PELLEGRINO Gazzerotta Grillo Superiore

PELLEGRINO Gazzerotta Grillo Superiore

Wijnhuis Carlo Pellegrino

Appellation Sicilia

Druiven Grillo

Gerechten

visgerechten, zoals sardines alla Beccafico

Land van herkomst Italie

Houtlagering geen

Serveertemperatuur 8-12°C

Over deze wijn

In de Gazzerotta-wijngaard, aangeplant met vooral nero d'avola zijn ook een aantal percelen met grillo-druiven, waarvan deze wijn gemaakt wordt. Deze wijngaard is de grootste van de vier wijngaarden van Pellegrino, 90 ha, en bevindt zich bij Mazara del Vallo (Trapani), een droge locatie met grote verschillen in temperatuur. De ondergrond is van mineraalrijke klei.
Nadat de druiven zacht worden geperst, vindt de vergisting plaats op lage temperatuur en duurt relatief lang. De jonge wijn rijpt 12 maanden in vaten van roestvrijstaal.
Het resultaat is een strogele wijn met intense en complexe en geurige aroma's. Geurige aroma's van bloemen worden vergezeld door boterige tonen en tonen van perzik en hazelnoot. De smaak is zacht, fris, intens en lang aanhoudend.

Over het wijnhuis Carlo Pellegrino

Sicilië is de tweede wijnbouwregio van Italië. De familie Carlo Pellegrino maakt hier al sinds 1880 marsala (versterkte wijn) en stille wijnen. Daarvoor zijn er in de loop der jaren drie wijnhuizen gebouwd: de historische kelder midden in de stad Marsala voor het maken van de marsala; het moderne wijnhuis net buiten de stad waar de stille wijnen worden gemaakt, uitgerust met de modernste technieken; en dan nog het wijnhuis op het eilandje Pantelleria, waar de zibibbo-druif (muskaat) wordt gevinifieerd voor de zoete witte wijnen. De wijnen van Sicilië hebben een heel eigen karakter. De invloed van de zee op het klimaat is uiteraard sterk. Het vraagt om druiven die, ondanks de hitte, wijnen met goede zuren kunnen opleveren. In de wijnregio's rondom de stad Marsala groeien al honderden jaren de belangrijkste Siciliaanse druiven: nero d'avola, grillo, inzolia, catarratto en zibibbo. De zibibbo (het arabische woord voor muskaat) wordt vooral gebruikt voor zoete wijnen. De witte grillo, inzolia en caterratto werden van oorsprong gebruikt voor de marsala maar worden nu ook als stille wijn gevinifieerd met een heel goed resultaat. Voor rode wijnen zijn het voornamelijk de nero d'avola en de nerello mascalese. Zowel de rode als de witte druiven laten zich goed blenden met de internationale druivensoorten zoals syrah en chardonnay en worden vaak toegevoegd om de herkenbaarheid voor de consument groter te maken. De mensen zijn er bijzonder gastvrij, ook bij Pellegrino in Marsala wordt u met open armen ontvangen. Men praat er graag over de bijzonderheden van het eiland en de heerlijke keuken. Ze zijn er niet voor niets trots op Siciliaan te zijn.