Door naar content

Faustino Organic Wine 2017 geproefd en beoordeeld door Hubrecht Duijker

07 februari 2019
Faustino Organic Wine 2017 geproefd en beoordeeld door Hubrecht Duijker

Faustino Organic Wine 2017

Februari 2019 – Hubrecht Duijker heeft voor de maand februari weer een aantal wijnen geproefd en beoordeeld, waaronder Faustino Organic Wine 2017 uit de Rioja. Daarnaast proefde hij van De Monnik Dranken ook een grüner veltliner van Weinzierl uit Oostenrijk en een mooie rode blend van Château Bélingard uit de Bergerac. Hij schreef er het volgende over:
Faustino Organic
Rioja Dit is de eerste jaargang van Faustino’s eerste biowijn, een pure tempranillo van drie organisch gecultiveerde percelen in de Rioja, samen 9 hectare bestrijkend. De wijngaarden liggen op ongeveer 450 meter hoogte en de opbrengst is laag: 28-30 hl/ha. Om het uitbundige fruit optimaal tot uiting te laten komen is ervoor gekozen een "Rioja moderne stijl" te maken, zonder houtrijping. De met schroefdop gebottelde wijn vormt een aangename combi van rijp, mild zwart fruit (waaronder dat van verse vijg), sappigheid, een vlezige structuur en een keurige afdronk. 780035 FAUSTINO Organic Rioja Bodegas Faustino Een van de beroemdste en meest opmerkelijke wijnhuizen van de Rioja is Bodegas Faustino. Dit wijnhuis, al ruim 150 jaar volledig in handen van, en geleid door dezelfde familie, verbouwt (heel ongebruikelijk in Rioja) alle druiven voor haar Reservas en Gran Reservas zelf. Faustino wordt, mede om die reden, wel vergeleken met de grote chateau-wijnen van Bordeaux.  
Weinzierl GrĂĽner Veltliner 2017
Niederösterreich De origine van de Oostenrijkse coöperatie Winzer Krems gaat 570 jaar terug, wat deze coöperatie tot het oudste samenwerkingsverbond van wijnbouwers in centraal Europa maakt. Bij het huidige, zeer moderne bedrijf zijn ruim 960 leden aangesloten die samen bijna 1000 hectare bewerken. Dominerend in het wijngamma is grĂĽner veltliner, waarmee een kleine 60 procent van alle flessen onder allerlei merknamen worden gevuld. Een prima representant is de Weinzierl 2017, elegant, levendig, groen fruitig en een tikje hartig. 789198 WEINZIERL Gruner Veltliner Winzer Krems Oostenrijk is een erg klein wijnland. Het produceert slechts 1% van de wereldproductie van wijn. Maar het kleine beetje dat er is, is van topkwaliteit. Het merendeel van de Oostenrijkse wijnen is wit en dan vooral de grĂĽner veltliner. Elders in de wereld groeit grĂĽner veltliner niet of nauwelijks: een Oostenrijkse specialiteit dus! In het dorpje Krems, gelegen in de Donau vallei 70 km ten westen van Wenen, bestaat als sinds 1447 een samenwerking tussen verschillende wijnboeren. Die samenwerking is uitgegroeid tot het bedrijf Winzer Krems.  
Château Bélingard 2016
Bergerac Een in alle opzichten belangrijke bezitting binnen de Bergerac is Château Bélingard, waarvan de naam verwijst naar de Keltische zonnegod. Met verve wordt het gedreven door graaf Laurent de Bosredon, wiens familie het al een eeuw of twee bezit.  In de eigen gemeente, Pomport, heeft Laurent 50 hectare, waarvan 28 hectare bestemd is voor de dessertwijn Monbazillac, en in Monestier nog eens 30 hectare voor Bergeracs. Kalksteen is het meest voorkomende bodemtype. Zowel bij de druiventeelt als de  wijnbereiding worden natuurvriendelijke principes gehanteerd. Kwalitatief doet de rode Bélingard 2016 niet onder voor een goede Bordeaux. Hetgeen grotendeels te danken is aan zijn druivenmix: 60% merlot, 25% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc en 5% malbec. Samen gaven deze soorten een vooral bessige Bergerac met ook wat zwart fruit, blaadjes munt en laurier, frisheid, een discrete kruidigheid, sap en een elegante fermheid. 785462 CHATEAU BELINGARD Bergerac Rouge Château Bélingard De familie De Bosredon woont al sinds het begin van de 19e eeuw op Château Bélingard in het hart van de Dordogne vallei in het gebied van de Bergerac en Monbazillac wijnen. Het château ligt op de heuvels van de linkeroever van de vallei. De wijngaarden vallen sinds 1937 onder de appellaties Monbazillac en Bergerac. Op een bodem van klei-kalk en klei-kiezel hebben de wijnstokken zich zeer goed aangepast aan het gematigde klimaat op 45 graden noorderbreedte. Voor de rode wijnen verbouwd men er merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en malbec.
Over Hubrecht Duijker
Hubrecht Duijker is Ă©Ă©n van Nederlands meest invloedrijke wijnjournalisten. Elke maand presenteert hij op zijn website Hubrechtduijker.com een aantal wijnen die hij heeft geproefd en beoordeeld.
Back to top