PELLEGRINO ULYSSE Etna DOC Rosso |
|
Wijnhuis Carlo Pellegrino Appellation Sicilia Druiven Nerello MascaleseNerello Capuccio Gerechten Pastagerechten met vleessaus, gegrild vlees. Land van herkomst Italie
Serveertemperatuur 16 - 18 °C |
|
Over deze wijn Op de hellingen van de Etna-vulkaan op Sicilië staan de inheemse druivenstokken Nerollo Capuccio en de Nerello Mascalese. De zeer vruchtbare lavagrond geeft werkelijk een heel bijzondere wijn, die in oktober met de hand wordt geoogst. De rode druiven ondergaan een traditionele vergisting en rijpen daarna in Franse eikenhouten vaten gedurende 14 maanden. Ook na de botteling laat men de wijn nog minimaal 2 maanden op fles rijpen. De robijnrode kleur van de wijn en de intense geur van kruiden (kruidnagel) en rood fruit zoals frambozen, rode bessen en pruimen, resulteren in een ronde kruidige wijn met een lichte vanille toon. | |
Over het wijnhuis Carlo Pellegrino Sicilië is de 2e wijnbouwregio van Italië. De familie Carlo Pellegrino maakt hier al sinds 1880 marsala (versterkte wijn) en stille wijnen. Daarvoor zijn er in de loop der jaren 3 wijnhuizen gebouwd: de historische kelder midden in de stad Marsala voor het maken van de marsala; het moderne wijnhuis net buiten de stad waar de stille wijnen worden gemaakt, uitgerust met de modernste technieken; en dan nog het wijnhuis op het eilandje Pantelleria, waar de zibibbo-druif (muskaat) wordt gevinifieerd voor de zoete witte wijnen. De wijnen van Sicilië hebben een heel eigen karakter. De invloed van de zee op het klimaat is uiteraard sterk. Het vraagt om druiven die, ondanks de hitte, wijnen met goede zuren kunnen opleveren. In de wijnregio's rondom de stad Marsala groeien al honderden jaren de belangrijkste Siciliaanse druiven: nero d'avola, grillo, inzolia, catarratto en zibibbo. De zibibbo (het arabische woord voor muskaat) wordt vooral gebruikt voor zoete wijnen. De witte grillo, inzolia en caterratto werden van oorsprong gebruikt voor de marsala maar worden nu ook als stille wijn gevinifieerd met een heel goed resultaat. Voor rode wijnen zijn het voornamelijk de nero d'avola en de nerello mascalese. Zowel de rode als de witte druiven laten zich goed blenden met de internationale druivensoorten zoals syrah en chardonnay en worden vaak toegevoegd om de herkenbaarheid voor de consument groter te maken. De mensen zijn er bijzonder gastvrij, ook bij Pellegrino in Marsala wordt u met open armen ontvangen. Men praat er graag over de bijzonderheden van het eiland en de heerlijke keuken. Ze zijn er niet voor niets trots op Siciliaan te zijn. |