Door naar content

Onze wijnen op de kerstdis van Hubrecht Duijker

19 december 2018
Onze wijnen op de kerstdis van Hubrecht Duijker

Onze wijnen op de kerstdis van Hubrecht Duijker

OLDENZAAL - Woensdag 19 december 2018 In de december editie van zijn maandmagazine selecteerde Hubrecht Duijker weer een groot aantal van onze wijnen, dit keer speciaal voor bij de Kerstdis. We kunnen er inderdaad een feest van maken! Hij schrijft: "Feest in de fles; dat het maar een feestelijke én smakelijke maand mag worden…" CHAMPAGNE First things first… dus eerst komen bubbelwijnen aan bod die een mooie maaltijd feestelijk kunnen openen, en wellicht zelfs deels begeleiden. Om maar te zwijgen over straks Oud & Nieuw. De beroemdste beginwijn is natuurlijk Champagne. Opgepast echter voor hele goedkope Champagnes die deze maand volop zullen verschijnen. In zijn meesterwerk Champagne legt Gert Crum haarfijn uit via welke – wettelijk toegestane – trucjes kan worden bespaard op het maken van zo’n vaak armetierige wijn, onder het kopje ‘Goedkoop is duurkoop’. Ook voor Champagne geldt dat voor kwaliteit moet worden betaald. Hoogwaardige Champagne in de aanbieding is natuurlijk wél aantrekkelijk. Welnu, onderstaande mousserende wijnen uit zo’n dozijn verschillende landen en streken heb ik als sprankelend lekker ervaren, als feest in de fles. Dopff Cuvée Julien -  Alsace De Elzas heeft zich ontwikkeld tot een streek die véél bruisende wijnen levert. Eén van de allerbeste, die zelfs geschonken wordt in driesterrenrestaurant Auberge de l’Ill, is de Dopff Cuvée Julien die minuscule belletjes heeft, een verkwikkende frisheid, prettig wat citrusachtig fruit en een grote zuiverheid. Men stelde hem samen uit 60 procent pinot blanc plus 40 auxerrois en de kelderopvoeding duurde twee jaar. 769007 Dopff Cuvée Julien VOORGERECHT Paling, gerookte – Hierbij plegen niet al te zware witte wijnen met zachte zuren en iets van gebrande noten of rokerigheid het plezierigst te passen. Behalve Pinot Gris uit Alsace verdienen andere soorten een aanbeveling, waaronder de volgende: Domaine d’Avrillé Chardonnay 2017 -  Val de Loire In het hart van Anjou, op een lage heuvel troont Château d’Avrillé, te midden van 195 hectare druivenstokken. Al enkele generaties behoort het aan de familie Biotteau. Behalve onder de châteaunaam worden er wijnen gemaakt met een domeinindicatie: het betreft soorten waarvan de druiven niet passen binnen de streekappellations. Zo’n wijn is de Chardonnay 2017 die zowel notig ruikt als smaakt, zachte zuren heeft, goed gevuld is en een aanzienlijke sappigheid bezit. 789177 Domaine d’Avrillé Chardonnay 2017  HOOFDGERECHTEN Bij hoofdgerechten met biefstuk, ……….. Biefstuk, entrecote, ribeye, tournedos e.d. – Een klassieke combinatie is die van een mooie rode Bordeaux of vergelijkbare wijnen van elders, zo simpel is het. Aussières Classique 2016 -  Pays d’Oc Behalve Château Lafite-Rothschild heeft Domaines Barons de Rothschild diverse andere wijndomeinen in eigendom. Een daarvan is Château d’Aussières in de Corbières. Dit beschikt over 167 hectare met druivenstokken, terwijl het total oppervlak 550 hectare omvat. De betaalbaarste rode blend daarvan – bestaand uit voornamelijk cabernet sauvignon plus syrah – heet Aussières Classique. De 2016 is een prima vervanger voor rode Bordeaux – en daarom zeer op zijn plaats bij o.a. biefstuk – dit dankzij zijn bessigheid en zwarte fruit, hint van laurier, zachte frisheid en dito kruidigheid en elegante fermheid. 785248 Aussières Classique 2016 Ook een stoofschotel of een confit is een optie als hoofdgerecht. Daarover schrijft hij: Confits, stoofschotels – Streekgerechten en streekwijnen gaan vaak smakelijk samen. Dat wordt overtuigend aangetoond door enkele rode wijnen uit het Franse zuidwesten, waar confits vaak op het menu staan. Maar ook heel wat andere wijnen zijn het overwegen waard. Prieuré de Cénac Malbec 2016 -  Cahors Ze waren wijnhandelaren in Bordeaux, investeerden groot in Argentinië (zowel in Mendoza als Patagonië) en leerden daar de malbec en diens potentieel terdege kennen. Wat Hervé Joyaux Fabre en diens vrouw Diane op het idee bracht om, samen met hun zakenpartner Pierre Montmayou, wijngaarden te kopen in de moederstreek van malbec, Cahors. Vorig jaar namen ze daar, langs de Lot, maar liefst drie domeinen over. Waaronder de hoog op een plateau van kalksteen en klei gelegen Prieuré de Cénac van 36 hectare. Hun eigen team voedde de oogst 2016 op, een pure, deels op vat gerijpte Malbec. De smaak daarvan is energiek, met frisse elementen, rijp fruit van zwarte vruchten plus bessen, en rokerig kruidige houtaroma’s. Kostelijk bij o.a. eendenconfit. 789424 Prieuré de Cénac Malbec 2016 Je kunt het jezelf natuurlijk ook gemakkelijker maken door te gaan gourmetten. Hij suggereert: Gourmetten met vis – Geen aarzeling, ga voor Grüner Veltliner uit Oostenrijk. Als Grüner Veltliner adviseren wij de Kellermeister Grüner Veltliner, maar een alternatief is duidelijk: Leganza Verdejo 2017 -  Vino de la Tierra de Castilla Op het plateau van La Mancha beschikt Bodegas Leganza over een enorme wijngaard – van zo’n 1000 hectare. Het domein behoort al bijna tien jaar aan de groep Faustino die zijn zetel heeft in Rioja. Voor de Verdejo echter vindt de gelijknamige druif zijn oorsprong in Rueda. Frissigheid, met een mini-tinteltje op de tong, markeert deze elegante, tevens fris fruitige (hint van drups) en discreet kruidige wijn. Die voor zijn geld gewoon goede waar biedt. 785084 Leganza Verdejo 2017 Gourmetten met vlees – Alleen al vanwege de hitte van de branders heeft een fris te drinken rode wijn hier de voorkeur. En vanwege de soms enigszins pittige sausjes mag-ie zelf ook best wat pit hebben, dus enigszins kruidig zijn. Bovendien vinden we fruit gewoon lekker. Een fris te schenken, licht kruidige, prettige fruitig rode wijn dus die echt geen hemelbestormer hoef te zijn, da’s de gedachte. Duffour Père et Fils Gascogne 2017 - Côtes de Gascogne Deze rode gourmettenwijn moet koel worden geschonken, dan komt zijn voornamelijk bessige fruit het plezierigst tot zijn recht. Reken voorts op donkere tonen, een vleugje kruidigheid, sap en een soepele smaak. Die verschillende elementen zijn te danken aan verschillende druiven: cabernet sauvignon, merlot en tannat. Het desbetreffende domein telt 70 hectare en behoort aan Michel Duffour en diens zoon Nicolas. 789423 Duffour Père et Fils Gascogne 2017 Lamsbout, lamsschouder – Behalve rode Bordeaux en Chileense Cabernet Sauvignon komen regimenten andere soorten in aanmerking. Les Souterrains Côt et Cabernet 2014 - Touraine Chenonceaux Hij groeide op in Parijs, werkte binnen de medische sector in China, en streek uiteindelijk neer in het Cher Vallei. Om daar in 2011 de wijnbezitting Domaine des Souterrains van 23 hectare over te nemen, en een jaar later het toen vervallen, historisch rijke Château de Selles-sur-Cher, dat ook een soort etalage is geworden voor zijn wijnen. De desbetreffende ondernemer-wijnbouwer is Nicolas Mazzesi. Zijn rode 2014 – van 80 procent côt ofwel malbec en de rest cabernet franc – heeft een nog verbazende vitaliteit. Het is een echte tafelwijn, kruidig en donkertonig met voorzichtig wat besfruit, een nog sappige wijn die bij lamsvlees en nog veel meer gerechten tot zijn recht komt. 789148 Les Souterrains Côt et Cabernet 2014 NAGERECHTEN Chocoladetaart, chocolademousse, Christmas pudding – Spaanse Pedro Ximénez, soms ook PX genoemd, is vooral bij chocoladedesserts fantastisch.Deze donkerbruine, weelderig zoete Sherry die gemaakt werd van zongedroogde druiven, smaakt naar rozijnen, karamel, koffie, soms ook appelstroop en chocolade. En Christmas pudding vraagt om Cream Sherry. Een voortreffelijke, weelderige PX variant is de Osborne Pedro Ximénez 1827. 720503 Osborne Pedro Ximénez 1827
Back to top