Door naar content

Oamaruvian 16 YO en Double Wood 16 YO uit Nieuw-Zeeland maken indruk op whiskyliefhebbers Margraten

27 november 2018
Oamaruvian 16 YO en Double Wood 16 YO uit Nieuw-Zeeland

Oamaruvian 16 YO en Double Wood 16 YO uit Nieuw-Zeeland maken indruk op whiskyliefhebbers Margraten

MARGRATEN - Donderdag 22 november 2018 Op donderdag 22 november organiseerde Slijterij Mans uit Margraten een Wereld Whisky Proeverij. Margraten is bij het grote publiek vooral bekend van de Amerikaanse militaire begraafplaats, maar ook van het 'Margraten' spandoek tijdens wedstrijden van het Nederlands Elftal. In het gezellige drukke proeflokaal waren de Limburgse gasten onder de indruk van de whisky's die deze avond werden geproefd. Men had niet verwacht dat er in landen als India, Tasmanië en Nieuw-Zeeland ook whisky gedistilleerd wordt. En met name de whisky's uit Nieuw-Zeeland konden op zeer warme reacties rekenen. Zowel de Oamaruvian 16 YO als de Double Wood 16 YO hebben deels op rode wijnvaten gelagerd. Beide whisky's zijn zeer zacht, maar hebben een volle smaak. The New Zealand Whisky Collection Beide whisky's maken deel uit van The New Zealand Whisky Collection. Deze collectie bestaat uit de laatste 443 vaten van de in 1997 gesloten Willowbank Distillery in Dunedin (bekend van whisky's als Wilsons en 45 South). De whisky bevindt zich nu in een mooi pand in de haven van Oamaru. Het zijn uitzonderlijk zeldzame drams van wat ooit de meest zuidelijke distilleerderij ter wereld was. Buffalo Trace Bourbon Whiskey De whiskyproeverij in Margraten begon overigens met Buffalo Trace Straight Bourbon Whiskey uit Kentucky. Deze whiskey wordt voornamelijk van mais gemaakt. Dit resulteert in een wat zoetige, zachte en ronde whiskey met veel tonen van vanille. De naam Buffalo Trace is overigens een eerbetoon aan de bizons die eeuwenlang rondtrokken door het gebied waar de Buffalo Trace Distillery is gevestigd. Mars Cosmo Blended Malt Japanese Whisky De 2e whisky die men kreeg te proeven kwam uit Miyata, een klein dorpje in de Japanse Alpen.  Hier op 798 meter hoogte ligt de Mars Shinshu Distillery. In de wintermaanden komt de temperatuur hier vaak ver beneden de -15 graden Celsius. De luchtvochtigheid in de zomer is matig en het water is hier van hoge kwaliteit, waardoor het gebied een ideale locatie is voor whiskyproductie. Doordat het bronwater eeuwenlang door de granieten rotsbodem heeft gesijpeld is de geproduceerde whisky rijk aan mineralen. Dit geeft een soepele en complexe smaak. De Mars Cosmo is een blended malt en heeft een heerlijke mix van zoete smaken zoals honing, karamel en gerijpte vruchten. Subtiel benadrukt door houtige en rokerige hints. Rampur Indian Single Malt Whisky Als derde whisky kregen de Limbugers een whisky uit India te proeven; de Rampur Indian Single Malt Whisky. Deze whisky wordt gedistilleerd ten oosten van New Delhi op slechts honderd kilometer afstand van de grens met Nepal. De Himalaya zorgt het hele jaar door voor sterk tegengestelde klimaatomstandigheden, wat de whisky extra dimensie en diepte meegeeft. Op de San Francisco World Spirits Competition in 2017 won deze ‘Kohinoor of Single Malts’ een dubbele gouden medaille. Een fraaie beloning voor deze ‘109 karaat diamant’ uit India! Wereld Whisky Tasting Benieuwd naar de overige whisky's uit deze Wereld Whisky Tasting? Neem dan ook eens deel aan een proeverij onder leiding van Ronald Anneveldt! Via deze weg willen wij úw topSlijter Mans enorm bedanken voor een zeer geslaagde avond.
Back to top