PERRACHON Macon Villages Vieilles Vignes |
|
Wijnhuis Laurent Perrachon Land van herkomst Frankrijk Appellation Mâconnais Druiven Chardonnay Gerechten Asperges met verse zalm, Coquilles Saint-Jacques, gegrilde kip. Jaargang 2023 Serveertemperatuur 10 - 12 °C |
|
Over deze wijn
De druiven komen uit wijngaarden met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar oud. De bodem bestaat uit kalk en stevige klei uit het Jura-tijdperk. De wijngaarden zijn zowel op het oosten als op het westen gericht en bevinden zich in de omgeving van het dorp Chaintré. De oogst gebeurt met de hand en de druiventrossen worden in de wijngaard gesorteerd op de sorteertafel. Het druivensap ondergaat een lang fermentatie proces op een lage temperatuur van 15 - 18 graden Celcius. Er vindt een volledige malolactische gisting plaats. Na de fermentatie wordt de wijn gedurende 8 maanden opgevoed in RVS tanks. De kleur van de wijn is helder met een groene zweem. In de geur frisse aroma's van peer. In de mond vriendelijk en mooi zuiver van structuur met smaken van citrus, groene appel en rijp fruit. Complexiteit en diepte maken de wijn compleet in de smaak en afdronk. |
|
Het domaine Laurent Perrachon werd opgericht in 1877 door de familie Perrachon, echter in de geschiedenisboeken van de Juliénas komt de naam Perrachon als wijnmaker al in 1601 voor. Nu staat de vijfde en zesde generatie wijnmakers aan het roer van dit familiedomein, waar traditie en kennis van de voorouders in ere wordt gehouden met als belangrijkste doel: de essentie van het terroir tot uiting brengen in de wijnen. Laurent en zijn zonen maken prachtige wijnen van de oogst van oude wijnstokken die gemiddeld tussen de 35 en 80 jaar oud zijn. De wijngaarden, in zes verschillende appellaties in de Beaujolais, worden op een duurzame wijze bewerkt. Het gras mag blijven staan tussen de wijnstokken en de bodem wordt machinaal in plaats van chemisch behandeld. De huidige generatie kent ieder 'climat' (specifiek, kwalitatief terroir binnen een Cru du Beaujolais) op zijn duimpje, zodat ze iedere wijngaard met zijn eigen karakteristieken zo kunnen bewerken dat ze de mooiste wijnen opleveren. De gemiddelde opbrengst per hectare is 45 hl voor de standaard cru's die het domaine produceert, maar is veel lager voor de wijnen uit specifieke 'climats'. Het proces van wijn maken toont veel gelijkenissen met het maken van een klassieke Bourgogne. Tussen de 25 en 100 procent van de druiven worden ontsteeld afhankelijk van het gewenste resultaat, behalve voor de Beaujolais AOC wijnen. Het domaine maakt gebruik van druif-eigen gistcellen. De vergisting van het druivensap is een lang proces om zo een breed pallet van smaken, complexiteit en structuur te verkrijgen in de wijnen. Opvoeding van de wijnen gebeurt in de gewelfde kelders die gebouwd zijn in het jaar 1701 op het domaine Laurent Perrachon. |