SARTORI Regolo Valpolicella Ripasso

SARTORI Regolo Valpolicella Ripasso

Wijnhuis Sartori di Verona

Appellation Valpolicella

Druiven Corvina (Veronese)

Gerechten

Stevige gerechten, wild, geroosterd vlees, rijpe kazen.

Land van herkomst Italie

Houtlagering 18-24 mnd op middelgrote en grote vaten

Serveertemperatuur 16 - 18 °C

Over deze wijn

Afkomstig uit de heuvels ten noorden van Verona. Het gebied kent een bijzonder beschut klimaat, met een heel lang, stabiel najaar dankzij de nabijheid van het Gardameer, het grootste zoetwaterreservoir van West-Europa, terwijl het, aan de voet van de Monte Lessini, wordt beschut tegen koude wind vanuit het noorden. De wijnstokken groeien op een mergelbodem.

Reeds in de wijngaard wordt een selectie gemaakt van de beste druiventrossen. Na een zachte kneuzing volgt een periode van koude schilwekingvan 8-10 dagen. Daarna volgt de normale vergisting.

In februari vindt dan de unieke twee vergisting plaats, op de schilletjes van de beroemde Amarone-wijn. Op die manier krijgt de jonge wijn niet alleen meer structuur, het verleent de wijn ook iets van de intrigerende aroma’s van het ingedroogde fruit van een Amarone.

Daarna rijpt de wijn nog 18-24 maanden in middelgrote en grote eikenhouten vaten. Na botteling rijpt hij nog tenminste 6 maanden verder op fles.

Robijnrood met een granaatrood weerschijn

De neus biedt intense, lang doorzettende aroma’s.

De smaak is krachtig, vol en droog, met een fluwelen textuur; in de mond ontwikkelen zich prachtige aroma’s van zwarte kersen en gedroogd fruit die de wijn een verrukkelijke afdronk verlenen.

Over het wijnhuis Sartori di Verona

Wat eind 19e eeuw begon met een eigen wijngaard van Pietro Sartori om zijn hotel van goede wijn te voorzien is in vier generaties uitgegroeid tot één van de belangrijkste wijnproducenten van Veneto: Sartori di Verona. Nog altijd gevestigd op het familiewijngoed in Negrar, in het hart van Valpolicella Classico, heeft de export een grote vlucht genomen: Sartori exporteert maar liefst 80% van zijn productie.

Het bedrijf bezit in alle bekende classico-zones wijngaarden en heeft bovendien een aantal bijzondere topwijnen uit individuele wijngaarden. Samen met de bekende oenoloog Franco Barnabei beheert men de groei van de druiven in de wijngaarden en de vinificatie van de wijn.

De stijl van Sartori variëert van klassiek gerijpt tot modern en jeugdig, van verfrissend droog tot rijk en intens. Tot de hoogtepunten van Sartori behoren ongetwijfeld de verrukkelijke ‘Regolo’, een fraaie Ripasso en de uitgesproken Amarone della Valpolicella. Deze wijnen worden tot de top van Italië gerekend.