Door naar content

Mooie wereldreis voor whiskyliefhebbers Tholen

18 oktober 2019
Mooie wereldreis voor whiskyliefhebbers in Tholen

Mooie wereldreis voor whiskyliefhebbers in Tholen

THOLEN - Donderdag 10 oktober en woensdag 16 oktober 2019 Hoewel de haven van het voormalige eiland Tholen geen enkele rol van betekenis speelde tijdens de Gouden Eeuw blijken de inwoners wel degelijk grote wereldreizigers. Niet maandenlang op een schip, met scheurbuik en andere ongemakken, maar wel lekker warm bij Restaurant Het Koggedek aan de haven van Tholen. Hier organiseerde Slijterij 't Wienhuus zowel op donderdag 10 oktober als op woensdag 16 oktober een whisky wereldreis.
Rampur Indian Single Malt
India De afvaart vond plaats om exact 20.00 uur en onder leiding van whisky ambassadeur werd als eerste de Rumpur Distillery in India aangedaan. Hier gebruikt men uit India afkomstige gerst, welke in vergelijking met de Europese gerst wat zoeter is. Dit proef je gelijk terug in de smaak van de Rampur Indian Single Malt. Dit is een uitermate zachte whisky, die in Tholen op veel positieve reacties kon rekenen. Een mooi begin van deze whiskyreis en er zouden nog een aantal heerlijke smaaksensaties volgen...
Mars Maltage Cosmo
Japan Het is maar goed dat de wereld whiskyreis niet echt per schip werd afgelegd, want de 2e whisky van de avond is afkomstig van de op 800 meter hoogte gelegen Mars Shinshu Distillery in de Japanse Alpen. De bezoekers kregen de Mars Maltage Cosmo in het glas en proefden een heerlijke mix van zoete smaken zoals honing, karamel en gerijpte vruchten
The Whistler 10 YO
Ierland Vanuit de ruige Japanse Alpen gaan we naar het groene Ierland. De thuisbasis van The Boann Distillery, waarvan een glas The Whistler 10 YO op de proeftafel stond. Deze whiskey heeft liggen rijpen op Amerikaans eiken en heeft een finish gehad op Oloroso sherry vaten. Dit geeft deze whiskey net iets meer kracht dan de gemiddelde Ierse whiskey.
Kavalan Whisky
Taiwan Tijdens beide avonden stonden er ook twee whisky's uit Taiwan op de proefmat. Whisky uit Taiwan zegt de meeste mensen niets, maar bij het horen van de naam Kavalan gaat er steeds vaker 'een lampje branden'. Deze whisky wordt ook in Nederland steeds bekender en dat is niet zo vreemd aangezien de distilleerderij tijdens diverse internationale tasting competities wordt overladen met prijzen. In Tholen was men onder de indruk van de Kavalan Classic en Kavalan Concertmaster Port Cask Finish. Beide whisky’s bevatten o.a. tonen van vanille, honing en tropisch fruit en zoals de naam al doet vermoeden heeft de Concertmaster een finish op port vaten ondergaan waardoor de zoetigheid van port aan de whisky wordt toegevoegd.
New Zealand Whisky Collection
Nieuw-Zeeland Uit de New Zealand Whisky Collection kreeg men de  Oamaruvian Double Wood Cask Strength te proeven. Een diep donkerrode whisky die  8 jaar heeft gelagerd op bourbon vaten en 10 jaar op rode wijnvaten.  Dit geeft de whisky een ietwat droppig karakter, waardoor het hoge alcoholgehalte van 56,88% heel mooi gecamoufleerd wordt.
Tamdhu & GlenAllachie
Schotland, Speyside Aan het eind van deze whiskyreis keren we weer terug naar Europa. Naar de Speyside in Schotland om precies te zijn. Uit deze Schotse whiskyregio werden de Tamdhu 12 YO en GlenAllachie 18 YO geproefd. Hemelsbreed liggen de Tamdhu Distillery en The GlenAllachie Distillery slechts 3 mijl van elkaar af. De whisky’s zijn echter totaal verschillend. Tamdhu Tamdhu is één van de weinige distilleerderijen die al zijn whisky’s op ex-sherry vaten laat rijpen. Deze whisky’s bevatten dan ook tonen van chocolade, gebrande koffiebonen en sultana’s. GlenAllachie Bij GlenAllachie is juist de grote diversiteit aan vaten waarop de whisky’s liggen te rijpen kenmerkend. Van ex-sherry en ex-port vaten, tot ex-bourbon, ex-madeira en virgin oak. Master Blender Billy Walker maakt goed gebruik van wat hij tot z’n beschikking heeft en weet menig liefhebber keer op keer weer te verrassen.
Bedankt
Langs deze weg willen wij  Slijterij 't Wienhuus  en de proeverijdeelnemers nogmaals hartelijk bedankten voor de twee zeer geslaagde avonden!  
Back to top