Door naar content

Wereld Whisky Tasting in het land van de Hunebedden

25 februari 2019
Wereld Whisky Tasting in het land van de Hunebedden

Wereld Whisky Tasting in het land van de Hunebedden

BORGER - Vrijdag 22 februari 2019 In het gezellige toeristenplaatsje Borger stond op vrijdag 22 februari een whiskyproeverij op het programma. In Restaurant De Weme had Slijterij Borger een fraaie locatie gevonden. Whiskyambassadeur Ronald Anneveldt nam de Drentse gasten mee op 'wereldreis' door, voor velen nog, onbekende whiskylanden.
Rampur Indian Single Malt
De reis begon in India, uit dit land werd de Rampur Select geproefd. Dat was gelijk een goede binnenkomer! Geen van de aanwezige gasten had ooit een whisky uit India geproefd, men was oprecht verbaast over de verfrissende smaak van deze whisky. De Rampur Distillery ligt ten oosten van New Delhi, op slechts honderd kilometer afstand van de grens met Nepal. De Himalaya zorgt het hele jaar door voor sterk tegengestelde klimaatomstandigheden. Dit geeft de whisky extra dimensie en diepte.
Mars Maltage Cosmo
Vanuit India werd er doorgevlogen naar Japan, alwaar de Mars Maltage Cosmo de honneurs waarnam. De Mars Shinshu Distillery is gelegen in de Japanse Alpen op 800 meter hoogte en is daarmee de hoogstgelegen distilleerderij van Japan. Qua klimaat zijn de omstandigheden hier te vergelijken met die van Schotland. Hierdoor heeft de whisky hetzelfde rijpingspatroon als die uit Schotland.
Kavalan Whisky
Bovenstaande geldt dan weer niet voor de uit het noordoosten van Taiwan afkomstige whisky’s van Kavalan. Door de hoge temperaturen verdampt  gemiddeld 12% inhoud per jaar! In Ierland en Schotland is dat slechts 2%. De whisky’s van Kavalan rijpen hierdoor veel sneller en zijn daardoor ook veel jonger dan bijvoorbeeld de whiskey's van The Whistler uit Ierland.
The Whistler Irish Whiskey
Uit Ierland kreeg men de 10 jaar oude The Whistler te proeven. Een karaktervolle Ierse whiskey. Zeer zacht, maar wel met een bite in de afdronk. Gezien de reacties konden de gasten dit wel waarderen. The Whistler is afkomstig van de Boann Distillery, één van de jongste distilleerderijen van Ierland. De Boann Distillery is een project van Patrick en Marie Cooney. Zij streken in 2012 neer in de Boyne Valley, zo’n 80 kilometer ten noorden van Dublin. De Boann Distillery is een waar familiebedrijf. Aan het hoofd staan Patrick en Marie Cooney. Zij worden terzijde gestaan door hun kinderen Sally-Anne, Celestine, Peter, Patrick en James.
Schotse whisky's
Als afsluiting van de proeverij waren 2 Schotse whisky’s aan de beurt. De Tamdhu 12 YO, een echte sherry whisky en The GlenAllachie 18 YO. Twee absolute toppers die zeer in de smaak vielen. Dat de 18 jaar oude GlenAllachie in de smaak zou vallen in Borger is niet verwonderlijk. Vrij vertaald betekent GlenAllachie namelijk ‘vallei van stenen’. En met al die hunebedden in Borger en omgeving schept dat toch een band! Een bijkomend voordeel hierbij is dat de whisky ook nog eens enorm lekker smaakt...
Bedankt
Via deze weg willen wij het team van De Slijterij Borger en het geweldige team van Restaurant De Weme nogmaals enorm bedanken voor de perfecte avond. Wereld Whisky Tasting in het land van de Hunebedden
Back to top