Door naar content

Charlotte en Joke bezoeken Mooiplaas in Stellenbosch

04 juli 2019

Charlotte en Joke bezoeken Mooiplaas in Stellenbosch

OLDENZAAL - Donderdag 4 juli 2019 In het prachtig gelegen wijngebied Stellenbosch, ligt de winery Mooiplaas (Mooiplaas Wine Estate and Private Nature Reserve) verscholen. Louis en Tielman Roos zijn de trotse eigenaren. De broers bezitten een gebied van 250 hectare, waarvan er 100 hectare aan wijngaarden en circa 60 hectare natuurreservaat. Dankzij de verschillende bodemsoorten en uiteenlopende hoogtes is de wijngaard variërend in de aanplant. Van cabernet sauvignon, pinotage en merlot in de warmere zones, tot sauvignon blanc en chardonnay op de koelere gedeeltes. Joke Holster en Charlotte van Zummeren namen een kijkje en proeven de bijzondere wijnen. In het tijdschrift Winelife schrijft Charlotte een uitgebreid stuk over de winery Mooiplaas.
Respect voor biodiversiteit en de natuur
De broers hebben naast een enorme passie voor wijn, ook liefde voor de natuur. Met 60 hectare grond heeft het duo een beschermd natuurgebied gecreëerd. Ze weten namelijk alles over insecten, grondsoorten, vogels en meer. Deze gebieden zijn voorzien van wandelroutes. Op het weiland lagergelegen grazen paarden. Hoe idyllisch?
Voor herhaling vatbaar
Ook zijn de broers bezig met het geschikt maken van nieuwe stukken wijnbouwgrond voor pinot noir. Medewerkers trekken de wortels uit de grond en halen begroeiing weg. Veel werk, het duurt namelijk anderhalf jaar eer de grond klaar is om er wijnranken in te planten. De winery heeft dit drie jaar geleden al op een soortgelijke plaats aangeplant. De wijn van die druiven is nu de eerste keer gemaakt en is van uitzonderlijke kwaliteit. Voor herhaling vatbaar dus!
Genieten voor iedereen
Naast het hebben van de prachtige wijngaard en het natuurreservaat, bezit de familie Roos ook een huis in stijl op dit stuk grond. Het is een huis in Kaap-Hollandse stijl. Met zijn prominente en gekrulde puntgevels en schuine daken, past hij goed binnen de juiste sferen. Momenteel zijn de broers Roos het huis aan het verbouwen voor de toeristische verhuur. Er staat inmiddels één kamer op booking.com en AirB&B. Gasten kunnen wandelen, paardrijden en mountainbiken door de heuvels en bergen.
De proeverij kan van start!
Tijd om te proeven wat de familie Roos in huis heeft. Van een Langtafel Rose tot een Lemongrass Sauvignon Blanc. Benieuwd wat er nog meer op het menu stond en welke wijn er binnenkort gebotteld wordt op de nieuw ontwikkelde Stellenbosch-fles? Lees dan hier verder.
Back to top