Door naar content

Whiskyliefhebbers Beesd warmen zich aan Smokehead High Voltage

16 december 2019

BEESD – Vrijdag 6 december 2019

Het was nat, koud en stormachtig toen Slijterij De Bolle op vrijdagavond 6 december een whiskyproeverij hield. Geen weer voor onze Goedheiligman die de dag na pakjesavond gelijk terugkeerde naar het warme Spanje, maar wel prima omstandigheden voor een rondje Schotse whisky’s!

Er zat een mooie opbouw in de proeverij waarbij onder leiding van whiskyambassadeur Ronald Anneveldt diverse Schotse whiskyregio’s werden aangedaan. Met name de laatste whisky, een zwaar geturfde Islay Single Malt, viel uitstekend in de smaak bij de gasten van Slijterij De Bolle.

Glengoyne, Loch Lomond en Glencadam

Highlands

De whiskyliefhebbers in Beesd begonnen met een drietal whisky’s uit de Highlands. Allereerst de zoete en moutige Glengoyne 10 Y0, daarna de fruitige Loch Lomond 12 YO en de zachte Glencadam 10 YO.

GlenAllachie, Tomintoul en Scallywag

Speyside

Na de Highland whisky’s kreeg men ook een drietal whisky’s uit de Speyside te proeven. Van de distilleerderij van Billy Walker kreeg men de GlenAllachie 12 YO te proeven. Bij deze whisky spelen butterscotch en honing de hoofdrol in de neus, met rozijnen en mokka op de achtergrond. Ook stond de veel bekroonde Tomintoul 16 YO op de proefmat. Een whisky met een volle en rijke smaak waar zacht fruit, hazelnoot en vanille in waar te nemen valt. De 3e Speyside whisky is een blended speyside malt uit de Remarkable Regional Malt serie van Douglas Laing. Deze whisky, genaamd Scallywag, bevat duidelijke tonen van pure chocolade, sultana’s en notigheid.

Glen Scotia

Campbeltown

Helemaal in het zuidelijkste puntje van het schiereiland Kintyre ligt de stad Campbeltown. Vroeger bekend als ‘whisky capital of the world’ doordat het stadje meer dan 30 whisky-distilleerderijen herbergde. Daar zijn er tegenwoordig nog slechts 3 van over, waaronder de Glen Scotia Distillery. In Beesd kreeg men de Glen Scotia 15 YO te proeven. Kruidige tonen in combinatie met ziltigheid en rokerigheid zijn kenmerkend voor deze Campbeltown whisky.

Smokehead

Islay

De weersomstandigheden in Beesd waren perfect voor Islay whisky. Het eiland wordt constant geteisterd door harde zeewinden en regenbuien. Hierdoor is het vele turf dat het eiland rijk is doordrenkt geraakt van het zoute zeewater. In het laatste glas van de avond had Ronald een Smokehead High Voltage uitgeschonken. Dit is een bijzonder krachtige, rokerige whisky, gebotteld op 58% alc. Smokehead wordt vaak omschreven als een explosieve achtbaan van turf, rook en specerijen met een delicate zoetheid. Een heerlijke whisky… als je het hier nog niet warm van krijgt….

Bedankt

Langs deze weg willen wij Slijterij De Bolle nogmaals danken voor een zeer geslaagde avond.

Back to top