Door naar content

Alles over cachaça

Cachaça, dat wordt uitgesproken als kah-sah-sja, komt uit Brazilië. 1,5 biljoen liter van de totale consumptie vindt plaats in eigen land, ten opzichte van 15 miljoen liter over de hele wereld.

Sommigen noemen cachaça ook wel een pittige rum. Echter kent rum een ander productieproces. Cachaça wordt uitsluitend van versgeperst suikerrietsap vervaardigd, terwijl rum daarnaast op basis van suikerrietsiroop of melasse gemaakt wordt.

De fermentatie, het omzetten van suikerriet in alcohol, van cachaça voltrekt zich uitsluitend in de openlucht, waar natuurlijke gisten zorgen voor het fermentatieproces. Dit zorgt voor een volle, intense smaak. Twee andere aspecten die in het rijpingsproces de smaak bepalen, zijn de duur van de rijping en het houtsoort die gebruikt wordt voor de rijping. 

Klassieke en gerijpte cachaça

Klassieke cachaça

De klassieke variant is helder van kleur. De gistcellen die gebruikt worden in het productieproces zijn van invloed op het karakter van de drank. Ditzelfde geldt voor het houtsoort wanneer de drank op vaten rijpt en de lengte van deze rijpingsperiode. Na het gistproces wordt de klassieke variant direct vermengd en gebotteld. Hierdoor is de suikerrietsmaak erg overheersend en kan deze wat scherp smaken. De klassieke variant wordt veel gebruikt om cocktails mee te maken.

Gerijpte cachaça

De kleur van de gerijpte cachaça is (licht)bruin of wat geel. Na het gisten wordt de gerijpte variant direct ter rijping in houten vaten opgeslagen, waarbij meer dan 20 houtsoorten voor de rijping gebruikt worden. Iedere houtsoort geeft diens eigen, unieke invloeden af, waardoor de smaken ontzettend uiteenlopen. De drank rijpt gemiddeld voor drie jaar, waarna deze gebotteld wordt. De smaak is na deze periode rijker en vooral zachter. De gerijpte cachaça heeft een toegankelijke smaak en kan zowel puur gedronken worden, als in een mix. Er bestaan varianten die 15 jaar lang gerijpt hebben in meerdere soorten vaten en vaak als premium cachaça omschreven worden.

Neem contact op met onze cachaca-specialist Floor

Festivals & Beurzen

06 juni 2020

Gin & Rum Festival Utrecht

Op zaterdag 6 juni 2020 vindt het Gin & Rum Festival Utrecht plaats. In de Werkspoorkathedraal kunnen gin- en rumliefhebbers van 15:00 uur tot 22:00 uur genieten van meer dan 100 verschillende gins en rum.

Alle Festivals & Beurzen

Proeverijen

10 juni 2020

Pellegrino wijnproeverij bij Mitra Oosterhout

Op woensdag 10 juni 2020 vindt er bij Mitra Oosterhout een wijnproeverij plaats met de wijnen van ons Italiaanse wijnhuis Carlo Pellegrino.

Alle Proeverijen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top