NEGRO Sudisfa Roero Riserva docg

NEGRO Sudisfa Roero Riserva docg

Wijnhuis Azienda Agricola NEGRO Angelo & Figli

Appellation Roero

Druiven Nebbiolo

Gerechten

Stoofschotels, pastagerechten met rijke sauzen, rundvlees

Land van herkomst Italie

Houtlagering 24 maanden op eikenhout

Serveertemperatuur 18°C

Over deze wijn

Voor de Sudisfà worden de beste nebbiolo-druiven geselecteerd van verschillende wijngaarden in Monteu Roero, Santo Stefano Roero en Canale. Deze wijngaarden, met kalkrijke bodems, liggen op een hoogte van 250-280 meter, met hellingen op zuiden en zuid-oosten.
De oogst vindt in oktober plaats en gebeurt handmatig. Na een schilweking van ongeveer 24 dagen met regelmatig rondpompen, vindt een traditionele vergisting plaats. Vervolgens rijpt de wijn 16 maanden op grote vaten van eikenhout, vervolgens nog 8 maanden op kleinere barriques en tot slot 8 maanden op de fles. Wanneer de wijn horizontaal bewaard wordt, kan deze meer dan 15 jaar ouderen.
Het resultaat is een wijn met een intense granaatrode kleur. Met veel aroma's van rood fruit, tonen van vanille en wat groene peper. Mondvullend, met veel smaak en structuur. Tannines zijn aanwezig, maar rond en zacht. De afdronk is warm en lang.

Sinds 1670 heeft de familie Negro wijngaarden in Roero. In de wonderschone heuvels van Piëmonte wijden ze hun leven aan het maken van prachtige wijnen van de witte druiven favorita (vermentino) en arneis en de rode druivensoorten nebbiolo, barbera, bonarda, brachetto en dolcetto. Momenteel bezitten ze 60 hectare wijngaarden, verdeeld over verschillende percelen: onder andere de wijngaarden bij het historische familielandgoed Perdaudin in Monte Roero, de wijngaard San Vittore in Canale en Basarin in Neive. De wijndruiven groeien op de meest zonnige heuvels op kalkhoudende alluviale gronden die van heuvel tot heuvel verschillen. De verschillende terroirs en het microklimaat in de verschillende wijngaarden dragen bij tot rijke en smaakvolle wijnen.

De vele prijzen die deze karaktervolle wijnen hebben gewonnen, staan op het conto van Giovanni Negro. Hij wijdt zich met grote passie aan het nóg beter maken van de wijnen omdat het altijd nóg beter kan, vindt hij. Maar dat doet hij niet alleen. De hele familie doet mee: zijn zoon Gabriele is verantwoordelijk voor de wijngaarden; Angelo maakt samen met zijn vader de wijn; dochter Emanuela is verantwoordelijk voor de exportmarkt; Giuseppe voor de Italiaanse markt en zijn vrouw Marisa ontvangt bezoekers in de wijnkelder Santa Anna in Monteu Roero.

De geschiedenis van de Azienda Agricola Negro Angelo e Figli begon in 1670 toen Giovanni Dominico Negro de eigenaar was van wat nu het Perdaudin landgoed heet, een huis met een oven, een dorsvloer, een kelder en omringd door wijngaarden. Momenteel ligt het hart van het familiebedrijf in de Cascina Riveri wijnkelder in het kleine gehucht S. Anna. Hier worden de wijnen gemaakt. Daar is ook het wijnproeflokaal waar gasten de wijnen kunnen proeven en de mensen kunnen ontmoeten die de wijnen maken.