Door naar content
Rey Campero Mezcal

Rey Campero Mezcal wordt gemaakt op de distilleerderij van de familie Sánchez, midden in Mexico. Hier wordt mezcal geproduceerd zoals ze het al zeven decennia lang doen, van generatie tot generatie. Het resultaat is dan ook een serie mezcal met een prachtige smaak, welke, doordat er twee keer wordt gedistilleerd, een unieke kwaliteit heeft.

De Palenque (distilleerderij)

De distilleerderij ligt in Candelaría Yegolé, een heilige plaats. Er zijn iets meer dan honderd inwoners en onder hen zijn maar weinig jongeren; gebrek aan werkgelegenheid en een sombere toekomst hebben de migratie van de jonge bevolking in gang gezet. In deze prachtige en ruige omgeving, in het zuiden van Mexico, slingert de rivier door de stad en is de natuur uitermate geschikt en de grond extreem vruchtbaar om de meest prachtige mezcals te produceren.

De Sánchez distilleerderij, gelegen in deze hoek in de staat Oaxaca, is al meer dan zeven decennia lang actief in het maken van mezcal. Hen uitgebreide kennis heeft hen de ervaring gegeven om land, water en vuur te begrijpen en te respecteren. Pas sinds enkele jaren heeft deze familie van ‘mezcaleros’ hen kennis gedeeld en hebben ze nu verschillende mensen in de gemeenschap in dienst bij hun distilleerderij. Niet alleen het produceren van mezcal is belangrijk voor de familie Sánchez, ook het behouden van de gemeenschap en het behouden van tradities is van groot belang.

Een huwelijk tussen de elementen…

In Candelaría Yegolé groeien meer dan tien soorten agave! De meester ‘mezcalero’ weet zelf maar al te goed dat elke agave zijn eigen tijd nodig heeft om te rijpen. De agavesoort Madre Cuishe heeft bijvoorbeeld 9 tot 12 jaar nodig, waar de agavesoort Tepextate 15 tot 18 jaar nodig heeft.

Voor de familie Sanchez wordt het maken van mezcal gezien als een prachtig huwelijk tussen de vitale elementen: het land levert de agave en na het snijden van de plant wordt het overgeleverd aan het vuur om het hart van de agave te koken. Het koken van de agave gebeurt in een kegelvormige oven welke in de grond is gegraven, waarvan de binnenmuren bedenkt zijn met stenen. Het brandhout wordt in het midden gelegd met daarboven op stenen welke uit de rivier zijn gehaald. Na het aansteken van het vuur worden er meer stenen opgelegd en wanneer deze goed op temperatuur zijn (ofwel: roodgloeiend), wordt de agave hier met grote zorg opgelegd. De oven wordt vervolgens gesloten door de agaves te bedekken met een soort deken waarop vervolgens een hoop aarde komt te liggen: zo blijft het vier of vijf dagen liggen.

Malen, fermenteren & distilleren

Na het koken wordt de agave, welke ondertussen een karamelkleur heeft gekregen, gemalen in een steenmolen welke wordt aangevoerd door een paard of een ezel. Hierdoor kunnen alle sappen uit de agave worden gehaald. Het gemalen materiaal wordt in dennenhouten vaten overgebracht en op een geduldige manier wordt er gewacht tot de natuurlijke suikers van de agave worden omgezet in alcohol door middel van spontane gisting.

Het enige wat vervolgens nog rest is de distillatie. Bij de ambachtelijke productie worden koperen pot stills gebruikt die worden verwarmd met brandhout en gekoeld met rivierwater. In de Sánchez-distilleerderij wordt het distillatieproces tweemaal uitgevoerd, waardoor een unieke kwaliteit mezcal wordt geproduceerd.

Website: https://www.mezcalreycampero.com/

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top