Door naar content

Geslaagde jubileumeditie van 20ste International Whisky Festival Den Haag!

15 november 2019

Grote Kerk in Den Haag

In het weekend van 15 t/m 17 november 2019 vond in de Grote Kerk in Den Haag alweer de 20e editie van het International Whisky Festival plaats. Het festival werd in 2000 in het leven geroepen om mensen kennis te laten maken met de “Godendrank” whisky en is heden ten dage uitgegroeid tot een evenement waarbij meer dan 6.000 bezoekers, verspreid over vijf sessies, genieten van honderden verschillende levenswateren!

Whiskyfestival Den Haag

Whiskyfestival Den Haag is het meest prestigieuze whiskyfestival van Nederland. Top importeurs, merkeigenaren en (global) brand ambassadeurs geven hier acte de présence om hoogwaardige kwaliteitsdistillaten te laten zien, te proeven en te ruiken.

Dat wij bijzonder mooie whiskymerken in ons pakket hebben kon je ook goed zien aan de interesse van de vele gasten op onze fraai ingerichte stands. De gasten lieten zich uitgebreid informeren over onder andere de herkomst en de geschiedenis van onze whiskymerken.

Nieuw concept met drie verschillende stands op twee locaties

Dit jaar niet één, maar drie stands verspreid over de Noord- en Zuidkapel in de kerk.

Zoals gebruikelijk kon men enerzijds onze Schotse whisky’s bewonderen. Dit in de warme stijl van onze eikenhouten kasten. Anderzijds kon men in de Noordkapel onze ‘New World Whiskies by De Monnik Dranken’ bewonderen. Dit concept werd in 2018 al gelanceerd. Een geheel frisse stijl met onze niet-Schotse whisky’s, waarbij het merk frappeert en letterlijk in de spotlight wordt gezet.

Rum
Daarnaast werden er twee prachtige rum merken uitgelicht. Dit om de doorgewinterde whiskydrinker te laten zien en proeven dat er ook hele mooie rum soorten verkrijgbaar zijn, die niet onderdoen voor een mooie single malt whisky. Hier werd uitermate positief op gereageerd!

Internationaal gezelschap

Dit jaar waren er maar liefst 15 ambassadeurs van verschillende distilleerderijen uit zeven verschillende landen aanwezig!

Schots

Niet-Schots

Rum

  • Guyana – El Dorado Rum
  • Jamaica – Hampden Rum: Daniele Biondi

Masterclasses

Ook werden er in Den Haag diverse masterclasses gehouden:

Whisky introductie in het Nutshuis – Ronald Anneveldt
Voorafgaand aan elke sessie hield Ronald Anneveldt namens De Monnik Dranken een introductie masterclass, bedoeld voor de beginnende whiskydrinker. Hierin werd uitgelegd hoe whisky wordt gemaakt, wat de verschillen zijn en vooral; waar komen die verschillen vandaan. Maar ook uitleg aangaande hoe het allemaal werkt op een whiskyfestival. Bijvoorbeeld; drink voldoende water, glas omspoelen etc.

Er werden 2 totaal verschillende whisky’s geproefd; Loch Lomond 12YO en Smokehead Islay Single Malt Whisky.

Alle sessies waren zo goed als uitverkocht, na afloop werden de gasten via een aparte ingang  begeleid naar het whiskyfestival .

Angus Dundee – Claire Tesh
Tijdens de zondagmiddag sessie hield Claire haar Den Haag festival masterclass voor de merken van Angus Dundee Distillers. Tomintoul, Glencadam en Old Ballantruan werden op passievolle wijze uitgelicht.

Ian Macleod – Gordon Dallas
Niet Gordon Dundas maar Gordon Dallas hield een masterclass op de zondagmiddag. Na afloop werd de stand overspoeld met mensen die Glengoyne, Tamdhu en Smokehead wilden proeven!

De Monnik Dranken sponsor van De Haagsche Whisky Tram!

De bekende, gerenoveerde partytram van HTM is tijdens het whiskyfestival omgetoverd in de Haagsche Whisky Tram. Tijdens het festival rijdt de tram door Den Haag. Geniet van vier verschillende whisky’s, en zie Den Haag op z’n mooist en op z’n gemakkelijkst onder begeleiding van twee Haagse whiskykenners Wouter en Connie Vink. Tijdens de rit werden de volgende vier whisky’s van De Monnik Dranken toegelicht.

De tram werd 5 keer uitverkocht en tijdens de laatste sessie mochten David Lind (Loch Lomond en Glen Scotia) & David Keir (The GlenAllachie) hun expressies op technische wijze toelichten!

The Dutch Whisky Awards 2019

Van de 4 medailles die uitgereikt werden tijdens de Dutch Whisky Awards mocht er ook een prijs mee richting Oldenzaal, namelijk:

Kavalan Sherry Cask Solist in de categorie ‘Beste niet Schotse Whisky’

De Monnik Dranken heeft het publiek uitgebreid de kans gegeven om kennis te maken met de mooiste whisky’s uit haar grote assortiment. Alle flessen stonden open en konden geproefd worden en hier werd dan ook gretig gebruik van gemaakt.

International Whisky Festival botteling 2020

De Monnik Dranken mag de festival botteling van 2020 verzorgen! We kunnen al verklappen dat het een mooie Speyside wordt van The GlenAllachie.

De organisatie hebben de samples beoordeeld en voorzien van tasting notes.

Bedankt!

Namens De Monnik Dranken waren Isabelle Barnhoorn, Patrick van Egmond, Ronald Anneveldt, Luuk Olde Monnikhof, Vincent Tijink, Arjan Hartkamp, Joël de Kock, Floor Zanderink, Joris Post en Frans Temmink aanwezig om onze ‘craft’ whisky’s en rum op professionele wijze onder de aandacht te brengen.

Tot slot, een dankwoord voor iedereen die dit evenement tot een succes heeft gemaakt en de organisatie in het bijzonder!

Hopelijk tot volgend jaar & slàinte oftewel proost!

Back to top