Door naar content

Whiskyliefhebbers Haaksbergen maken kennis met Loch Lomond Whiskies

11 december 2019

HAAKSBERGEN – Donderdag 28 november 2019

Op donderdag 28 november organiseerde Slijterij Twents Genot uit Haaksbergen een whiskyproeverij. Deze werd gehouden bij Restaurant Bistro De Postkoets in Haaksbergen.

Loch Lomond & Glen Scotia

De proeverij bestond uit whisky’s van de Loch Lomond Distillery uit Alexandria en de Glen Scotia Distillery uit Campbeltown. Gedurende de avond werden enkele heerlijke warme en koude hapjes geserveerd, deze combineerden geweldig bij de te proeven whisky’s. Rond half 8 hadden alle 55 gasten een plekje gevonden en kon de proeverij beginnen.

Over Loch Lomond Distillery

De Loch Lomond Distillery is uniek in zijn soort. Men maakt hier single malt whisky, single grain whisky en blended whisky, zowel geturfd als niet geturfd en gebruikt hiervoor 3 verschillende stills. Hierdoor kan men negen whiskystijlen maken die totaal verschillen van smaak.

Over Glen Scotia Distillery

Deze distilleerderij is gevestigd in Campbeltown, een klein plaatsje op het schiereiland Kintyre in het zuidwesten van Schotland. Ooit waren hier meer dan 27 distilleerderijen actief, maar aan het begin van de vorige eeuw leidden economische en politieke problemen tot de sluiting van veel distilleerderijen. Op dit moment is Glen Scotia één van de 3 distilleerderijen die op het schiereiland nog actief is.

Line-up in Haaksbergen

De gasten kregen de volgende 8 whisky’s te proeven:

  1. Loch Lomond Single Grain
  2. Loch Lomond Original Single Malt
  3. Loch Lomond 12 YO Single Malt
  4. Inchmurrin 12 YO Single Malt
  5. Inchmurrin 18 YO Single Malt
  6. Glen Scotia Double Cask
  7. Glen Scotia 15 YO Single Malt
  8. Inchmoan 12 YO Single Malt

Grain whisky

De eerste whisky die men te proeven kreeg was de Loch Lomond Single Grain en dat was voor de meeste aanwezigen ook gelijk de eerste kennismaking met een single grain whisky. Deze whisky is een zeldzame verschijning, maar wel een zeer smaakvolle!

Loch Lomond Original en 12 YO

De overstap naar de 2e whisky was vrij groot. Waar de grain whisky zoet en soepel is met veel vanille, daar is de Loch Lomond Original een veel vollere en iets rokerige whisky. De 12-jaar oude single malt heeft een iets fruitiger karakter dan de Original, maar bevat ook hints van turf en rook van een karakteristieke Loch Lomond whisky.

Inchmurrin 12 YO en 18 YO

Deze 2 whisky’s zijn vernoemd naar het grootste eiland in het meer Loch Lomond en worden gedistilleerd in de zogenaamde Lomond Still, wat eigenlijk een kruising is tussen een Pot Still en Column Still. Hierdoor ontstaat een zeer frisse fruitige whisky. De Inchmurrin 12 YO bevat grassige tonen en bloemige hints van peer, crème caramel, zacht fruit, vanille en fudge. De 18-jarige Inchmurrin heeft een sterk eiken karakter, met hints van zomergras, tropisch fruit en pittige citrus.

Glen Scotia Double Cask en 15 YO

Van totaal andere aard zijn de whisky’s die bij Glen Scotia worden gedistilleerd. De whiskyliefhebbers kregen de Glen Scotia Double Cask te proeven. Het is een volle, licht rokerige, kruidige whisky met een licht ziltige ondertoon. De whisky ligt op 2 soorten eikenhouten vaten te rijpen; Amerikaans eiken ex-bourbon en Europees eiken ex-Pedro Ximinez. Met name dat PX-vat geeft de kruidige en donkere tonen. Iets wat de gasten zeer konden waarderen. Na de Double Cask kwam de Glen Scotia 15 YO aan bod. Een uitzonderlijke single malt whisky, gerijpt op speciaal geselecteerde vaten die het ware karakter van een 15-jarige Campbeltown malt whisky laten zien. De kenmerkende neus heeft geuren van vanille en eiken, verweven met de subtiele tonen van zee-nevel en kruidige aromatische vruchten.

Inchmoan 12 YO

De laatste whisky van de avond, de Inchmoan 12 YO, wordt ook gedistilleerd bij de Loch Lomond Distillery. Inchmoan 12 YO bestaat uit een combinatie van malt whisky’s gedistilleerd middels een traditionele pot still met zwanenhals en een unieke ‘straight neck pot still‘. Hierdoor ontstaat een whisky met een stevig turfkarakter, met diepte, rokerigheid en kruidigheid. De Inchmoan-serie bestaat uit peated whisky’s en maakt deel uit van de Island Collection, waar ook Inchmurrin onderdeel van is. Beide series zijn vernoemd naar eilanden in het meer Loch Lomond en bevatten elk hun eigen unieke kenmerken.

Bedankt

Aan alles komt een eind, zo ook aan deze gezellige avond in Haaksbergen waarbij proeven, genieten en beleven centraal stond. De gasten keerden tevreden huiswaarts. Via deze weg willen wij Lars en Anne van Slijterij Twents Genot nogmaals danken voor een zeer geslaagde avond.

Back to top