Door naar content

Exceptional Single Casks van Douglas Laing op whiskyproeverij Slijterij Vonk

06 maart 2019
Exceptional Single Casks van Douglas Laing op whiskyproeverij Slijterij Vonk

Exceptional Single Casks van Douglas Laing op whiskyproeverij Slijterij Vonk

ZAANDAM - Donderdag 28 februari 2019 Op de laatste dag van februari ging whiskyambassadeur Ronald Anneveldt op bezoek in Zaandam. Ronald is al zo vaak in Zaandam geweest dat zijn auto daar bijna als vanzelf naartoe stuurt. Niet om als toerist de Zaanse Schans te bezoeken, maar omdat Slijterij Vonk met grote regelmaat een whiskyproeverij voor zijn klanten georganiseerd. Over de Zaanse Schans gesproken; vaak worden de proeverijen of festivals van de altijd actieve Slijter Vonk gehouden bij Restaurant D’Swarte Walvis, deze keer vond de proeverij 'gewoon' plaats in het eigen proeflokaal annex kookstudio.
Exceptional Single Casks
Ronald had een mooie selectie whisky's van Douglas Laing's Exceptional Single Casks meegenomen. De basis voor deze unieke serie whisky's wordt gevormd door vaten whisky afkomstig van diverse distilleerderijen uit de 5 Schotse whiskyregio’s. Deze vaten zijn 10, 20, tot zelfs 50 jaar geleden weggelegd om te rijpen.
Old Particular
De Old Particular serie is het vlaggenschip van deze Exceptional Single Casks. Een bijzondere reeks met individueel geselecteerde single malt en single grain Scotch whisky’s uit heel Schotland. Hoewel men in Zaandam 2 whisky's van 12 en 13 jaar oud te proeven kreeg is de kenmerkende leeftijd 14 jaar en/of ouder. Old Particular Port Dundas 13 YO De whiskyliefhebbers uit Zaandam begonnen met de Old Particular Port Dundas 13 YO. Deze 13 jaar oude grain whisky is afkomstig van de in 2010 gesloten en gesloopte Port Dundas Grain Distillery uit Glasgow. Voor een groot deel van de aanwezige bezoekers was het de eerste kennismaking met een grain whisky. Dit komt omdat grain whisky over het algemeen vooral wordt gebruikt als basis voor blended whisky. Old Particular Auchentoshan 21 YO Ook kregen de gasten een whisky uit de Lowlands te proeven. Deze 21 jaar oude Auchentoshan heeft gerijpt in een refill hogshead vat. De whisky heeft een rijpe, herfstachtige smaak, terwijl het kenmerkende fruitige en lichte karakter van de distilleerderij doorschemert. Vanille, vruchtenjam en zoete graantonen versmelten heerlijk met lichte kruidigheid en een scheut heldere citrus. Old Particular Mortlach 12 YO Uit de Speyside kreeg men de Mortlach 12 YO te proeven. Deze Mortlach is een klassieke Mortlach whisky. Qua geur is de whisky moutig en honingzoet met een vleugje nootmuskaat. Ook zijn er onderliggende tonen van chocolade waarneembaar. In de smaak zijn bijvoorbeeld filodeeg en ahornsiroop terug te vinden, terwijl de afdronk zwaar en vlezig is.
Kookstudio
Bij de bovengenoemde whisky's past prima iets te eten, zo had men bij Slijterij Vonk bedacht. Niet geheel toevallig vond de proeverij plaats in hun kookstudio annex proeflokaal. Zo kregen de gasten bijpassende gerechtjes als mini-hamburgers, saté en een Spaans stoofpotje voorgeschoteld. Men liet zich alles goed smaken en dan moest de 'knaller van de avond' nog komen...
Extra Old Particular
Als afsluiting van de proeverij werd namelijk een glas XOP Caol Ila 28 YO ingeschonken. Deze whisky heeft gerijpt op een refill hogshead. Uit dit hogshead vat kon men slechts 201 flessen afvullen, meer zat er niet in het vat. De whisky is gebotteld op een vat sterkte van 54,8% alcohol. Dat klinkt erg zwaar, maar dat is het juist niet. De XOP Caol Ila 28 YO heeft een subtiele rokerigheid, is granig en heeft iets van houtskool. De whisky uit de Islay regio heeft een zeer lange warme afdronk. De bezoekers waren het er over eens dat dit een hele mooie afsluiting was van een geweldige avond!
Provenance
Voor de meeschrijvers: uit de Provenance serie werden de Glen Garioch 6 YO, Jura 10 YO, Inchgower 9 YO en Glenburgie 8 YO geproefd. Glen Garioch en Jura zijn afkomstig uit de Highlands en Inchgower en Glenburgie uit de Speyside regio.
Uitverkocht
Overigens zijn de in dit nieuwsbericht genoemde whisky's, met uitzondering van de Port Dundas 13 YO, niet meer verkrijgbaar bij De Monnik Dranken. Deze single cask whisky's waren slechts in gelimiteerde hoeveelheden verkrijgbaar voor de Nederlandse markt. Door de grote voorraad whiskyvaten die Douglas Laing tot zijn beschikking heeft komen er echter wel steeds nieuwe Exceptional Single Cask whisky's beschikbaar. Proeverij Nieuwsgierig geworden naar de Exceptional Single Casks van Douglas Laing? Lees meer over deze whisky's op onze merken pagina. Of nog beter: bezoek eens een whiskyproeverij onder leiding van Ronald Anneveldt om deze  unieke Exceptional Single Casks zelf te proeven .
Tot slot
Via deze weg willen wij het team van Slijterij Vonk nogmaals bedanken voor een zeer geslaagde avond. Exceptional Single Casks
Back to top