EL DORADO Rum The Last Casks Black 24YO 0,70 ltr

EL DORADO Rum The Last Casks Black 24YO 0,70 ltr

Producent Demerara Distillers

Land van herkomst Guyana

Over dit product

Deze gelimiteerde – Last Casks – editie is een populaire blend welke voor het laatst geproduceerd werd in 1998. Het bestaat uit een lichte rum welke geproduceerd werd op de sindsdien stopgezette ‘Tri-Canada Redistillation Still’. Geblend en gerijpt met rum van de Port Mourant Double Wooden Pot Still en de Enmore Wooden Coffey Still. Daarna vakkundig vervaardigd door wijlen master distiller George Robinson en 24 jaar gerijpt in Guyana.

Proefnotities:
Neus: Rokerig en aards aroma van gedroogd fruit zoals rozijnen en pruimen. Ook zoete kruiden zoals kaneel.
Smaak: Smaakvol en droog met zachte tonen van sinaasappelschillen, honing, toffee en donkere chocolade.
Afdronk: Fruitig en droog.

Het verhaal van rum in Guyana start in 1640 met de introductie van suikerriet door Nederlandse immigranten. Al in 1670 wordt de fundatie gelegd voor de productie van Demerara Rum. Ruim een eeuw later waren er maar liefst meer dan 300 verschillende distillereerderijen, waarbij iedereen zijn eigen unieke rum produceerde met ieder een eigen rum marque welke de herkomst van de rum identificeert. Toen er in de 19e eeuw een onverwachte daling van de suikerprijs kwam in combinatie met de introductie van het belastingstelsel resulteerde dit in een enorme consolidatie van de suiker industrie. Het was economisch niet meer haalbaar om alle suiker landgoederen in bedrijf te houden. Dit leidde er toe dat er in 1942 nog maar negen distilleerderijen over waren. In 1999 was er een laatste fusie van de overgebleven suiker raffinaarderijen en distilleerderijen en werden alle verschillende distillatie stills, apparatuur en expertise getransporteerd naar Demerara Distillers Limited; de enige overgebleven actieve distilleerderij in Diamond, op de oost-oever van de Demerara rivier.

De soepele en smaakvolle El Dorado rum welke worden geproduceerd op de Demerara distilleerderij vertegenwoordigen al ruim 300 jaar Caribische rum-crafting, waarbij ze wereldwijd bekend staan om hen geheel eigen identiteit. Er wordt gebruik gemaakt van onder andere een originele en zeer unieke houten distillatiekolom, welke al sinds 1832 zijn werk doet op suikerplantages. Tegenwoordig staat hij op de Demerara Distilleerderij. De eikenhouten vaten worden hier decennia lang weggelegd in de magazijnen, om zowel de tijd als het unieke Demerara-klimaat zijn werk te laten doen. Wanneer ze perfect gerijpt zijn, komt het laatste stukje magie om de hoek kijken: het blenden. Dit wordt met passie en kunst gedaan door master blender Sharon Sue-Hang-Baksh en haar team, waarbij 300 jaar traditie in stand wordt gehouden. Alle complexe elementen van de blend worden bij elkaar gemengd tot dat de ultieme aroma's en smaken tot stand zijn gekomen. Het jaartal welke na het bottelen op de fles staat, refereert aan de jongste rum in de blend. De oudste rum kan jaren ouder zijn..