PELLEGRINO CARDILLA Grillo

PELLEGRINO CARDILLA Grillo

Wijnhuis Carlo Pellegrino

Appellation Sicilia

Druiven Grillo

Gerechten

Schaal – en schelpdieren en gegrilde vis

Land van herkomst Italie

Houtlagering geen

Serveertemperatuur 8 - 12 °C

Over deze wijn

De grillo is een van de meest wijdverspreide inheemse witte druivenrassen op Sicilië. Het is een kruising tussen de zibibbo en de catarratto druif die ontstond in de 9e eeuw. Je vindt hem veel rondom Trapani waar hij de belangrijkste druivensoort is voor de productie van DOC-wijnen. Het is wel een weelderige soort die goed tegen zowel hitte als droogte kan met kleine geelgroene druifjes. Deze witte druivensoort produceert een elegant witte wijn met een strogele kleur. Het aroma is vooral citrus gemengd met hints van jasmijn en sinaasappelbloesem. De smaak is erg fris en gebalanceerd. Hij past uitstekend bij vis.

De druivenstokken staan op een middelzware klei-achtige grond met een grote waterreserve, zo’n 50 m boven zeeniveau. Ze staan direct achter de kust waardoor er een grote variatie is aan temperatuur schommelingen die voornamelijk worden beïnvloed door de wind.

De oogst begint 2e week van augustus. De vinificatie wordt gedaan op lage temperatuur.

Daarna nog 4 maanden op de lie in roestvrijstalen vaten.

Over het wijnhuis Carlo Pellegrino

Sicilië is de tweede wijnbouwregio van Italië. De familie Carlo Pellegrino maakt hier al sinds 1880 marsala (versterkte wijn) en stille wijnen. Daarvoor zijn er in de loop der jaren drie wijnhuizen gebouwd: de historische kelder midden in de stad Marsala voor het maken van de marsala; het moderne wijnhuis net buiten de stad waar de stille wijnen worden gemaakt, uitgerust met de modernste technieken; en dan nog het wijnhuis op het eilandje Pantelleria, waar de zibibbo-druif (muskaat) wordt gevinifieerd voor de zoete witte wijnen. De wijnen van Sicilië hebben een heel eigen karakter. De invloed van de zee op het klimaat is uiteraard sterk. Het vraagt om druiven die, ondanks de hitte, wijnen met goede zuren kunnen opleveren. In de wijnregio's rondom de stad Marsala groeien al honderden jaren de belangrijkste Siciliaanse druiven: nero d'avola, grillo, inzolia, catarratto en zibibbo. De zibibbo (het arabische woord voor muskaat) wordt vooral gebruikt voor zoete wijnen. De witte grillo, inzolia en caterratto werden van oorsprong gebruikt voor de marsala maar worden nu ook als stille wijn gevinifieerd met een heel goed resultaat. Voor rode wijnen zijn het voornamelijk de nero d'avola en de nerello mascalese. Zowel de rode als de witte druiven laten zich goed blenden met de internationale druivensoorten zoals syrah en chardonnay en worden vaak toegevoegd om de herkenbaarheid voor de consument groter te maken. De mensen zijn er bijzonder gastvrij, ook bij Pellegrino in Marsala wordt u met open armen ontvangen. Men praat er graag over de bijzonderheden van het eiland en de heerlijke keuken. Ze zijn er niet voor niets trots op Siciliaan te zijn.