Door naar content

Mars Maltage Cosmo, Kavalan en Rampur Indian Single Malt maken indruk op Hielander Whisky Festival

12 februari 2019
Mars Maltage Kavalan en Rampur Indian Single Malt maken indruk op Hielander Whisky Festival

Mars, Kavalan en Rampur Indian Single Malt maken indruk op Hielander Whisky Festival

ALKMAAR - Vrijdag 8 en zaterdag 9 februari 2019 Er waren opvallend veel jongeren, veelal groepjes vrienden en vriendinnen, aanwezig op de 9e editie van het Hielander Whisky Festival. In totaal kwamen 3000 bezoekers naar De Grote Sint-Laurenskerk in Alkmaar.
Whisky uit niet-traditionele whiskylanden
De bezoekers hadden bijzonder veel interesse in whisky uit niet-traditionele whiskylanden. Zo mochten Hellyers Road Whisky uit Tasmanië, Kavalan uit Taiwan, Mars Maltage Cosmo uit Japan en Rampur Indian Single Malt uit India zich verheugen op veel belangstelling en goedkeurende blikken nadat men de whisky had geproefd. Rampur Indian Single Malt Een enkeling was in het begin sceptisch: "Whisky uit India? Dat kan toch niet wat zijn..". Maar na het proeven van Rampur Indian Single Malt werd vooral de fruitigheid van de whisky enorm gewaardeerd. Hiermee verdwenen de eerder genoemde vooroordelen net zo snel als de storm die buiten woedde. Men proefde overigens wel iets bekends, maar kon de smaak niet helemaal thuisbrengen. Nadat onze whisky ambassadeur Ronald Anneveldt 'lychee' had geroepen, werd de smaak inderdaad herkend. Hellyers Road Ook de whisky afkomstig uit Tasmanië zorgde voor veel positieve reacties. De Hellyers Road Single Malt Original is een whisky met een duidelijk ‘appelige’ smaak. Ronald serveert thuis bij deze whisky graag een groot stuk appelgebak (met daar een klein beetje Hellyers Road overheen gesprenkeld). De Hellyers Road Distillery bevindt zich nabij het plaatsje Burnie in het noordwesten van Tasmanië. Een uithoek van de wereld. Maar wel een uithoek waar de omgeving perfect is voor het maken van goede whisky. Zuiver water en een hoge kwaliteit graan zijn hier voldoende voorhanden. De distilleerderij is vernoemd naar Henry Hellyer, een ontdekkingsreiziger die voor zijn werkgever (The Van Diemen’s Land Company) rond 1827 het noordwesten van Tasmanië in kaart bracht. Mars Maltage Cosmo Deze Japanse whisky, timmert qua naamsbekendheid hard aan de weg. Zo heeft Mars een plek bemachtigd op de lijst ‘top trending brands’ van Drinks International. Dit houdt in dat bartenders van de 127 meest exclusieve bars graag werken met de whisky van de Mars Shinshu Distillery, de hoogstgelegen distilleerderij van Japan. Op het Hielander Whisky Festival was men onder de indruk van de Mars Maltage Cosmo. Deze whisky heeft dan ook een heerlijke mix van zoete smaken zoals honing, karamel en gerijpte vruchten. Subtiel benadrukt door houtige en rokerige hints. Kavalan Whisky Ook de whisky’s van Kavalan uit Taiwan konden zich verheugen op een ruime belangstelling van de aanwezige bezoekers. De distilleerderij uit Taiwan is pas in 2005 gebouwd, maar maakt een stormachtige ontwikkeling door. Masterblender Ian Chang omschrijft zijn whisky's als soepel, zacht en romig. Met daarbij een rijke geur van tropische, fruitige en zoete karakters. In het bijzonder appel en mango. Maar ook orchideeën, waar er honderden van zijn in de regio Yilan, zijn terug te vinden in de smaak.
Schotse whisky's
Uiteraard kregen de Schotse whisky’s ook voldoende aandacht. Met name rokerige whisky's als Smokehead en Big Peat hebben er weer veel fans bij gekregen. Smokehead Smokehead Single Malt is een rijke zware peated whisky afkomstig van het eiland Islay. De smaak is intens, sterk beïnvloed door turf en zeewier. Je herkent sherry, jodium, toffee, rook en zeezout gecombineerd met een delicaat zoetje. Deze zeer krachtige whisky is bedoeld voor de ervaren whisky drinker. Door zijn eigentijdse en opvallende stijl, qua smaak en verpakking, hebben de Smokehead whisky's een soort cultstatus verworven onder eigenwijze en avontuurlijke whiskydrinkers. Big Peat De naam spreekt boekdelen; Big Peat is een stevige Islay Malt met ook een zoete kant. Deze whisky combineert een zware rokerige, ziltachtige, ook wel as-achtige selectie van malts uitsluitend afkomstig van het magische whiskyeiland Islay. Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en (zelfs de inmiddels gesloten) Port Ellen zitten in deze mooie blend van Single Malts.
Masterclasses David McCallum van Loch Lomond
Het Hielander Whisky Festival bestaat uit drie sessies (vrijdagavond, zaterdagmiddag en zaterdagavond). Gedurende deze sessies hield David McCallum, Brand Ambassador van de Loch Lomond Group steeds een masterclass met de whisky's van Loch Lomond en die van de Glen Scotia Distillery. Loch Lomond Single Cask Faustino I Gran Reserva Finish De deelnemers aan de masterclass kregen een glas whisky uit vat nr. 189 te proeven. Dit vat heeft een lagering op een Faustino wijnvat ondergaan en is speciaal geselecteerd voor de Nederlandse markt i.v.m. het 100-jarige bestaan van De Monnik Dranken. Deze lagering op een Faustino I Gran Reserva wijnvat geeft de whisky complexe en elegante fruitige en kruidige tonen van de tempranillo, graciano en mazuelo druiven. Glen Scotia Double Cask & Glen Scotia 15 YO Van de Glen Scotia Distilery, gelegen op het schiereiland Campbeltown kregen de masterclass deelnemers Glen Scotia Double Cask en Glen Scotia 15 YO te proeven. Deze whisky's hebben het unieke Campbeltown kenmerk in zich; licht ziltig, met een duidelijk kruidig aroma. Inchmoan Vintage 1992 Ter afsluiting kreeg men de volle rokerige Inchmoan Vintage 1992 te proeven. Deze 25 jaar oude zwaar geturfde single malt heeft gerijpt in bourbon barrels, is gebotteld op 48,6%, non chill filtered en is zonder toevoeging van kleurstoffen. Inchmoan is een rokerige whisky, vernoemd naar het gelijknamige eiland, gelegen in het meer Loch Lomond.  ‘Inch-moan‘ betekent ‘het eiland van de turf‘ in oud Schots-Gaelisch. De vastelandbewoners gebruikten de turf op Inchmoan Island eeuwenlang als bron voor brandstof. Tot Slot Via deze weg willen wij de organisatie  en het grote team van vrijwilligers van het Hielander Whisky Festival nogmaals enorm bedanken voor het fantastische weekend!
Back to top