MARS Yakushima Japanese Spring 2024 49% 0,70 ltr

MARS Yakushima Japanese Spring 2024 49% 0,70 ltr

Producent Mars Shinshu Distillery

Land van herkomst Japan

Over dit product

Lente in Japan staat synoniem voor prachtig weer en de wereldbekende kersenbloesem. Het is vaak een favoriete tijd van het jaar voor de Japanners, en ook voor het Mars whiskyhuis, bekend om de productie van zijn single malts. De bloei begint in het zuiden, en baant zich een weg omhoog langs de archipel naar het noorden.

De drie lageringslocaties van Mars worden geleidelijk versierd met roze bloemen: eerst op het eiland Yakushima; dan verder richting Tsunuki en uiteindelijk in het noorden bij de Komagatake distilleerderij, waar het panorama van roze en witte bloemen de smeltende sneeuw vergezelt. Om dit beeldschone fenomeen te eren heeft Mars drie whisky's gelanceerd, waaronder deze.

Mars Yakushima Japanese Spring is een tropische, maritieme whisky die in kleine batches wordt geproduceerd uit de single malts van twee Mars-distilleerderijen: Komagatake en Tsunuki. Echter heeft de rijping plaatsgevonden op het tropische eiland Yakushima, met zijn vele rivieren, bossen en bergen. Het eiland Yakushima is sinds 1993 UNESCO-werelderfgoed. Het klimaat is warm en tropisch, met een hoge luchtvochtigheid. Dit extreme klimaat en de rijping in ex-bourbonvaten zorgt voor een zeer zuivere en rijke whisky.

Proefnotities:
Neus: Exotische hints van gegrilde ananas, rijpe banaan, zoete mango, citrus en witte bloemen.
Smaak: Sappig fruit, zoete vanillemoutnoten en rijk gekarameliseerd fruit, gevolgd door een lichte ziltigheid en subtiele turf.
Afdronk: Fluweelzacht, houtachtig. Perfect uitgebalanceerd wat doet denken aan de mystieke, mistige bossen van Yakushima.

In Japan wordt al bijna een eeuw lang whisky gemaakt. De heren Masataka Taketsuru en Shinjiro Torii worden gezien als de grondleggers van de Japanse whiskyindustrie. In opdracht van de Japanse overheid brachten zij begin vorige eeuw een werkbezoek aan Schotland. Hier maakten zij zich de kunst van het distilleren meester. Deze kennis namen zij mee naar Japan om hier vervolgens op dezelfde wijze als in Schotland, whisky te produceren.

Japan behoort samen met Schotland, Ierland, Amerika en Canada tot de grote ('Big Five') whiskyproducerende landen. In de beginperiode werden voornamelijk grote hoeveelheden blended whisky's gemaakt. Tegenwoordig staat Japan vooral bekend om de uitstekende kwaliteit van de whisky's. Het is niet voor niets dat Japan hoge ogen gooit op de bekende internationale whisky competities. Op dit moment telt Japan elf werkende distilleerderijen. De meeste hiervan zijn te vinden op het hoofdeiland van Japan: Honshu. De Mars Shinshu Distillery is daar één van.

Mars heeft twee distilleerderijen, genaamd Shinshu en Tsunuki, en één rijpingskelder op het eiland Yakushima. Deze exceptionele gebieden bieden Mars de kans om te experimenteren en unieke smaken te produceren met verschillende soorten rijping. Van het koude berggebied tot de warmte en vochtigheid in het zuiden.