MASSE Rully 'Les Terroirs' Blanc |
|
![]() |
Wijnhuis Domaine Masse Père & Fils Land van herkomst Frankrijk Appellation Rully Druiven Chardonnay Houtlagering 10 maanden op eikenhouten vaten, waarvan 30% nieuw Gerechten Als aperitief, bij zeevruchten, jonge geitenkaas, frisse salade Jaargang 2022 Serveertemperatuur 10 - 12 °C |
Over deze wijn
De chardonnay-druiven zijn afkomstig uit de aangrenzende lieu-dits Plantenay en Chatalienne (aan de westkant van het dorp Rully, op 350 meter boven zeeniveau, en het lieu-dit Plante Moraine aan de oostkant van het dorp op 240 meter boven zeeniveau. Bij binnenkomst worden de trossen direct in hun geheel zacht geperst. De alcoholische vergisting vindt plaats op eikenhouten vaten, waarvan 30% nieuw. Vervolgens rijpt de jonge wijn nog 10 maanden op eikenhouten vaten, waarvan 30% nieuw. In deze tijd ondergaat de wijn ook de malolactische gisting. Het resultaat is een wijn die de minerale tonen van de dunne kalkbodem op de top van de Mont Palais combineert met rijkdom van de kleibodem uit de vlakte. De wijn is wat slanker dan de wijnen afkomstig uit de Côtes de Beaune en laat zich het beste omschrijven als elegant met een beetje vet. In de geur citrusfruit, witte perzikken en brioche. De smaak is licht romig, met voldoende frisheid en een complexe afdronk. |
|
Even ten westen van Givry, in de Côte Chalonnaise, een natuurlijke voortzetting van de Côte de Beaune, ligt enigzins verscholen tussen het glooiende landschap het Domaine Masse Père & Fils. De voorouders van de huidige eigenaar waren al sinds 1565 in de wijnbouw actief. Raymond, de vader van huidige eigenaar Fabrice, nam het domein van zijn vader over en Raymonds broer Roland schopte het als oenoloog tot régisseur van het Domaine des Hospices de Beaune. Sinds 2000 heeft Fabrice de leiding over het domein van 15 hectare gekregen. Sinds zijn oom eind 2014 stopte bij de Hospices staat hij Fabrice bij met als zijn kennis en kunde. Fabrice onderhoudt zijn wijngaarden volgens de principes van de "lutte raisonnée". Dat wil zeggen dat hij uitsluitend bestrijdingsmiddelen inzet als het niet anders kan. De rendementen probeert hij laag te houden. Zo snoeit hij zijn stokken kort, bemest hij zijn wijngaarden niet, zaait hij gras tussen de rijen in de herfst- en wintermaanden, haalt hij overtollige knoppen weg en doe hij zonodig een groene oogst. Hij heeft sinds zijn komst geïnvesteerd in top keldermateriaal. De aanschaf van een sorteertafel stelt hem in staat alleen rijpe, gezonde druiven te verwerken. Domaine Masse Père & Fils maakt wijnen met finesse, fruit en elegantie. Fabrice heeft het geluk zo'n ervaren oom als leermeester te hebben die kan putten uit veertien oogsten Hospices de Beaune. De inbreng van twee generaties wijnmakers maakt dat de wijnen het midden houden tussen klassiek en modern. Evenals de wijnen houden neef en oom Masse hierin de perfecte balans. Naast de druiven van het eigen wijngoed koopt Fabrice Masse, samen zijn oom Roland, ook druiven van nog eens 15 hectare bij. De wijnen van de aangekochte druiven worden als “Famille Masse’ op de markt gebracht. |