DOPFF AU MOULIN Gewurztraminer Grand Cru Brand |
|
Wijnhuis Dopff au Moulin Appellation Alsace Druiven Gewurztraminer Gerechten Kruidige gerechten, Aziatische keuken, paté, foie gras, geurige kazen (Munster), Aperitief. Land van herkomst Frankrijk
Houtlagering Enkele maanden op groot oud hout Serveertemperatuur 10 - 12 °C |
|
Over deze wijn
Dopff ‘au Moulin’ bezit een deel van de befaamde Brand-wijngaard, die hoog oprijst boven het iets zuidelijker gelegen stadje Turckheim, en die officieel geklasseerd is als ‘Grand Cru’. De steile helling vormt als het ware een kom, zeer goed beschut. De oriëntatie is zuid en zuid-oost. Het effect van de ligging wordt nog versterkt door de droge, en dus ‘warme’ bodem: een naar Turckheim vernoemd soort graniet dat aan de oppervlakte verweerd is tot grof zand. Door deze combinatie van bodem en ligging kan de temperatuur zomers hoog oplopen. Hieraan ontleent de wijngaard dan ook de naam ‘Brand’. Het gedeelte van de Brand-wijngaard dat aan Domaines Dopff toebehoort is aangeplant met Gewurztraminer. De druiven bereiken hier doorgaans een hoge graad van rijpheid. In tegenstelling tot veel andere Gewurztraminers, valt deze wijn op door zijn verfijning en zijn subtiliteit. Dit dankt hij aan de schrale bodem van de Brand-wijngaard die maar weinig organisch materiaal bevat. Tijdens de oogst zijn de druiven in de Brand-wijngaard vaak zo rijp dat er aan het eind van de gisting nog een kleine hoeveelheid suiker onvergist overblijft. Het geeft de Gewurztraminer Brand een weelderigheid die men normaal gesproken alleen vindt in een ‘Vendange Tardive’. Een wijn als deze zal zich zeker nog 10 jaar na de oogst blijven ontwikkelen. Goudgeel van kleur. Heel verfijnde, zeer complexe, kruidige en vooral florale aroma’s: rozen, rijk en rijp exotisch fruit afgerond met een heerlijke vleug honing. De aandronk is verfijnd, subtiel, rijp maar tegelijk fris. Dan ontvouwt zich een rijk smaakpalet aan geconfijt fruit, tonen van wilde rozen en specerijen, dat alles afgerond door rijp, zoet fruit. |
|
Over het wijnhuis Dopff au Moulin
De familie Dopff vestigde zich in de 17e eeuw in Riquewihr. Aanvankelijk waren opeenvolgende generaties meesterkuiper. Het was Jean Dopff die aan het begin van de 19e eeuw geheel voor de wijn koos: hij vestigde zich als "gourmet", ofwel beëdigd wijnhandelaar. Zijn zoon Jean-Gustave volgde hem op en begon met de opbouw van het familiewijngoed. Rond 1900 begint een jonge Julien Dopff, na een stage in Reims, als eerste in de Elzas, met de productie van mousserende wijn volgens de 'methode traditionelle'. Hij legt daarmee de basis voor wat later bekend zal worden als 'Crémant d'Alsace'. Julien Dopff zorgde voor nog een grote innovatie: hij was de eerste die de Elzasserwijn begon te bottelen op de nu zo bekende lange, slanke fles. Om te bewijzen dat zijn wijnen ook op de fles een lange reis goed zouden doorstaan, zond hij een partij heen en weer naar Australië. De wijnen bleken na terugkomst nog in perfecte conditie en Elzasserwijnen konden de wereld gaan veroveren. |