PORTIA Triennia |
|
Wijnhuis Portia Appellation Ribera del Duero Druiven Tempranillo Gerechten Gegrild vlees, crostini met gebakken paddestoelen, truffel, gegrilde vette vis (o.a. tonijn), halfharde kazen en desserts met pure chocolade. Land van herkomst Spanje
Houtlagering 13 maanden op Frans eikenhouten barriques Serveertemperatuur 15 - 17 °C |
|
Over deze wijn
Deze wijn, volledig gemaakt van tempranillo, is de icoonwijn van Bodegas Portia. De druiven zijn afkomstig uit de wijngaard ‘Pago Carronda,’ gelegen op 900 – 950 meter boven zeeniveau in de D.O. Ribera del Duero. Na een zorgvuldige selectie in de wijngaard worden de druiven bij aankomst in de kelder nauwkeurig uitgesorteerd: elke druif waaraan iets mankeert wordt handmatig verwijderd. Vervolgens volgt de vergisting in konische RVS cuves bij een temperatuur van 28 ºC. Na persing rijpt de wijn 13 maanden op nieuwe Frans eikenhouten barriques. Het resultaat is een wijn met een diepe kersenrode kleur. In de neus is de wijn intens en complex, met aroma’s van versgebakken brood, balsamico, rijpe pruimen en kruidige tonen als kaneel, kruidnagel en wat cacao op de achtergrond. In de mond is de wijn vlezig en krachtig, met rijpe fruit nuances en een lange, kruidige afdronk. |
|
Aan het begin van de jaren '90 werd de basis gelegd voor Bodegas Portia: er werd in totaal 160 hectare aan wijngaarden aangeplant. Door de ligging op het oosten en zuiden, ontvangen de wijngaarden een maximum aan zonneschijn terwijl de druiven de gelegenheid krijgen om langzaam en geleidelijk te rijpen. Nadat was komen vast te staan dat de wijn aan alle verwachtingen voldeed, werd toparchitect Norman Foster aangezocht, die graag bereid bleek de uitdaging aan te nemen om voor het eerst in zijn lange succesvolle leven en carrière een bodega te ontwerpen. |