BELPOGGIO Rosso di Montalcino

BELPOGGIO Rosso di Montalcino

Wijnhuis Belpoggio

Land van herkomst Italie

Appellation Montalcino

Druiven Sangiovese Grosso

Houtlagering 12 maanden in eikenhouten botti

Gerechten Belegen kaas, gegrild lamsvlees, insalate mista, gevogelte/kipgerechten, kalfsvlees, pasta met een vleessaus, eiergerechten of een overheerlijke risotto.

Jaargang 2022

Serveertemperatuur 16 - 18 °C

Over deze wijn

De wijngaard van Belpoggio ligt op 350m hoogte, met een bodem van fossiele kalk.

De vinificatie is klassiek met 8-10 dagen Schilcontact. Daarna rijpt de jong wijn 12 maanden in eikenhouten van 30 en 40 hl en vervolgens nog tenminste 3 maanden op fles

Medium robijnrood met een paarse toets.

Uitbundige, kruidige en fruitige geur met impressies van bosbessen, kersen en vanille.

Zachte, kruidige smaak met veel rood fruit. Lange, zachte afdronk met indrukken van abrikozen en rijpe bessen.

Enrico Martellozzo heeft met zijn wijnhuis Bellussi een grote naam opgebouwd als producent van hoogwaardige Prosecco en andere mousserende wijnen. Na vele jaren van succes ging Enrico “nadenken” over een rode wijn. Trouw aan zijn constante zoektocht naar kwaliteit en ook vanwege zijn vrouw Renata, die van oorsprong een Toscaanse is, kocht Enrico in 2005 een landgoed bij Montalcino. Dit landgoed gaf hij de naam Belpoggio, een verwijzing naar de perfecte ligging van de wijngaarden (Bel – mooie & Poggio – heuvel).

Enrico wordt bijgestaan door zijn wijnmaker en vertrouwenspersoon Francesco Adami, die vanaf het allereerste begin nauw bij het project werd betrokken. Belpoggio is een landgoed van 10 hectare, waarvan 8 ha is aangeplant met Sangiovese; een oude olijfgaard neemt het grootste deel van de resterende grond in. Belpoggio ligt op slechts 500 meter van de Sant`Antimo Abdij, hoog boven de adembenemend mooie vallei van de Orcia, reeds in de Renaissance menigmaal vereeuwigd op schilderijen en sinds 2004 geplaatst op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Het huis dat reeds op de wijngoed aanwezig was, werd verbouwd en de wijnkelders vergroot en grondig gemoderniseerd. Na enige jaren experimenteren zijn Enrico Martelozzo en Francesco Adami ervan overtuigd dat ze qua vinificatie en rijping intussen de juiste keuzes maken. Na de jonge wijn aanvankelijk op barriques (van 225 l) te hebben gerijpt, zijn ze tot de conclusie gekomen dat rijping op veel grotere eikenhouten vaten (30 en 40 hectoliter) tot een betere balans leidt hetgeen de wijnen van Belpoggio veel beter tot hun recht laat komen. De totale productie van Belpoggio bedraagt slechts 25.000 flessen, hiervan zijn 15.000 flessen Brunello di Montalcino en 10.000 flessen Rosso di Montalcino.