NEGRO Birbet - Brachetto del Roero |
|
Wijnhuis Azienda Agricola NEGRO Angelo & Figli Appellation Roero Druiven Brachetto Gerechten Fruit desserts Land van herkomst Italie
Houtlagering Geen Serveertemperatuur 5° C |
|
Over deze wijn
De Birbèt Mosto d'uva is gedeeltelijk vergiste druivenmost afkomstig van de rode brachetto druif. De wijnstokken staan aangeplant in een wijngaard gelegen in de Roero (Piemonte) op 250m boven zeeniveau. De bodem bestaat voornamelijk uit kalk en zand. Midden september worden de druiven met de hand geplukt en na binnenkomst worden de druiven ontsteeld en voorzichtig gekneusd. Vervolgens ondergaan de druiven een schilweking van 24 uur bij lage temperatuur en volgt de vergisting in RVS tanks. Het resultaat is een licht parelende, zeer fruitige rode wijn met slechts 5% alcohol. In de geur zijn tonen van aardbeien, rozen en frambozen te herkennen. In de mond is de wijn fruitig met een fijne mousse. De zoete smaak is perfect in balans met de zachte zuren. |
|
Sinds 1670 heeft de familie Negro wijngaarden in Roero. In de wonderschone heuvels van Piëmonte wijden ze hun leven aan het maken van prachtige wijnen van de witte druiven Favorita (Vermentino) en Arneis en de rode druivensoorten Nebbiolo, Barbera, Bonarda, Brachetto en Dolcetto. Momenteel bezitten ze 60 hectare wijngaard, verdeeld over verschillende percelen: o.a. de wijngaarden bij het historische familielandgoed Perdaudin in Monte Roero: de wijngaard San Vittore in Canale en Basarin in Neive. De wijndruiven groeien op de meest zonnige heuvels op kalkhoudende alluviale gronden die van heuvel tot heuvel verschillen. De verschillende terroirs en het microklimaat in de verschillende wijngaarden dragen bij tot rijke en smaakvolle wijnen. De vele prijzen die deze karaktervolle wijnen hebben gewonnen, staan op het conto van Giovanni Negro. Hij wijdt zich met grote passie aan het nóg beter maken van de wijnen omdat het altijd nóg beter kan, vindt hij. Maar dat doet hij niet alleen. De hele familie doet mee: zijn zoon Gabriele is verantwoordelijk voor de wijngaarden; Angelo maakt samen met zijn vader de wijn; dochter Emanuela is verantwoordelijk voor de exportmarkt; Giuseppe voor de Italiaanse markt en zijn vrouw Marisa ontvangt bezoekers in de wijnkelder Santa Anna in Monteu Roero. De geschiedenis van de Azienda Agricola Negro Angelo e Figli begon in 1670 toen Giovanni Dominico Negro de eigenaar was van wat nu het Perdaudin landgoed heet, een huis met een oven, een dorsvloer, een kelder en omringd door wijngaarden. Momenteel ligt het hart van het familiebedrijf in de Cascina Riveri wijnkelder in het kleine gehucht S. Anna. Hier worden de wijnen gemaakt. Daar is ook het wijnproeflokaal waar gasten de wijnen kunnen proeven en de mensen kunnen ontmoeten die de wijnen maken. |