NEGRO Barolo DOCG Serralunga d'Alba

NEGRO Barolo DOCG Serralunga d'Alba

Wijnhuis Azienda Agricola NEGRO Angelo & Figli

Appellation d'Alba

Druiven Nebbiolo

Gerechten Stoofschotels, harde kazen, donkere chocolade.

Land van herkomst Italie

Houtlagering Ja

Serveertemperatuur 18 °C

Over deze wijn De Nebbiolo wijngaarden voor deze Barolo uit Serralunga d'Alba staan voornamelijk gericht op het zuiden/zuidwesten en liggen op zo'n 250m hoogte. De ondergrond is voornamelijk hele oude leisteen. De oogst, die eind oktober plaats vindt, gebeurt volledig met de hand. De vergisting, die zeer traditioneel is, wordt voorafgegaan door 20 dagen schilinwerking met regelmatig overpompen. De rijping duurt 38 maanden, zowel op Sloveens eiken als op de fles. Deze Barolo kan, indien liggend bewaard, meer dan 15 jaar bewaard worden. De kleur is granaatrood. De aroma's doen denken aan gedroogde rozen, kruiden, viooltjes en aarde. Dit hoort bij de Barolo's uit de gemeente Serralunga. Rijk en vol van smaak, met een stevige structuur en zijdezachte tannines. De afdronk is lang.
Sinds 1670 heeft de familie Negro wijngaarden in Roero. In de wonderschone heuvels van Piëmonte wijden ze hun leven aan het maken van prachtige wijnen van de witte druiven Favorita (Vermentino) en Arneis en de rode druivensoorten Nebbiolo, Barbera, Bonarda, Brachetto en Dolcetto. Momenteel bezitten ze 60 hectare wijngaard, verdeeld over verschillende percelen: o.a. de wijngaarden bij het historische familielandgoed Perdaudin in Monte Roero: de wijngaard San Vittore in Canale en Basarin in Neive. De wijndruiven groeien op de meest zonnige heuvels op kalkhoudende alluviale gronden die van heuvel tot heuvel verschillen. De verschillende terroirs en het microklimaat in de verschillende wijngaarden dragen bij tot rijke en smaakvolle wijnen.

De vele prijzen die deze karaktervolle wijnen hebben gewonnen, staan op het conto van Giovanni Negro. Hij wijdt zich met grote passie aan het nóg beter maken van de wijnen omdat het altijd nóg beter kan, vindt hij. Maar dat doet hij niet alleen. De hele familie doet mee: zijn zoon Gabriele is verantwoordelijk voor de wijngaarden; Angelo maakt samen met zijn vader de wijn; dochter Emanuela is verantwoordelijk voor de exportmarkt; Giuseppe voor de Italiaanse markt en zijn vrouw Marisa ontvangt bezoekers in de wijnkelder Santa Anna in Monteu Roero.

De geschiedenis van de Azienda Agricola Negro Angelo e Figli begon in 1670 toen Giovanni Dominico Negro de eigenaar was van wat nu het Perdaudin landgoed heet, een huis met een oven, een dorsvloer, een kelder en omringd door wijngaarden. Momenteel ligt het hart van het familiebedrijf in de Cascina Riveri wijnkelder in het kleine gehucht S. Anna. Hier worden de wijnen gemaakt. Daar is ook het wijnproeflokaal waar gasten de wijnen kunnen proeven en de mensen kunnen ontmoeten die de wijnen maken.