Door naar content

MacNair's Lum Reek whisky's oogsten lof op Spirit of Sluis

19 februari 2019
MacNair's Lum Reek whisky's oogsten lof op Spirit of Sluis

MacNair's Lum Reek whisky's oogsten lof op Spirit of Sluis

SLUIS - Zaterdag 16 februari 2019 Billy Walker is één van de meest gerespecteerde blenders in Schotland. De laatste creatie van zijn hand; de MacNair's Lum Reek. Het gaat te ver om te zeggen dat hij magische krachten heeft, maar gezien de locatie waar Spirit of Sluis werd gehouden neigen we er wel naar..
Spirit of Sluis
De allereerste editie van Spirit of Sluis vond namelijk plaats bij recreatiecentrum Toversluis, gelegen aan de rand van het gezellige Zeeuws-Vlaamse vestingstadje Sluis. De organisatie was onder andere in handen van Petra de Boevere, eigenaresse van Slijterij-Wijnhandel de Vuurtoren. Als onderdeel van het festivalweekend konden de bezoekers op zaterdag 16 februari gedurende 2 sessies genieten van tientallen verschillende soorten spirits. Zo stonden er diverse soorten rum, tequila, jenever en gin op de proeftafels. Maar er viel natuurlijk ook genoeg te proeven op het gebied van whisky.
MacNair's Lum Reek whisky's
De bezoekers, waaronder een groot aantal uit België, konden de blended whisky's van MacNair's enorm waarderen. Zoals gezegd, komt deze serie whisky's van de hand van Billy Walker. Toen hij door de magazijnen van de net aangekochte GlenAllachie Distillery liep, zag hij daar een grote variëteit aan whiskyvaten. Van geturfde tot niet-geturfde whisky's en dat bracht hem op het idee om hier mee aan de slag te gaan. Harvey MacNair Geïnspireerd door Harvey MacNair, master blender uit de  Victoriaanse tijd, creëerde Billy een fraaie blended malt whisky (een whisky samengesteld uit alleen maar single malt whisky's), met een mooie rokerige invloed. Deze whisky's stonden dus ook op de proeftafel in Sluis. De aanwezige whiskyliefhebbers konden  MacNair's 12 YO en MacNair's 21 YO, beiden small batch, proeven. MacNair's 12 YO De 12 jaar oude MacNair's bestaat uit een combinatie van whisky's die gerijpt hebben op bourbon-, rode wijn- en Pedro Ximénez sherryvaten. Dit heeft geresulteerd in een whisky met een aanhoudende rijke smaak van turf, met tonen van volgroeide heide, wilde gagel en zoete specerijen. In de neus zijn geuren van toffee en mokka waarneembaar. MacNair's 21 YO Het 21 jaar oude pronkstuk van de MacNair's serie bestaat uit een blend van de beste peated malts van Islay en Speyside in combinatie met een rijkere, oudere GlenAllachie whisky. De Lum Reek 21 YO heeft gerijpt op oloroso-, virgin oak- (nieuw eiken) en rode wijnvaten. De MacNair’s 21 YO is gebotteld op 48% alcohol, zonder toevoeging van kleurstof en heeft geen koude filtratie ondergaan. Puur natuur dus! Dat resulteert in een subtiel rokerige geur, met pure chocolade en fudge op de achtergrond. In de smaak komen de rook en chocolade weer terug, gecombineerd met honing en een kruidige afdronk. Via deze weg willen wij nogmaals Slijterij-Wijnhandel De Vuurtoren en recreatiecentrum Toversluis nogmaals danken voor de zeer geslaagde dag.
Back to top