Door naar content

Smokehead met zalmgehaktballetjes op whiskyproeverij bij De Glinde in Oldenzaal

26 maart 2019
Smokehead met zalmgehaktballetjes op whiskyproeverij bij De Glinde in Oldenzaal

Smokehead met zalmgehaktballetjes op whiskyproeverij bij De Glinde in Oldenzaal

OLDENZAAL - Donderdag 21 maart 2019 Op donderdag 21 maart organiseerde Stadsslijterij De Ginde uit Oldenzaal een whiskyproeverij voor haar klantenkring. Namens De Monnik Dranken nam Ronald Anneveldt de bezoekers mee op een whiskyreis door de verschillende Schotse whiskyregio's. Schotland is een zeer divers land. Natuurlijk qua natuur, maar zeker ook wat betreft de whisky's. Speciaal voor deze gelegenheid had Giaconda een aantal heerlijke hapjes gemaakt. Deze hapjes combineerden uitstekend bij de verschillende soorten whisky's. Zoals bijvoorbeeld de Smokehead Islay Single Malt & zalmgehaktballetjes, maar daarover verderop in dit verslag meer... Hieronder een overzicht van de whisky's die bij Stadsslijterij De Glinde op de proefmat stonden. Het is mooi om te zien hoe groot de verschillen tussen de diverse whisky's zijn. Van fruitig in het begin, tot zeer geturfd op het eind.
Loch Lomond Single Malt 12 YO
In Oldenzaal begonnen de aanwezige whiskyliefhebbers met de Loch Lomond Single Malt 12 YO. Een voortreffelijke single malt uit de Highlands. De whisky heeft een fruitig karakter met perzik, peer en een zoete vanille laag. Daarnaast zijn hints van turf en rook waarneembaar, wat karakteristiek is voor de Loch Lomond whisky's.
Glengoyne 10 YO
Vanaf de Loch Lomond Distillery is het zo'n 12,3 mijl wandelen naar de prachtig gelegen Glengoyne Distillery. Volgens menigeen de mooiste distilleerderij van Schotland. Op de proefmat stond Glengoyne 10 YO. Glengoyne gebruikt geen turf bij het drogen van de gerst. In combinatie met het langzame distillatieproces zorgt dit voor een zeer zachte, frisse whisky met tonen van gedroogd fruit. Bij deze whisky kregen de gasten oude kaas geserveerd.
Glencadam 10 YO
Voor de volgende whisky  zetten we koers in oostelijke richting. Tussen Dundee en Aberdeen lag vroeger het oude Koninkrijk Angus. Hier, nabij het plaatsje Brechin, ligt de Glencadam Distillery. De naam Glencadam verwijst naar het historische landbouwgebied ‘The Tenements of Caldhame’, waar de distilleerderij is gelegen. Na de fruitige Loch Lomond 12 YO en Glengoyne 10 YO kon men nu romige, naar roomboterbabbelaar smakende Glencadam 10 YO proeven. Whiskyproeverij Stadsslijterij De Glinde Oldenzaal
GlenAllachie 12 YO
We verlaten de Highlands voor enkele Speyside whisky's. Waaronder de GlenAllachie 12 YO, waarbij geuren van roomboterbabbelaar en honing de hoofdrol spelen, met op de achtergrond rozijnen en mokka. Smaken als honing, marsepein voeren de boventoon, maar ook roomboter en rozijnen met een delicate hint van mokka zijn waarneembaar in deze 12 jaar oude whisky. Bij deze whisky kreeg men Serranoham als hapje. Deze zoute en gedroogde ham vormde een mooi contrast met de 12 jaar oude GlenAllachie whisky.
Tomintoul 16 YO
De Tomintoul Distillery ligt in de prestigieuze Speyside Glenlivet regio, centraal in het prachtige Speyside gebied en vlakbij het dorpje Tomintoul. Van deze distilleerderij kregen de bezoekers de veel bekroonde Tomintoul 16 YO te proeven. Deze amberkleurige whisky heeft een fijne geur waar iets van zacht fruit, hazelnoot en vanille in waar te nemen valt. De volle en rijke smaak heeft iets nootachtigs met kruidige tonen op de achtergrond.
Scallywag
De laatste Speyside van de avond was een prachtige Speyside Blended Malt, genaamd ‘Scallywag’. Deze whisky is onderdeel van de serie Remarkable Regional Malts van Douglas Laing! Scallywag is een combinatie van alleen de beste Speyside Malts, waaronder Mortlach, Macallan en Glenrothes.  De whisky heeft een uitgesproken rijke, donkere kleur verkregen door rijping op sherryvaten. Het resultaat is een whisky met een rijk gekruid karakter, met tonen van vanille, zoet gestoofd fruit, traditionele Engelse kerstpudding met rozijnen, donkere chocolade, pittige citrus en zoete tabak. Bij de Scallywag kregen de Oldenzaalse whiskyliefhebbers stukjes pure chocolade te proeven. Whiskyproeverij Stadsslijterij De Glinde Oldenzaal-2
Glen Scotia 15 YO
Van de Speyside gaan we naar het westen van Schotland. Naar Campbeltown om precies te zijn. Ooit was Campbeltown dé whiskyhoofdstad van de wereld. In 1835 had de stad maar liefst 29 whisky producerende distilleerderijen. Daar zijn er heden ten dage nog maar 3 van over. Waaronder dus Glen Scotia. Van deze distilleerderij kreeg men de Glen Scotia 15 YO te proeven. Deze whisky heeft langzaam gerijpt op de beste Amerikaans eiken vaten. De kenmerkende neus heeft tonen van eikenhout en vanille, verweven met de subtiele tonen van zeenevel en kruidige aromatische vruchten. Als bijpassend gerechtje werd er toast met kruidenkaas en zalm geserveerd.
Smokehead High Voltage Islay Single Malt 58%
De laatste whisky van de avond is anders dan alle hiervoor geproefde whisky's. Dit is een typische 'you love it, or you hate it' whisky. Smokehead High Voltage raakt je als een mokerslag en neemt je mee op een explosieve achtbaan van turf, rook en specerijen. Oja, er is ook nog een delicate zoetheid in terug te vinden. Bij deze geturfde krachtpatser kregen de gasten zalmgehaktballetjes geserveerd. Waarbij de zalm een nachtje in de whisky heeft gelegen. Een heerlijke combinatie!
Bedankt
Via deze weg willen wij de Giaconda en Claudia van Stadsslijterij De Glinde nogmaals danken voor een zeer geslaagde avond. Smokehead High Voltage Islay Single Malt
Back to top