DOM de MAUPERTHUIS Bourgogne Pinot Noir Grande Reserve BIO

DOM de MAUPERTHUIS Bourgogne Pinot Noir Grande Reserve BIO

Wijnhuis Domaine de Mauperthuis

Land van herkomst Frankrijk

Appellation Bourgogne

Druiven Pinot Noir

Houtlagering 12 maanden in Frans eikenhout (10-15% nieuw)

Gerechten Hartige vleesgerechten als meat pie of stoofgerechten. Bij gevogelte of harde kazen. 

Jaargang 2022

Serveertemperatuur 15°C

Over deze wijn

De pinot noir druiven komen uit prachtige wijngaarden met de beroemde Kimmeridge bodem, gelegen op stijle hellingen, die op het zuiden gericht zijn. Na de oogst worden de druiven ontsteeld en vindt de vergisting plaats met natuurlijke gisten. Vervolgens rijpt de jonge wijn 12 maanden in vaten van Frans eikenhout, waarvan 10 tot 15% nieuwe vaten. De wijnen worden niet gefilterd.

Deze biologische bourgogne heeft een dieppaarse kleur met granaatrode reflecties. In de neus erg fruitig, met aroma's van zwarte bes, kersen, bramen. De tannines geven een prachtige structuur aan de wijn, maar zijn zijdezacht. In de lange afdronk komt een fijne frisheid naar voren wat de drinkbaarheid ten goede komt. Het bewaarpotentieel van deze Grande Réserve is ongeveer 10 jaar, mits bewaard in de juiste omstandigheden

Over het wijnhuis Domaine de Mauperthuis

Marie-Noëlle & Laurent Ternynck maken al 20 jaar imponerende wijnen op hun kleine Domaine de Mauperthuis dat 8 km ten zuiden van Chablis ligt. Ze hebben ook wijngaarden in Chablis - Domaine des Marronniers - om zo het aanbod in appellatie uit deze regio completer te maken met wijnen uit Chablis. Laurent & Marie-Noëlle kunnen zowel witte als rode wijnen maken, iets wat je zelden ziet aan de noordgrens van de Bourgogne. Ze houden zich aan kleinere opbrengsten, gebruiken natuurlijke gisten voor de fermentatie, behandelen hun druiven met grote zorg en zijn zeer matig met het gebruik van sulfieten. Dit alles om hun filosofie "werken met respect voor het terroir en het milieu" kracht bij te zetten, de wijnen zijn dan ook biologisch gecertificeerd. De Ternyncks werken vooral op mineraliteit in hun wijnen, een aspect wat in dit deel van de Bourgogne te verwachten is.