PERRACHON Pouilly Fuisse Vieilles Vignes 0,375 ltr.

PERRACHON Pouilly Fuisse Vieilles Vignes 0,375 ltr.

Wijnhuis Laurent Perrachon

Appellation Pouilly Fuissé

Druiven Chardonnay

Serveertemperatuur 10 - 12 °C

Land van herkomst Frankrijk

Gerechten

Kabeljauw of zalm met limoen en verse koriander. Gamba's, calamares, gerookte zalm.

Over deze wijn

De druiven komen van de diverse percelen rondom het plaatsje Fuissé, allemaal oostwaarts gericht met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar oud. De bodem bestaat uit kalksteen en stevige klei uit het Jura-tijdperk.

De oogst gebeurt handmatig en de druiventrossen worden in de wijngaard gesorteerd op de sorteertafel. Het druivensap ondergaat een lang fermentatie proces op een lage temperatuur van 15 - 18 graden Celcius. Na de fermentatie wordt de wijn gedurende 9 tot 12 maanden opgevoed in betonnen tanks.

De kleur van de wijn is strogeel. In de geur aroma's van rijpe grapefruit, citroenschil en perzik. In de smaak ontvouwt zich een mooie combinatie van rijp geel fruit met een fijne ziltige mineraliteit. De structuur is mooi droog, strak, energiek en mondvullend.

Het domaine Laurent Perrachon werd opgericht in 1877 door de familie Perrachon, echter in de geschiedenisboeken van de Juliénas komt de naam Perrachon als wijnmaker al in 1601 voor. Nu staat de vijfde en zesde generatie wijnmakers aan het roer van dit familiedomein, waar traditie en kennis van de voorouders in ere wordt gehouden met als belangrijkste doel: de essentie van het terroir tot uiting brengen in de wijnen.

Laurent en zijn zonen maken prachtige wijnen van de oogst van oude wijnstokken die gemiddeld tussen de 35 en 80 jaar oud zijn. De wijngaarden, in zes verschillende appellaties in de Beaujolais, worden op een duurzame wijze bewerkt. Het gras mag blijven staan tussen de wijnstokken en de bodem wordt machinaal in plaats van chemisch behandeld. De huidige generatie kent ieder 'climat' (specifiek, kwalitatief terroir binnen een Cru du Beaujolais) op zijn duimpje, zodat ze iedere wijngaard met zijn eigen karakteristieken zo kunnen bewerken dat ze de mooiste wijnen opleveren. De gemiddelde opbrengst per hectare is 45 hl voor de standaard cru's die het domaine produceert, maar is veel lager voor de wijnen uit specifieke 'climats'.

Het proces van wijn maken toont veel gelijkenissen met het maken van een klassieke Bourgogne. Tussen de 25 en 100 procent van de druiven worden ontsteeld afhankelijk van het gewenste resultaat, behalve voor de Beaujolais AOC wijnen. Het domaine maakt gebruik van druif-eigen gistcellen. De vergisting van het druivensap is een lang proces om zo een breed pallet van smaken, complexiteit en structuur te verkrijgen in de wijnen. Opvoeding van de wijnen gebeurt in de gewelfde kelders die gebouwd zijn in het jaar 1701 op het domaine Laurent Perrachon.