BRUNELY Gigondas |
|
Wijnhuis Domaine Brunely Appellation Gigondas Druiven GrenacheMourvèdre Houtlagering Een klein deel rijpte enige tijd op barriques Serveertemperatuur 13 - 16 °C Land van herkomst Frankrijk
Gerechten Gebraden vlees, langzaam gegaarde beenham. |
|
Over deze wijn
Afkomstig van de kalk-zandsteenterrassen aan de westelijke voet van de Dentelles du Montmirail. Volledig met de hand geoogst van wijnstokken tussen de 40-90 jaar oud. Er vindt een gedeeltelijke ontsteling plaats en de vergisting geschiedt bij 24⁰-28⁰C met 28-35 dagen schilcontact en een rijping van 18-24 maanden in betonnen cuve. Een klein deel van de wijn krijgt houtopvoeding. De wijn is diep van kleur met een rijke grenachegeur. Mondvullend, bijna wulps van smaak. Het fruit bulkt haast over de tannines heen. Dit is een imponerende, grootse wijn! |
|
Als wijngoed is Domaine de la Brunely, een 100% familiebedrijf, nog niet zo heel oud. Grootvader Rémy Carichon was vooral kweker van planten, waaronder jonge wijnstokken. Zijn kwekerij lag binnen de appellation Vacqueyras, bij het dorpje Sarrians en hij besloot om eind jaren '70, begin jaren '80 ook zelf wat wijngaarden aan te planten en zo de basis voor Domaine de la Brunely als wijnproducent te leggen. Zoon Charles, die momenteel de leiding heeft, ging verder en legde zich geheel toe op wijnbouw. Hij wordt inmiddels bijgestaan door zoon Edouard, die daarmee de 3e generatie vormt. Charles Carichon heeft in de loop der jaren het wijngoed uitgebreid van 27 naar 80ha met wijngaarden in de belangrijkste appellations van de zuidelijke Rhône. Er wordt met respect voor de natuur gewerkt: onkruid in de wijngaard wordt bestreden door gebruik van een speciale graslaag tussen de rijen, waarmee ook het bodemleven wordt bevorderd. Ook bij het wijnmaken wordt zo weinig mogelijk ingegrepen. Dat resulteert in heerlijke pure wijnen met volop fruit en een grote levendigheid. |