Door naar content

Margraten ontdekt breed scala aan smaken El Dorado Rum

09 april 2019

Slijterij Peter Mans El Dorado Rum proeverij Margraten

Vele whisky, wijn en bierproeverijen zijn de revue gepasseerd in Margraten. In dit rijtje ontbrak, volgens de klanten van Slijterij Peter Mans, nog een rum proeverij. Tot afgelopen donderdag 4 april 2019 althans. 21 geïnteresseerden hadden zich aangemeld voor de rum proeverij, welke werd gehouden bij het net verbouwde Café 't Flaterke.

El Dorado Rum

Namens De Monnik Dranken had Ronald Anneveldt een mooie line-up samengesteld met de rum van El Dorado uit Guyana. De rum is afkomstig van de Demerara Distillery. Zij hebben al meer dan 300 jaar ervaring in de suiker- en rumproductie en dat proef je terug in het glas! El Dorado Rum line-up Slijterij Mans Margraten

De line-up in Margraten:

De klanten van Slijterij Mans kregen de onderstaande rum te proeven. Verderop in de tekst volgt meer informatie over de op het etiket vermelde leeftijd.

  • El Dorado Rum 3 YO
  • El Dorado Rum 5 YO
  • El Dorado Rum 8 YO
  • El Dorado Rum 12 YO
  • El Dorado Rum 15 YO
  • El Dorado Rum 21 YO

 

Unieke houten stills

Naast de ruim 300 jaar ervaring in de rum industrie onderscheidt de distilleerderij zich door middel van het gebruik van een aantal unieke stills. Deze zijn van origine afkomstig van verschillende suikerplantages in Guyana. De drie houten stills zijn het bekendste: - Enmore - Wooden Continuous Coffey Still - Port Mourant - Wooden Double Pot Still - Versailles - Wooden Single Pot Still De stills zijn van Guyanees hardhout gemaakt  en dat draagt bij aan het bijzondere karakter van de El Dorado Rum. Het hout voegt namelijk een unieke smaak toe aan de rum.  

Continuous Savalle Still

Ook heeft Demerara, naast de hiervoor genoemde houten stills, de beschikking overeen reeks andere stills. Waaronder de Continuous Savalle Still. Deze originele vierkoloms metalen French Savalle Still is afkomstig van de voormalige suikerrietplantage Uitvlught. De uit deze still geproduceerde rum wordt gekenmerkt door een uitgesproken zoete suikerriet geur in combinatie met een droge medium-bodied smaak.

Verschillende stijlen

Doordat er meerdere, in totaal 9, distilleerketels staan op de huidige Diamond Distillery is men in staat om verschillende stijlen rum te maken. Daarnaast kunnen deze verschillende stijlen rum ook nog worden samengevoegd in een blend. Kortom; een breed scala aan smaken..

Engelse stijl

Tot 1966 behoorde Guyana tot het Verenigd Koninkrijk, maar sinds dat jaar is Guyana onafhankelijk. Hierdoor wordt de rum van El Dorado ingedeeld in de Engelse stijl rum. Dit houdt in dat de op het etiket vermelde leeftijd, de leeftijd is van de jongste rum uit die batch. Net als bij whisky dus. Bij de Franse en Spaanse stijl is het juist andersom.

Bedankt

Via deze weg willen wij  Slijterij Mans en Café 't Flaterke nogmaals enorm bedanken voor de zeer geslaagde avond.

Back to top