MEGA SPILEO Cuvee III White

MEGA SPILEO Cuvee III White

Wijnhuis Cavino

Land van herkomst Griekenland

Appellation Achaea

Druiven Malagousia, Assyrtiko, Chardonnay

Houtlagering 7 maanden in 225 ltr. vaten

Gerechten Uitstekend in combinatie met wit vlees, pastagerechten met romige sauzen, vette vissoorten als zalm en tonijn.

Jaargang 2023

Serveertemperatuur 8 - 10 °C

Over deze wijn

Deze Cuvee III is een blend van drie variëteiten, namelijk: Malagousia, Assyrtiko en Chardonnay. De druiven zijn afkomstig uit hoog gelegen percelen in Achaea, specifiek uit de regio Trapeza en Vrosthena. De variëteiten worden separaat gevinifieerd, waarbij de malagousia en assyrtiko vergisten in tank en vervolgens 3 maanden lie rijping ondergaan. De chardonnay vergist in nieuwe 225 ltr. eikenhouten vaten en rijpt vervolgens nog 7 maanden in vat, alvorens de wijn wordt geblend. Het resultaat is een volle, licht romige witte wijn, die de rijkdom van de chardonnay combineert met de frisheid van de malagousia en assyrtiko. De wijn is aromatisch, met volop aroma's van steenfruit, witte bloesem en tijm. In de mond is de wijn rond en licht vettig, met een zachte afdronk.

Over het wijnhuis Cavino

Cavino is een Grieks familiebedrijf dat werd opgericht in 1958 door Konstantinos Anastasiou and Ioannis Douskas. Door de jaren heen is het bedrijf uitgegroeid tot één van de grootste producenten van Griekse wijnen. In 1999 kreeg de familie de kans om de historische wijngaard Mega Spileo te kopen. De broers Giannis & Theodoros Anastasiou twijfelden geen moment en namen de oude klooster wijngaard over. Mega Spileo geldt als één van de mooiste kloosters van Griekenland. Het is gesticht in de 4e eeuw na Christus en tot op de dag van vandaag nog in gebruik. De wijngaard en het klooster zijn gelegen in het hart van Nationaal Park Chelmos-Vouraikos, in de schaduw van een rotsmassief op ruim 800 meter boven zeeniveau. De historie van de wijngaard gaat ver terug, met documentatie die aantoont dat in het jaar 1550 hier al aan wijnbouw werd gedaan. De monniken hebben tot de jaren 80 van de vorige eeuw de wijngaard beheert. Na overname door Cavino zijn zowel de wijnkelders als de wijngaard grondig aangepakt. Het doel is om hier een breed scala aan Griekse kwaliteitswijnen te produceren, met de nadruk op inheemse druivenrassen.