Door naar content

Ruim 2 eeuwen aan whisky's op proeverij bij Mitra Hans & Hans

27 februari 2019
Ruim 2 eeuwen aan whisky's op proeverij bij Mitra Hans & Hans

Ruim 2 eeuwen aan whisky's op proeverij bij Mitra Hans & Hans

OIRSCHOT - Zaterdag 23 februari 2019 Mitra Hans & Hans uit Oirschot profileert zich als whisky speciaalzaak. En gezien de whiskykennis en het assortiment zit dat wel goed. Maar bij Mitra Hans & Hans doen ze graag wat extra's. Iets unieks. Iets exclusiefs. Daarom stond er op zaterdag 23 februari een zeer bijzondere whiskyproeverij, onder leiding van whiskyambassadeur Ronald Anneveldt, op het programma. Een select gezelschap kreeg 9 whisky's te proeven met een gezamenlijke leeftijd van maar liefst 229 jaar. Dat zijn ruim 2 eeuwen! Er zaten whisky's tussen die ouder waren dan enkele van de aanwezige gasten.
Tomintoul 1976
De proeverij begon met een glas Tomintoul 1976. Deze whisky is dus gedistilleerd in 1976. Het jaar dat Apple werd opgericht en de eerste commerciële vlucht met de Concorde plaatsvond. De whisky heeft jarenlang geduldig liggen wachten op dit moment; de fles wordt ontkurkt en het gouden vocht vloeit in het glas. Men ruikt en ruikt nog eens. De wenkbrauwen gaan omhoog. Men kijkt om zich heen: "Ligt het nu aan mij, of ruikt ik niets? Dat kan toch niet waar zijn, zo'n oude whisky en dan niets ruiken?!" En toch is dat het geval gaf Ronald aan: "Je wordt op het verkeerde been gezet. Je moet deze whisky de tijd geven, net zoals bij de Concorde en Apple. Zo staat de Concorde eerst stil bij de terminal zodat de passagiers kunnen instappen. Vervolgens taxiet hij langzaam naar de startbaan. Daar begint hij met accelereren totdat het vliegtuig een ongekende snelheid heeft bereikt. En dat gaat maar door en door. Net als bij Apple. Ooit begonnen op een zolderkamer en langzaam uitgegroeid tot één van de grootste en meest waardevolle bedrijven ter wereld". Deze Tomintoul 1976 heeft ook tijd nodig om zich te ontwikkelen in het glas. De geuren en smaken komen heel langzaam los. En als het dan zo ver is, dan gaat deze whisky net als de Concorde vroeger; door de geluidsbarrière! Wat een whisky! Wat een genot... En dan zijn we nog maar bij whisky nummer 1.
Glenglassaugh 41 YO Rum Finish
De 2e whisky op deze bijzondere avond was een Glenglassaugh 41 YO Rum Finish, gedistilleerd in 1973 en gebotteld in september 2015. Er zijn slechts 100 flessen van deze whisky gebotteld. En deze avond ging er eentje open. Met recht een unieke fles, met een grote verzamelaars waarde. Voor dit type zeer exclusieve whisky's moet je echt de tijd nemen; minimaal 20 seconden in de mond rond laten gaan en dan pas doorslikken. Ronald: "U moet dit vergelijken met een bloem die in de knop zit. Heel langzaam opent de bloem zich en naar verloop van tijd geeft hij zich helemaal bloot." Men nam de tijd. Dit had echter wel tot gevolg dat een aantal gasten even met het thuisfront moesten bellen om aan te geven dat ze een uurtje later opgehaald wilden worden.
De overige whisky's
Ronald had nog meer whisky's meegenomen. Zoals bijvoorbeeld Glengoyne 21 YO gelagerd op first fill European Oak Sherry vaten, wat een sherry bom! Gevolgd door de Glen Scotia 25 YO en de Glen Scotia Single Cask, exclusief geselecteerd door Hans & Hans. Een eigen vat voor de Mitra Hans & Hans te Oirschot. Alleen hier te verkrijgen en wat voor een vat! Het aantal flessen is gelimiteerd en na het proeven van deze whisky vlogen de flessen net zo snel weg als de Concorde uit 1976.
Bedankt
Via deze weg wil onze whiskyambassadeur Mitra Hans & Hans nogmaals bedanken voor de eer om een deel van deze zeer exclusieve proeverij te mogen doen en voor de herinnering aan een prachtig mooie avond.
Back to top