PELLEGRINO Joseph Marsala Superiore Rubino DOC Dolce |
|
Wijnhuis Carlo Pellegrino Appellation Marsala Druiven Nero d'Avola Gerechten Donkere chocolade van minimaal 70% cacao. Oude kazen. Land van herkomst Italie
Houtlagering 2 jaar in grote foeders Serveertemperatuur 12 - 14 °C |
|
Over deze wijn
De druivenstokken van de Nero d'Avola staan op een lichte kleigrond , niet ver van de westkust van Sicilië op zeeniveau. Het Mediterrane klimaat zorgt voor milde winters, weinig regen en hele hete en winderige zomers. Onder deze omstandigheden wordt er half september geoogst als de druiven heel rijp zijn. De koude maceratie gaat vooraf aan de fermentatie welke gestopt wordt met 5 jaar gerijpte brandy tot een sterkte van 18%. Daarna ligt de marsala meer dan 2 jaar op eikenhouten vaten van 20hl en 50 hl. De kleur is diep robijnrood. Een extreem fruitig aroma waar vooral zwarte kersen, granaatappel en pruimen de boventoon voeren. De zoete smaak wordt gedomineerd door rode bessen, kersen en granaatappel. Krachtig en bijzonder! |
|
Over het wijnhuis Carlo Pellegrino Sicilië is de 2e wijnbouwregio van Italië. De familie Carlo Pellegrino maakt hier al sinds 1880 marsala (versterkte wijn) en stille wijnen. Daarvoor zijn er in de loop der jaren 3 wijnhuizen gebouwd: de historische kelder midden in de stad Marsala voor het maken van de marsala; het moderne wijnhuis net buiten de stad waar de stille wijnen worden gemaakt, uitgerust met de modernste technieken; en dan nog het wijnhuis op het eilandje Pantelleria, waar de zibibbo-druif (muskaat) wordt gevinifieerd voor de zoete witte wijnen. De wijnen van Sicilië hebben een heel eigen karakter. De invloed van de zee op het klimaat is uiteraard sterk. Het vraagt om druiven die, ondanks de hitte, wijnen met goede zuren kunnen opleveren. In de wijnregio's rondom de stad Marsala groeien al honderden jaren de belangrijkste Siciliaanse druiven: nero d'avola, grillo, inzolia, catarratto en zibibbo. De zibibbo (het arabische woord voor muskaat) wordt vooral gebruikt voor zoete wijnen. De witte grillo, inzolia en caterratto werden van oorsprong gebruikt voor de marsala maar worden nu ook als stille wijn gevinifieerd met een heel goed resultaat. Voor rode wijnen zijn het voornamelijk de nero d'avola en de nerello mascalese. Zowel de rode als de witte druiven laten zich goed blenden met de internationale druivensoorten zoals syrah en chardonnay en worden vaak toegevoegd om de herkenbaarheid voor de consument groter te maken. De mensen zijn er bijzonder gastvrij, ook bij Pellegrino in Marsala wordt u met open armen ontvangen. Men praat er graag over de bijzonderheden van het eiland en de heerlijke keuken. Ze zijn er niet voor niets trots op Siciliaan te zijn. |