Door naar content

Winnaars topSlijter incentive genieten in Spanje bij Montecillo & Faustino

18 september 2018
Winnaars topSlijter incentive genieten in Spanje bij Montecillo & Faustino

Winnaars topSlijter incentive genieten in Spanje bij Montecillo & Faustino

SPANJE - Zondag 2 september t/m dinsdag 4 september 2018 Afgelopen jaar konden de topSlijter slijterijen meedoen aan een mooie incentive voor de verschillende wijnen en gedistilleerd producten van de Osborne Group. Op zondag 2 september 2018 was het dan zover, de 4 winnende slijters vertrokken, samen met hun partners en Joke Holster en Bouke Wijlens van De Monnik Dranken richting Spanje om een bezoek te brengen aan twee oude Rioja wijnhuizen: Bodegas Montecillo & Bodegas Faustino. Het gezelschap, bestaande uit 12 personen, ging drie educatieve en fantastische dagen tegemoet. Hieronder het reisverslag: Zondag 2 september 2018 Om 9:00 vliegen we van Schiphol naar Bilbao, Spanje. Na een korte en goede vlucht komen we aan in de hoofdstad van de provincie Biskaje. De stad Bilbao telt circa 350.000 inwoners en is tevens de grootste stad van de autonome regio “Spaans-Baskenland.” De buschauffeur staat ons al op te wachten bij het vliegveld, hij zal ons naar de eerste bestemming brengen: restaurant Los Fueros in Bilbao. Na een fantastische tapas lunch vervolgen we onze reis zuidwaarts, richting de provincie La Rioja. Rioja is het bekendste en belangrijkste Spaanse gebied voor rode wijnen, 75% van de productie in Rioja is rode wijn, 15% rosé en 10 % wit. De naam Rioja komt van de ‘Oja,’ een zijriviertje van de ‘Ebro.’ Het gebied strekt zich uit langs de oevers van de Ebro en kent een gunstig, niet te extreem landklimaat met voldoende neerslag door het jaar heen. Wij verblijven in Logroño, de hoofdstad van de regio La Rioja. Zowel Bodegas Montecillo als Bodegas Faustino liggen op circa 10 kilometer afstand van Logroño. De eerste avond in Spanje staat er een interactief wijnspel op het programma. Rocío Osborne (Global Brand Ambassador Osborne en 6e generatie) en Maarten van Dam (Area Sales Manager West & Zuid Europa Osborne) vergezellen ons deze avond. Het wijnspel bestaat uit 2 rondes, in ronde 1 staat ruiken centraal en in ronde 2 proeven. Door de reuk- en proefvragen goed te beantwoorden, kunnen fiches worden verdiend. Bij een fout antwoord moeten fiches worden ingeleverd. Uiteindelijk gaat Monique (Slijterij Weijs) er met de overwinning van door, zij heeft de meeste fiches verzameld. De dag wordt afgesloten met een heerlijk drie gangen diner bij restaurant Asador Pan Y Vino. Maandag 3 september 2018 Vandaag staat een bezoek aan Bodegas Montecillo op het programma. Bodegas Montecillo is sinds 1973 eigendom van de familie Osborne en bestaat al sinds 1870. Daarmee is Bodegas Montecillo één van de oudste Spaanse wijnbedrijven en het op één na oudste wijnbedrijf in de Rioja Alta. We krijgen van Rocío Osborne een uitgebreide rondleiding door Bodegas Montecillo. Vooral de gigantische hoeveelheid opgestapelde flessen Gran Reserva maakt indruk op iedereen. Rocío vertelt dat het 2 medewerkers maar liefst één maand de tijd kost om alle flessen op te stapelen. We vervolgen onze reis naar de ‘oude’ bodegas van Montecillo. Deze bodegas is van binnen volledig gemoderniseerd, terwijl de buitenkant en de 16e-eeuwse wijnkelder onder de bodegas bewaard zijn gebleven. Uiteraard wordt er ook geproefd. Onder leiding van wijnmaakster Mercedes Garcia Ruperez proeven we: Montecillo Rosé 2017, Blanco 2017, Crianza 2015, Reserva 2012, Gran Reserva 2010, Gran Reserva 2001, Edicion Limitada 2012 en 22 Barricas 2010. Na het proeven duiken we de wijngaard in met viticulturist Carmelo Espinosa Muga. Carmelo geeft hier uitleg over de groeicyclus van de druivenstokken, hun snoeiwijze en het oogsten: een uniek kijkje in de keuken bij Montecillo. Het is inmiddels tegen tweeën en de zon is volledig doorgebroken, Carmelo stelt voor om te gaan lunchen. De locatie voor de lunch is fabuleus, midden in de wijngaard staat een lange gedekte tafel met parasols eromheen. Hierdoor genieten we niet alleen van heerlijke gerechten en wijn, maar ook van een prachtig uitzicht. Na de lunch staat de laatste activiteit van de dag op het programma: een wijnblend wedstrijd. De groep wordt opgedeeld in drie groepjes en iedere groep moet een Crianza blend maken. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de wensen van de opdrachtgever, de D.O.C. wijnwetgeving en de financiën. Na een uur presenteren de drie groepen trots hun creaties. De jury, bestaande uit Montecillo’s wijnmaakster Mercedes en Rocio, is het unaniem erover eens dat de groep van Monique, Sander, Joke en Erik de beste blend heeft gemaakt (binnen het budget). De dag wordt, samen met Rocío en Maarten, afgesloten met een heerlijk diner bij restaurant Taberna Herrerías. Dinsdag 4 september 2018 De laatste dag van de trip bezoeken we Bodegas Faustino. Dit wijnhuis, al bijna 140 jaar volledig in handen van en geleid door dezelfde familie, verbouwt (heel ongebruikelijk in Rioja) alle druiven voor haar Reserva’s en Gran Reserva’s zelf. Faustino wordt, mede om die reden, wel vergeleken met de grote château-wijnen van Bordeaux. Met ruim 650 ha eigen wijngaarden gelegen in de beste delen van de Rioja Alavesa, blijft het gehele productieproces, van wijnstok tot gebottelde fles, in één hand. We worden op de bodegas hartelijk ontvangen door Ángel Hernandez (Export Director Grupo Faustino) en María Eugenia Sampedro (Export Manager Grupo Faustino). María neemt ons mee naar het museum en vertelt over de historie en de toekomst van Grupo Faustino. Vervolgens gaan we naar de imposante wijnkelders van Faustino. In dit indrukwekkende gangenstelsel liggen duizenden Faustino I Gran Reserva’s opgeslagen. Ze vertelt met trots dat van alle verkochte Gran Reserva’s uit de Rioja, een derde het etiket Faustino I Gran Reserva draagt. We volgen María door het meterslange gangenstelsel en komen uiteindelijk in het proeflokaal terecht. Hier staat een prachtige line-up voor ons klaar: Faustino V Blanco 2017, Portia Verdejo Rueda Blanco 2017, Faustino V Reserva 2012, Faustino Organic 2017, Faustino I Gran Reserva 2008, Faustino I Gran Reserva 2005, Faustino Reserva Especial Icon Edition 2014, Faustino & Eneko 2015, Portia Roble Ribera del Duero 2016 & Portia Prima Ribera del Duero 2015. Om 13:00 uur is het helaas alweer tijd om te vertrekken richting Aeropuerto de Bilbao en huiswaarts te keren. Al met al een reis om niet snel te vergeten! Namens De Monnik Dranken willen wij alle topSlijter winnaars hartelijk bedanken voor hun inzet en gezelligheid. Daarnaast willen wij Rocío Osborne en Maarten van Dam van Osborne bedanken voor hun gastvrijheid en goede begeleiding van deze trip. En natuurlijk ook Faustino voor dit flitsbezoek. Reisgezelschap: úw topSlijter Boxmeer - Sander Graat & Chantal Vullings úw topSlijter Cuijck - Stephan & Monique Emons úw topSlijter Horst -  Truus Weijs, Monique v.d. Munckhof, Marieke Weijs & Erik Stappers úw topSlijter Krimpen a/d Lek - Therry & José Klapwijk De Monnik Dranken – Joke Holster & Bouke Wijlens
Back to top