Door naar content
Clairin

Clairin

The spirit of Haïti

Clairin is de naam in Haïti voor de inheemse rum. Kleine en ambachtelijke distilleerderijen zijn verspreid over dit Caribische land, welke in 1804 het enige land was wat in opstand kwam tegen de slavernij en de rode kaart werd getoond door de Westerse wereld. Doordat het merendeel van de bevolking van oorsprong afstamt uit Afrika, heeft het land dan ook een Afrikaans karakter. Onder de mensen speelt Clairin een belangrijke rol in de cultuur van Haïti en is het een essentieel deel van het dagelijks leven; van sociale functies tot aan voodoo rituelen. Het is de rum van de mensen, de enige natuurlijke rum ter wereld, en een rum met een onverslaanbare aromatische intensiteit!

 

De distilleerderijen

Om valse illusies tegen te gaan, is het belangrijk om uit te leggen hoe de distilleerderijen in Haïti eruit zien. De Haïtiaanse “distilleerderijen” bevinden zich bijna altijd in het midden van de plantages. Het zijn houten schuurtjes naar waar de suikerriet wordt gedragen op de rug van muilezels of in karren welke worden voortbewogen door ossen. In deze schuurtjes wordt het suikerriet geperst met kleine molens en wordt het sap gefermenteerd in houten ketels, welke worden gevoed door gedroogde rietvezels. Het zijn uiterst eenvoudige distilleerderijen, sommigen zullen het zelfs primitief noemen, maar prachtig in hen eenvoud.

 

Triple “A” protocol

Om het typische karakter van Clairin te garanderen is er een protocol van regels opgezet waaraan de rum moet voldoen om Clairin te heten. Triple “A” staat voor Agriculturists, artisans en artists. Ten eerste moet de suikerriet inheems zijn en biologisch geteeld. Daarnaast moeten traditionele kweektechnieken gebruikt worden, zonder het gebruik van synthetische chemicaliën zoals herbiciden, meststoffen, et cetera. Het oogsten wordt strikt met de hand gedaan, waarna het suikerriet door middel van dieren vervoerd wordt van de velden naar de distilleerderij. De vergisting van het sap mag uitsluitend plaatsvinden door het gebruik van natuurlijke gisten, zonder toevoeging van industriële gisten en zonder verdunning van water. Vervolgens moet de fermentatie minstens 120 uur duren en wordt de spirit gebotteld op het alcoholpercentage bij het verlaten van de still. Als laatste is het een vereiste dat het bottelen in Haïti plaatsvindt.

 

Verschillende soorten, verschillende smaken

De biodiversiteit in Haïti is enorm. Elke regio heeft zijn eigen tradities en verschillende soorten suikerriet, waardoor de verschillende Clairins allen hen eigen kenmerkende aromatische karakter hebben. De namen (Sajous, Vaval, Casimir) verwijzen naar de naam van de distilleerderij of de eigenaar van de distilleerderij. Zo produceert Michel Sajous een Clairin met fijne aroma’s en citroenachtige tonen in het dorp Saint Michel de L’Attalaye, en produceert Faubert Casimir in het dorp Barraderes een Clairin waaraan hij lokale kruiden toevoegt, met als resultaat intense aroma’s van gekonfijt fruit en kruiden tot aan tonen van truffel.

Website: https://www.thespiritofhaiti.com/en/

Wat doen wij?

De drie kernactiviteiten van De Monnik Dranken

Groothandel

Met een omvangrijk portfolio van meer dan 9600 artikelen, voorzien wij diverse klanten in heel Nederland van wijn, gedistilleerd, frisdrank, bier en overige aanverwante drankartikelen.

Merkenbouwer

Het onderscheidend vermogen en de kwaliteit van het product maken het verschil. Wij geloven in merken met een verhaal, oftewel een ‘’heritage’’.

Importeur

Wij importeren wijnen en sterke dranken uit diverse landen en continenten. Deze merken vercommercialiseren wij op de Nederlandse markt.

Ask away!

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag?

Neem gerust contact op met ons.
Onze medewerkers staan voor u klaar.

Back to top