Door naar content

Alles over raki

Deze drank wordt ook wel leeuwenmelk (aslan sütü in het Turks) genoemd. Vermoedelijk is dit een verwijzing naar de combinatie van de alcoholische kracht van raki en het feit dat de drank wit kleurt, bij het mengen met water.

In het Midden-Oosten zijn er meerdere benamingen voor raki: Arak, araka, araki, ariki of iraqi. De laatste verwijzing ‘iraqi’, zou verwijzen naar de vermeende oorsprong van de drank: Irak. De naam arak (soms arack) is verwarrend. Deze benaming betekent levenswater en is niet alleen de Arabische nam voor raki, het is ook de naam van een andere drank uit Azië. Daarbij gaat het echter niet om een anijsdrank, maar om een distillaat uit palmsuiker, suikerriet of gefermenteerde rijst.

Het proces

De Turkse alcoholische drank wordt meestal gekruid met anijs en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 40%. Vruchten zoals pruimen, vijgen, druiven, druivenpulp of wijnalcohol worden gebruikt voor het stoken van de alcoholische basis voor raki. Raki wordt gedistilleerd uit de overblijfselen van de druiven, nadat de wijn uit druiven is geperst.

De overblijfselen van de druiven, wordt ook wel wijnmost genoemd. Na het opsparen van wijnmost in grote tanks wordt dit een maand lang in de zon opgeslagen, waardoor het gaat gisten. Vervolgens kan er gestookt worden.

Tijdens de drie uur durende distillatie, wordt de drank tweemaal gekookt. Alle giftige stoffen worden hierdoor uit de drank verwijderd.

 

Neem contact op met onze raki-specialist Floor

Festivals & Beurzen

06 juni 2020

Gin & Rum Festival Utrecht

Op zaterdag 6 juni 2020 vindt het Gin & Rum Festival Utrecht plaats. In de Werkspoorkathedraal kunnen gin- en rumliefhebbers van 15:00 uur tot 22:00 uur genieten van meer dan 100 verschillende gins en rum.

Alle Festivals & Beurzen

Proeverijen

10 juni 2020

Pellegrino wijnproeverij bij Mitra Oosterhout

Op woensdag 10 juni 2020 vindt er bij Mitra Oosterhout een wijnproeverij plaats met de wijnen van ons Italiaanse wijnhuis Carlo Pellegrino.

Alle Proeverijen

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan klaar voor u.

Back to top