VENTISQUERO Tara Premium Syrah -Atacama Valley

VENTISQUERO Tara Premium Syrah -Atacama Valley

Wijnhuis Viña Ventisquero

Land van herkomst Chili

Appellation Huasco Valley

Druiven Syrah

Houtlagering 24 maanden in 5e jaars barriques

Gerechten Koude vleesschotels, gerookt vlees en gekruide worstjes.

Jaargang 2018

Serveertemperatuur 15-16°C

Over deze wijn

Afkomstig uit twee kleine wijngaardjes met een kalkbodem, aan de zuidelijke rand van de Atacama woestijn uit de Huasco-vallei, dichtbij de Grote Oceaan. Zeer groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur, terwijl er zomers nooit warmer dan 27 graden C wordt. De dichte 'camanchagua'-mist die elke ochtend vanuit de Stille Oceaan het land bedekt zorgt voor net voldoende vochtigheid voor de wingerd.

De druiven voor deze wijn werden in de 3e week van maart in de ochtend geoogst, met de hand en in kleine kratjes van 12 kg in een koelwagen naar de winery gebracht.
De vergisting vind plaats in kleine, open gistkuipen, met wilde giststammen; de most wordt 2-3 keer per dag over de schilletjes geschroeid. Na afloop van de vergisting wordt de wijn overgestoken in 5e jaar barriques van 225 l, waar dan de malo-lactische vergisting plaatsvindt en waarin de jonge wijn vervolgens 24 maanden rijpt.
Voorafgaand aan de botteling wordt de wijn noch geklaard, noch gefilterd.

Het resultaat is een donker robijnrode wijn met aroma's van zwart fruit, kruiden en grafiet.
De wijn heeft een geheel eigen karakter en is heel complex, fris en volkomen droog.
De fijne zuren en de stevige tannine geven de wijn een mooie spanning en structuur waarin de wilde kruiden, de specerijen en het zwarte fruit fraai tot hun recht komen. De afdronk is bijzonder lang met een typerende kleine zilte toets. Deze wijn kan zeker 6 jaar op fles rijpen.

Over het wijnhuis Viña Ventisquero

Viña Ventisquero is het geesteskind van Don Gonzalo Vial, een selfmade man, wiens succesverhaal in 1955 begon op de boerderij van zijn familie, in het landelijk gebied rond Rancagua. Zijn passie voor de wijnstok en zijn vader´s liefde voor het land en de landbouw waren zijn inspiratie bij het realiseren van zijn droom: in 1998 legde hij de basis voor Vina Ventisquero.

Ventisquero is zeer vooruitstrevend, dynamisch en buitengewoon succesvol als het gaat om het maken van wijnen van hoge kwaliteit, waarbij in ieder stadium de zorg voor het milieu voorop staat. Ventisquero bezit eigen wijngaarden in Chili´s belangrijkste wijnbouwgebieden: Coastal Maipo, Casablanca, Colchagua, Leyda en Huasco (Atacama).

Viña Ventisquero ontving in 2011 als allereerste wijnbedrijf in Chili de kwalificatie “Gecertificeerd duurzame Chileense wijn”. Sinds 2013 strekt de certificering zich ook uit tot de wijnmakerij en maatschappelijk verantwoord ondernemen.