PELLEGRINO Diantha Bianco

PELLEGRINO Diantha Bianco

Wijnhuis Carlo Pellegrino

Land van herkomst Italie

Appellation Terre Siciliana

Druiven Malvasia, Grillo

Houtlagering Geen

Gerechten Verschillende visgerechten, zoals octopus, gebakken vis of pasta met groentes en garnalen.

Jaargang 2024

Serveertemperatuur 8˚C tot 10˚C

Over deze wijn

De Dianthà wordt gemaakt van malvasia en grillo druiven, uit de wijngaarden gelegen in het westen van Sicilië, in de provincie Trapani.

In augustus worden de druiven vroeg in de ochtend geoogst. De druiven worden zacht geperst en de vergisting vindt plaats in temperatuurgecontroleerde tanks. De jonge wijn ondergaat eerst een rijping in RVS tanks en daarna minimaal 2 maanden op fles.

Een strogele wijn met frisse groene reflecties.

In de neus intense aroma's van peer, met bloemige tonen sinaasappelbloesem en jasmijn.

De smaak is droog, fris en goed in balans met een aangenaame prikkelende toon.

Over het wijnhuis Carlo Pellegrino

Sicilië is de 2e wijnbouwregio van Italië. De familie Carlo Pellegrino maakt hier al sinds 1880 marsala (versterkte wijn) en stille wijnen. Daarvoor zijn er in de loop der jaren 3 wijnhuizen gebouwd: de historische kelder midden in de stad Marsala voor het maken van de marsala; het moderne wijnhuis net buiten de stad waar de stille wijnen worden gemaakt, uitgerust met de modernste technieken; en dan nog het wijnhuis op het eilandje Pantelleria, waar de zibibbo-druif (muskaat) wordt gevinifieerd voor de zoete witte wijnen. De wijnen van Sicilië hebben een heel eigen karakter. De invloed van de zee op het klimaat is uiteraard sterk. Het vraagt om druiven die, ondanks de hitte, wijnen met goede zuren kunnen opleveren. In de wijnregio's rondom de stad Marsala groeien al honderden jaren de belangrijkste Siciliaanse druiven: nero d'avola, grillo, inzolia, catarratto en zibibbo. De zibibbo (het arabische woord voor muskaat) wordt vooral gebruikt voor zoete wijnen. De witte grillo, inzolia en caterratto werden van oorsprong gebruikt voor de marsala maar worden nu ook als stille wijn gevinifieerd met een heel goed resultaat. Voor rode wijnen zijn het voornamelijk de nero d'avola en de nerello mascalese. Zowel de rode als de witte druiven laten zich goed blenden met de internationale druivensoorten zoals syrah en chardonnay en worden vaak toegevoegd om de herkenbaarheid voor de consument groter te maken. De mensen zijn er bijzonder gastvrij, ook bij Pellegrino in Marsala wordt u met open armen ontvangen. Men praat er graag over de bijzonderheden van het eiland en de heerlijke keuken. Ze zijn er niet voor niets trots op Siciliaan te zijn.