Inchmoan 12 YO en Big Peat vanzelfsprekend populair in Vriezenveen
VRIEZENVEEN - Vrijdag 2 november 2018
Slijterij Bas uit Vriezenveen organiseerde op vrijdag 2 november een whisky proeverij met als thema 'een rondje Schotland'. Als locatie had men gekozen voor Eetcafé T'huus, wat vrij vertaald 'thuis' betekend. Het in Vriezenveen gesproken dialect is Nedersaksisch, maar heeft meer Sallandse invloeden dan het gesproken Twents in omliggende gemeenten.
Vriezenveen en turf
In de naam Vriezenveen zit de term 'veen' verpakt. Veen is een benaming voor turf. Het Schotse woord voor turf is
peat. De gerst wordt in Schotland gedroogd boven een turfvuur, waardoor de whisky wat rookaroma's meekrijgt. De ene whisky heeft meer rookaroma's dan de andere. Het feit blijft; als men droge turf gebruikt krijg je minder rookontwikkeling dan bij natte turf. Vergelijk dit met het uitblazen van een kaars; veel rookontwikkeling en de warmte gloeit nog na... Het moraal van het verhaal; het gebruik van turf heeft invloed op de smaak van de whisky.
Na bovenstaande relaas kan het natuurlijk bijna niet anders of de gasten uit
't Vjenne waren zeer onder de indruk van geturfde whisky's als
Inchmoan 12 YO en
Big Peat. Menig whiskyliefhebber ging dan ook
'op huus op an' met één van deze twee whisky's.
Via deze weg willen wij zowel Anja en Bas van
Slijterij Bas, alsmede het team van
Eetcafé T'huus enorm bedanken voor een enorm gezellige avond.