Herfst, wild en wijn: Een avond lang genieten van heerlijke wijnen en wildgerechten!
HORST - Vrijdag 26 oktober 2018
Afgelopen vrijdag 26 oktober organiseerden Truus, Sandra & Marieke Weijs hun jaarlijkse wild-wijn avond, een geweldig 4-gangen diner van wildgerechten met bijpassende wijnen. Als locatie hadden zij gekozen voor Café en zalencentrum De Leste Geulde te Horst. Wijnexpert en sommelier Niek Beute liet de 50 gasten op inspirerende wijze kennismaken met de prachtige wijnen van
Lorgeril (Frankrijk) en
Phebus (Argentinië)) die tijdens dit diner werden geserveerd. Een unieke mogelijkheid om op één avond de wijnen van twee fantastische wijnhuizen te proeven.
De avond begon in Zuid-Frankrijk met een
Picpoul de Pinet van het wijnhuis Lorgeril, een heerlijk frisse en mineralige witte wijn met intense aroma’s van wit fruit en bloesem. Bij de amuse, een wild kroket op een bedje van paddenstoelen risotto, werd de
Lorgeril Maset de Montagnes Blanc geserveerd. Deze blend van
grenache blanc &
macabeu druiven kon op lovende woorden van de wijnliefhebbers uit Horst rekenen.
We blijven nog even in Frankrijk want het voorgerecht, een salade van geitenkaas, gerookte eend en een frambozendressing werd gecombineerd met de
Lorgeril 1620 Chardonnay/Viognier. De gasten genoten duidelijk van de verschillende wijn spijs combinaties, maar er wordt ook aandachtig geluisterd naar de verhalen van Niek Beute over de geserveerde wijnen. Zo weet Niek te vertellen dat de druivensoorten
chardonnay en
viognier oorspronkelijk afkomstig zijn uit de Bourgogne en de Rhône Vallei, maar dat zij inmiddels ook hun plek hebben gevonden in de Languedoc. Door de koele invloeden van de oceaan en de kalkhoudende kleigrond behouden deze druiven in de Languedoc toch hun kenmerkende frisheid en weelderige fruit.
Na de witte wijnen is het tijd voor rode wijnen, de wijnreis wordt voortgezet in Patagonië - Argentinië. Hier verbouwt de in Bordeaux geboren Fransman Hervé J. Fabre al meer dan 20 jaar zijn druiven. Aangezien de omstandigheden in Patagonië ideaal zijn voor de
malbec druif, representeert de
Phebus Reservado Malbec Patagonia het beste van het Argentijnse terroir. Deze donkerrode wijn heeft een paarse weerschijn en is een typische
malbec uit Patagonië, elegant met een mooie structuur en rijpe tannines. Oftewel, een perfecte begeleider van hoofdgerechten: wild zwijn en konijn.
Het diner werd afgesloten met het klapstuk van de avond: de
Lorgeril Borie Blanche Grand Vin Minervois Liviniere. Een heerlijke wijn voor koude najaarsavonden als deze! Al met al kan gesproken worden van een zeer geslaagde avond, aangezien de gasten met een grote glimlach op hun gezicht huiswaarts gingen.
Via deze weg willen wij Truus, Sandra & Marieke Weijs graag hartelijk danken voor de goede zorgen en het organiseren van de wild-wijn avond.