Record aantal bezoekers bij Monnik Wine Experience op Paleis Soestdijk
PALEIS SOESTDIJK – Maandag 11 maart 2019
Toen enkele jaren geleden ons wijnassortiment fors werd uitgebreid ontstond het idee om middels een heuse ‘Wine Experience’ onze klanten kennis te laten maken met deze mooie en exclusieve wijnen. De eerste twee edities van dit evenement vonden plaats bij Slot Zeist. Weliswaar een prachtige locatie, maar gezien de vele positieve ontwikkelingen die ons bedrijf het afgelopen jaar heeft doorgemaakt vonden we dat de tijd rijp was voor een geheel nieuwe locatie.
Koninklijk
Ten eerste vierde De Monnik Dranken in oktober 2018 het 100-jarig bestaan. Daarnaast ontvingen Hans en Luuk olde Monnikhof in december uit handen van de commissaris van de Koning in de provincie Overijssel het predicaat “Koninklijk”. Twee belangrijke mijlpalen waar we ontzettend trots op zijn! Het is dan ook niet verwonderlijk dat Joke, Robert en Bouke (samen vormen zij het Brand Management Wijn) naar aanleiding van bovenstaande mijlpalen op zoek gingen naar een ‘Koninklijke’ locatie.
Paleis Soestdijk
Tijdens deze zoektocht kwamen zij al snel uit bij Paleis Soestdijk in Baarn. Een prachtige, centraal in het land gelegen locatie. En Koninklijk bovendien! Deze zeventiende-eeuwse voormalige koninklijke residentie kende namelijk illustere bewoners als Willem III, Willem II, Anna Paulowna, koningin Juliana en prins Bernhard. De geschiedenis is voelbaar wanneer je hier door de vele monumentale zalen loopt. Hier moest de derde editie van de Monnik Wine Experience gehouden worden!
Derde editie Monnik Wine Experience
En zo geschiedde… Afgelopen maandag 11 maart 2019 vond de derde editie van De Monnik Wine Experience plaats. En we mogen met recht spreken van een zeer geslaagde dag. Ondanks de harde wind en enkele flinke buien vond een record aantal bezoekers zijn weg naar het prachtige Paleis Soestdijk.
Welkom
Bij binnenkomst werden zij welkom geheten door Hans en Luuk olde Monnikhof. Vervolgens konden zij kennis maken met de aanwezige wijnproducenten. Hiervan waren er maar liefst 34 aanwezig. Waaronder enkele nieuw aan ons portfolio toegevoegde wijnhuizen als Domaine Masse Père & Fils uit de Bourgogne, Domaine Brunely uit de Rhônevallei en Viticcio uit Chianti, Toscane.
Proeven & toelichten
Zij stonden te popelen om hun wijnen te laten proeven. Maar minstens zo belangrijk: ze konden hun wijnen zelf toelichten en vragen beantwoorden. Niets is zo inspirerend als het leren kennen van de mensen achter de wijnen. Want wijn blijft nu eenmaal het unieke resultaat van een subtiel samenspel tussen natuur en mens.
En nog veel meer…
Naast het in onze ogen belangrijke contact met de diverse leveranciers was er nog meer te doen op Paleis Soestdijk. Zo kon men de workshop “Wijn in hout – Hout in wijn” bijwonen in de privé-bioscoop van prins Bernhard en deelnemen aan bijvoorbeeld een proeverij van Niek Beute zoals hij die kan verzorgen bij onze relaties. In de bibliotheek kon men genieten van een selectie lente- en zomerwijnen. Daarnaast konden de aanwezige bezoekers aansluiten bij één van de rondleidingen door Paleis Soestdijk.
Wijn in hout – Hout in wijn
Robert Handjes is, naast Brand Manager Wijn bij De Monnik Dranken, tevens docent aan de wijnacademie. ‘s Middags gaf hij een bijzondere workshop Wijn in hout – Hout in wijn. In de voorgaande link vindt u de bij deze workshop behorende hand-out. Hierin wordt uitgebreid beschreven welke rol eikenhout speelt in de ontwikkeling van rode en witte wijn. Robert gaat bijvoorbeeld in op het misverstand dat “de smaak van hout” geassocieerd wordt met de kwaliteit van een wijn.
“Hout is alleen overheersend in een middelmatige wijn. Het hout moet verdwijnen, samensmelten, vergeten worden. Hout is het peper en zout dat de saus verrijkt, zónder de smaak te bederven”
Natuurlijk bezaten de meeste deelnemers aan de workshop al de nodige kennis op het gebied van ‘hout in wijn’, maar het is altijd goed om het geheugen op te frissen.
Proeverij Niek Beute
Ook konden de bezoekers kennismaken met de lumineuze wijze waarop Niek Beute een proeverij begeleidt, zoals hij dat ook bij Slijterij en Wijnhandel doet. Niek nam de bezoekers op, de hem zo kenmerkende, levendige wijze mee naar het huis Pellegrino in Sicilië. Met name de inspirerende wijze waarop hij dit doet sprak aan.
Lente- & zomer wijnen
Aan het eind van de route, in de voormalige bibliotheek van Paleis Soestdijk, stond een tafel met lente- en zomerwijnen. Deze tafel werd bemand door Wim Merjenburgh en Bart van Deth, van onze Verkoop Binnendienst.
Rondleiding Paleis Soestdijk
Ook kregen de bezoekers de unieke gelegenheid om deel te nemen aan een rondleiding door Paleis Soestdijk. Een professionele gids vertelde allerlei details over deze historische locatie. Zo schijnt het dat Prins Bernard de kanonnen in de Kanonnenkamer heeft willen inzetten tegen lastige journalisten gedurende de Lockheed-affaire. Deze exclusieve rondleiding maakte het bezoek aan Paleis Soestdijk helemaal compleet.
Overzicht aanwezige wijnhuizen
De wijnleveranciers stonden verdeeld over de diverse zalen. Beginnende bij de Maquette kamer aan de linker zijde van het paleis en eindigend bij de Bibliotheek aan de rechter zijde. Hieronder een overzicht van welke wijnen in de verschillende zalen te proeven waren.
Maquette kamer (links)
De Maquette kamer was de eerste kamer die de bezoekers tegenkwamen. Dit zaaltje stond in zijn geheel ter beschikking aan Gruppo Faustino. Angel Hernandez en Maria Lasaga hadden natuurlijk de beroemde Faustino I Gran Reserva meegenomen, maar ook wijnen van Condeza de Leganza (waaronder de nieuwe Condesa de Leganza Sauvignon Blanc) en Bodegas Portia.
Stamboomkamer
In de stamboomkamer stonden een drietal Franse wijnhuizen, waarvan één uit de Bourgogne en twee uit de Loire, alsmede een selectie van diverse wijnen uit ditzelfde wijngebied.
Domaine des Souterrains
De wijngaarden van Domaine des Souterrains liggen binnen de appellation Touraine, in het westelijke gedeelte van het Loire gebied. Namens dit wijnhuis waren eigenaar Nicolas Mazzesi en Morgan Lecorvaisié aanwezig om hun wijnen te laten proeven. Zoals bijvoorbeeld de nieuw aan het assortiment toegevoegde Domaine des Souterrains Touraine Gamay.
Domaine du Pré Semelé
Het Domaine du Pré Semelé ligt in het kleine plaatsje Maimbray, 5 kilometer ten noorden van Sancerre. De 20 hectare aan wijngaarden is al 4 generaties in het bezit van de familie Raimbault, waarvan Julien en Solenne vandaag aanwezig waren op Paleis Soestdijk.
Diverse wijnen Loire vallei
Bijna overal langs de Loire vindt wel wijnbouw plaats, aanvankelijk van wijnen met een vooral lokale bekendheid, maar verder stroomafwaarts worden al vele eeuwen wijnen geproduceerd.
De Monnik Dranken selecteerde een aantal wijnen uit verschillende bekende wijngebieden langs deze rivier:
- Domaine d’Avrillé – Chardonnay 2017
- Château d’Avrillé – Rosé d’Anjou 2017
- Château d’Avrillé – Crémant de Loire
- Domaine Denis Meunier – Vouvray Sec – Expression de Silex 2017
- Domaine de l’Epinay – Muscadet Sèvre&Maine sur lie 2017
- Domaine Landrat Guyollot La Rambarde – Pouilly Fumé 2016
- Logis de la Bouchardière – Chinon 2017
Domaine Masse
Uit de Bourgogne konden we Fabrice Masse verwelkomen. Zijn wijnhuis ligt even ten westen van Givry, in de Côte Chalonnaise enigszins verscholen tussen het glooiende landschap. Men maakt hier wijnen met finesse, fruit en elegantie.
Paleishistorie kamer
Ook in Paleishistorie kamer kon men wijnen van een drietal Franse leveranciers proeven.
Ernest Rapeneau Champagne
Momenteel zijn het alweer de 3e en 4e generatie van de familie Rapeneau die samen dit champagnehuis leiden. En dat doen zij niet geheel onverdienstelijk, zo werd Christophe Rapeneau in 2017 uitgeroepen tot sparkling wijnmaker van het jaar. Namens Rapeneau was Corinne Couchou aanwezig om de bezoekers kennis te laten maken met Ernest Rapeneau Champagne.
Château Bélingard
Anaïs Estansan gaf de bezoekers, namens Laurent en Sylvie de Bosredon, informatie over de diverse wijnen van Château Bélingard. En nog belangrijker: men kon de wijnen, afkomstig van de linkeroever van de Dordogne-vallei proeven.
Duffour Père & Fils
Dit wijnhuis afkomstig uit de Gascogne, kon vorig jaar op veel belangstelling rekenen tijdens de Wine Xperience. De rode en witte variant waren erg populair. Dit jaar kon men ook de rosé variant proeven. En ook deze Côtes de Gascogne Rosé, gemaakt van merlot viel bijzonder goed in de smaak bij het publiek.
De Witte Eetzaal
Dit is een bijzondere zaal. Hier werden namelijk de officiële statiediners genuttigd. Grote namen als Gandi, Nelson Mandela en Poetin schoven aan bij de Koninklijke familie en genoten ongetwijfeld ook van een goed glas wijn. In deze ruimte kon men wijnen proeven van Carlo Pellegrino, Sartori, Viticcio, Bellussi, Negro uit Italië, Andeluna Cellars uit Argentinië en Golan Heights Winery uit Israël.
Carlo Pellegrino
Cantine Pellegrino is gevestigd in het meest westelijke deel van Sicilië en staat bekend om zijn marsala (versterkte wijn) en stille wijn van inheemse druivensoorten. Inmiddels staat alweer de 7e generatie aan het roer. Namens de familie Pellegrino was Giuseppe Barraco afgereisd naar Nederland om het publiek alhier kennis te laten maken met de typisch Siciliaanse wijnen.
Sartori di Verona
Eén van de belangrijkste en oudste wijnhuizen van Verona mocht natuurlijk niet ontbreken op de MWX. Sartori bezit wijngaarden in alle bekende classico-zones en heeft bovendien een aantal bijzondere topwijnen uit individuele wijngaarden. Zo worden de Amarone wijnen van Sartori tot de top van Italië gerekend. Iets wat onlangs werd bevestigd met een gouden medaille op Mundus Vini.
Viticcio
Bezoekers konden ook kennis maken met ons nieuwe wijnhuis Viticcio. Dit wijnhuis is afkomstig uit Toscane. Voor velen één van de mooiste regio’s van Italië. In het hart van Toscane, op de glooiende heuvels van het dorpje Greve in Chianti, ligt het prachtige wijngoed Viticcio. Namens Viticcio was wijnmaker Daniele Innocenti aanwezig om bijvoorbeeld de Chianti Classico serie te laten proeven. Heeft u deze wijn per ongeluk gemist bij het proeven? Viticcio beschikt over 9 prachtige appartementen. De perfecte plek om de wijngaarden en wijnen van Vitticcio alsnog te ontdekken!
Bellussi
Bellussi is een toonaangevende specialist in sprankelende Prosecco’s en andere spumantes. Het bedrijf is gevestigd in Valdobbiadene, het centrum van de Prosecco-productie, in de regio Veneto. Bellussi legt zich volledig toe op de productie van hoogwaardige kwaliteit, die toch heel betaalbaar is. Mocht u Francesca Martellozzo en Odessa Barandon afgelopen maandag gemist hebben; ze waren vanwege onverwacht slechte weersomstandigheden helaas verhinderd.
Negro
Al sinds 1670 heeft de familie Negro wijngaarden in Roero. In de wonderschone heuvels van Piemonte wijden ze hun leven aan het maken van prachtige wijnen van de witte druiven favorita (vermentino) en arneis en de rode druivensoorten nebbiolo, barbera, bonarda, brachetto en dolcetto. Namens de familie Negro presenteerde Annalisa Palluda deze karaktervolle wijnen van Giovanni Negro.
Andeluna Cellars
Te midden van grote en mega-grote wijnbedrijven in de wijnstreek van Mendoza, is Andeluna een kleine parel, een schitterende briljant. Bij het dorpje Gualtallery, bij Tupugato, op een hoogte van meer dan 1.300 m boven zeeniveau, tussen de glooiende hellingen aan de voet van de Andes ligt dit prachtige wijngoed. Tupungato wordt in Argentinië algemeen erkend als één van de beste gebieden voor het produceren van kwaliteitswijnen.
Golan Heights Winery
Yael Gai presenteerde de wijnen van ons Israëlische wijnhuis. Natuurlijk was er veel belangstelling voor deze wijnen. Niet in de laatste plaats omdat Golan Heights Winery de afgelopen maanden regelmatig op positieve wijze het ‘wijnnieuws’ behaalde. Zo schreef Charlotte van Zummeren een uitgebreid artikel in Winelife en werd de Yarden Cabernet Sauvignon 2014 opgenomen in de Wine Spectator Top 100 van 2018.
Stuczaal
De Stuczaal was het domein van een groot aantal Franse leveranciers. Deze zaal is architectonisch het hoogtepunt van het Paleis. Dit gedeelte dateert uit de tijd van het jachtslot, maar is grondig verbouwd. Deze zaal is het bekendste van televisie zoals onder andere de verlovingsaankondiging van Beatrix en Claus.
Domaine Brunely
Charles Carichon was zelf aanwezig op de Monnik Wine Experience om zijn wijnen onder de aandacht te brengen. Dat is niet geheel verwonderlijk. Bij Domaine Brunely doet men namelijk alles in eigen beheer. Van het planten van de wijnstok tot het bottelen van de wijnen. Dat dit met de nodige passie wordt gedaan proef je terug in de wijnen!
Domaine de Mauperthuis
Marie-Noëlle & Laurent Ternynck maken al 20 jaar imponerende wijnen op hun kleine Domaine de Mauperthuis dat 8 km ten zuiden van Chablis ligt. Zij maken zowel witte als rode wijnen, iets wat je zelden ziet aan de noordgrens van de Bourgogne.
Domaine des Marronniers
Een aantal jaar geleden hebben Laurent en Marie-NoëlleTernynck ook wijngaarden in Chablis –Domaine des Marronniers – aangekocht om zo het aanbod in appellaties uit deze regio completer te maken. Het domaine zelf is gevestigd in Préhy, in het zuidwesten van het Chablis-gebied, met wijngaarden die gelegen zijn tussen Chablis, Préhy en Courgis.
Domaines Barons de Rothschild
Domaines Barons de Rothschild (Lafite) is een groep wijngoederen, met als basis het wereldberoemde Château Lafite Rothschild, dat zelfs in de 18e eeuw al werd beschouwd als de beste wijngaard van de Bordeaux. In de loop der jaren kwamen er meer wijndomeinen bij, eerst in de Bordeaux zelf en vervolgens in Chili (Viña Los Vascos) en in de Corbières (Château d’Aussières). Al deze wijngoederen worden met dezelfde zorg en toewijding beheerd en telkens staat de elegante, verfijnde stijl van de wijnen voorop. Om ook te voldoen aan de vraag naar Bordeaux-wijnen in een bescheiden prijsklasse, die toch met de kenmerkende Lafite zorg gemaakt worden, is er de Collection Barons de Rothschild. Fraaie, elegante, karaktervolle Bordeaux-wijnen die het etiket Légende dragen.
Dopff au Moulin
Dopff au Moulin is uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas. Het eigen wijngoed meet meer dan 70 ha en daarmee is Domaines Dopff het grootste wijngoed in het hart van de Elzas. Het bedrijf is nog altijd voor 100% in handen van de familie. Momenteel zijn er twee generaties Dopff in het bedrijf actief: Pierre-Etienne Dopff en zijn zoon Etienne-Arnaud. Naast de eigen wijngaarden werkt Dopff au Moulin met een groot aantal vaste contractboeren, die het gehele jaar door begeleid worden. Dopff vinifieert al haar wijnen zelf.
Lorgeril Châteaux du Sud
Nicolas en Miren de Lorgeril (de 10e generatie) hebben in 1987 het bedrijf overgenomen en zelfs uitgebreid: naast de wijngaarden van het kasteel (AOP Cabardès) hebben ze ook domaines aangekocht in Roussillon, Saint Chinian en Minervois. Hierdoor bezitten ze 340 ha wijngaarden in de beste streken van Zuid-Frankrijk. Deze wijngaarden bevinden zich voornamelijk op de hoger gelegen heuvels waardoor de druiven meer koelte krijgen in het warme klimaat van het Middellandse Zee gebied.
Château de l’Aumérade
Namens Fabre was Caroline Demey aanwezig om de wijnen van Château de l’Aumérade te laten proeven. Vlaggenschip is de Marie Christine Rosé, een intrigerende, uiterst subtiel gekleurde wijn; op-en-top een authentieke Provence rosé, 100% afkomstig van het Château de l’Aumérade en natuurlijk een Cru Classé. De Marie Christine Rosé heeft een zeer eigentijdse uitmonstering, al even verleidelijk als de wijn zelf, die de elegantie van de Provence optimaal tot uitdrukking brengt.
Perrachon & Fils
De familie Perrachon bezit wijngaarden in 6 van de 10 Crus in de Beaujolais. Te weten; Chénas, Juliénas, Morgon, Saint Amour, Moulin-à-Vent en Fleurie. Laurent Perrachon was zelf aanwezig om de wijnen van de familie Perrachon toe te lichten. Al sinds 1601 woont de familie Perrachon in Juliénas, maar pas in 1877 kochten zij er hun eerste eigen wijngaard. Nu staat de 7e generatie wijnmakers aan het roer van dit familiedomein, waar traditie en kennis van de voorouders in ere wordt gehouden met als belangrijkste doel: de essentie van het terroir tot uiting brengen in de wijnen.
Yvon Mau Sélection des Grands Crus
Anelyse Gardelle had namens Yvon Mau een prachtige selectie Grands Crus neergezet in de Stuczaal:
- Château Brown Blanc – Pessac Léognan 2016
- Château Brown Rouge – Pessac Léognan 2015
- Le Colombier de Château Brown Blanc – Pessac Léognan 2016
- Le Colombier de Château Brown Rouge – Pessac Léognan 2016
- Chapelle de Potensac – Médoc 2015
- Château Potensac – Médoc 2015
- Château Cantemerle – Haut Médoc – 5e GCC 2016
- La Sirène de Giscours – Margaux 2016
- Château de Giscours – Margaux – 3e GCC 2013
- Château Lilian Ladouys -Saint Estèphe 2014
- Château Talbot Caillou Blanc -Bordeaux Blanc 2017
- Château Talbot – Saint Julien – 4e GCC 2015
- Château Tauzinat l’Hermitage – St.Emilion GCC 2014
- Château Fombrauge – St.Emilion Grand Cru 2015
- Château Taillefer – Pomerol 2016
- Lacoste Borie – Pauillac 2015
Vestibule
De Vestibule is direct achter het bordes gelegen en sluit aan op de Stuczaal. De zaal bevat veel marmer en heeft een uniek uitzicht op de naald van Waterloo, een gedenkzuil uit 1815. Deze zaal was het domein van Mooiplaas Wine Estate, Alvi’s Drift, Phebus en Hunter’s Wines.
Mooiplaas Wine Estate
Mooiplaas Wine Estate and Private Nature Reserve zoals het bedrijf voluit heet, is prachtig gelegen tussen de majestueuze, vruchtbare bergen en twee oceanen in het beroemde wijngebied Stellenbosch. Het totale estate bestaat uit 250 hectare waarvan ongeveer 100 hectare aan wijngaarden en 60 hectare natuurreservaat. Het bedrijf is al jaren eigendom van de familie Roos.
Alvi’s Drift
Junel van der Merwe, vrouw van eigenaar Alvi van der Merwe, vertelde de bezoekers alles over dit Zuid-Afrikaanse wijnhuis uit Worcester. Het familiebedrijf dat sinds 1928 bestaat heeft in totaal 420 hectare aangeplant met druiven. Boeren doen ze ook nog steeds; ze hebben 4000 koeien, 200.000 kippen en boomgaarden waar citrus- en perzikbomen groeien. Terwijl Alvi’s broer Johan de boerderij beheert, heeft Alvi het toezicht op de wijngaarden. In totaal worden er in de Alvi’s Drift wijngaarden 19 druivenrassen verbouwd. De wijngaarden liggen in het hart van de Breede Rivier Vallei in het district Worcester in de ward Scherpeheuvel.
Phebus
Hervé Fabre is in 2018 door de organisatie van de International Wine Challenge (IWC) is uitgeroepen tot Red Winemaker of the Year. Deze prestigieuze award wordt ook wel ‘de oscar van de wijn industrie’ genoemd. Nicola Patterson liet namens Phebus de wijnen proeven.
Hunter’s Wines
Hunter’s uit Marlbourough heeft een grote reputatie en behoort tot de pioniers in Marlborough. Drijvende kracht is Jane Hunter. Hunter’s is door “Sustainable winegrowing New Zealand” gecertificeerd als bedrijf dat voldoet aan alle eisen met betrekking tot het duurzaam verbouwen van druiven. Daarnaast worden bij de productie de meest veilige methoden voor milieu en volksgezondheid toegepast.
Werkkamer Koningin Juliana
Wine by Nature
Robin Vos van Wine by Nature had de bezoekers graag alles willen vertellen over de uitgebalanceerde rode wijn met rijp bosfruit en kruiden, de lichtgele, frisse en fruitige witte wijn, de aangename, fris, fruitige rosé wijn en een frisse en elegante licht mousserende wijn. Echter was hij, net als Francesca en Odessa van Bellussi, gestrand vanwege de slechte weersomstandigheden.
Winzer Krems
De wijnkelder van de Winzer Krems is de belangrijkste van Oostenrijk. In het pittoreske dorpje Krems in de Donau vallei in het oosten van Oostenrijk , zo’n 70 km ten westen van Wenen worden zeer toegankelijke frisse wijnen gemaakt.
Osborne
Sherry is de bakermat voor het succes van het merk Osborne. De versterkte wijn met de Spaanse stier op het etiket is tot op de dag van vandaag dan ook nog steeds het paradepaardje van de familie Osborne en zij zijn tot op de dag van vandaag nog steeds betrokken bij het bedrijf. Daarnaast zijn brandy, port en wijn belangrijke producten in de Osborne groep.
Quinta de Chocapalha
Quinta de Chocapalha mag met recht een familiebedrijf genoemd worden. In de jaren ’80 kochten Alice, een Zwitserse, en haar man Paulo Tavares da Silva het bedrijf, en investeerden fors in wijngaarden en wijnkelder. Zij leiden het bedrijf nog steeds en ook hun dochters zijn actief binnen Quinta de Chocapalha. Alice was deze dag samen met haar dochter Andrea aanwezig om de bezoekers wijnen te laten proeven van typische Portugese rassen zoals de arinto, verdelho, tinta roriz, touriga nacional, touriga franca en castelão. Maar ook wijnen met internationale druivenrassen als syrah en chardonnay behoren tot het assortiment van Quinta de Chocapalha.
Werkkamer prins Bernhard
Quady
Andrew en Laurel Quady waren vandaag zelf aanwezig om hun Californische wijnen te laten proeven. In Nederland genieten beide rode Muscats van Quady, de Elysium en de Red Electra, grote bekendheid. Maar de beide Orange Muscats, met hun subtiele aroma´s van sinaasappelbloesem, zijn minstens zo speciaal: Essensia is een intrigerende, complexe wijn. De Quady Winery is te bezoeken en beschikt over een proeflokaal en een cadeaushop.
Weingut Heid
De historie van Weingut Heid voert terug tot 1699, toen Jakob Melchisedec Heid zich in Fellbach, vlakbij Stuttgart vestigde. Naast wijnbouw hielden vroegere generaties Heid zich ook bezig met fruitteelt. Momenteel staat Markus Heid, inmiddels de 10e generatie, samen met zijn vrouw Daniëla aan het roer van het familiebedrijf. Wijnmaker Louis Hermann liet bijvoorbeeld de verrassende combinatie van riesling en sauvignon blanc proeven. De mineraliteit van de riesling samen met het stuivende karakter van de sauvignon blanc zorgen voor een unieke wijn die het proberen meer dan waard is.
Vinã Vintisquero
Vina Ventisquero is het geesteskind van Don Gonzalo Vial, een selfmade man, wiens succesverhaal in 1955 begon op de boerderij van zijn familie, in het landelijk gebied rond Rancagua. Zijn passie voor de wijnstok en zijn vader´s liefde voor het land en de landbouw waren zijn inspiratie bij het realiseren van zijn droom: in 1998 legde hij de basis voor Vina Ventisquero. De wijnen van Ventisquero zijn overzichtelijk verdeeld in een aantal duidelijk onderscheiden ranges, van uiterst betaalbare, toegankelijke wijnen voor alledag tot het allerbeste dat Chili aan wijn voortbrengt. Het begint bij Tantehue. Een stap daarboven zitten de Clasico’s, meestal blends van wijnen uit Chili´s beste wijngebieden, zoals Casablanca, Maipo, Rapel en Colchagua. Daarna komt de Yelcho-range, met smakelijke, toegankelijke wijnen, elk uit een specifiek wijngebied. De Reserva’s zijn complexere wijnen met meer intensiteit en structuur, ook telkens uit een specifiek wijngebied.
Foto's Monnik Wine Experience 2019
Tot slot in de links hieronder een fotoreportage van deze bijzonder geslaagde dag: