Door naar content

Heino maakt kennis met fascinerende wereld van whisky!

14 mei 2019
Heino maakt kennis met fascinerende wereld van whisky

Heino maakt kennis met fascinerende wereld van whisky!

HEINO – Vrijdag 10 mei 2019 Op vrijdagavond 10 mei zat het proeflokaal van Slijterij en Partyservice Van Dam uit Heino tot de nok toe gevuld met whiskyliefhebbers. Namens De Monnik Dranken nam Ronald Anneveldt de bezoekers mee op 'wereld whiskyreis'. Hieronder een overzicht van deze reis:
Mars Maltage, Japan
Vanuit Heino 'vertrok' het gezelschap naar Japan. Naar het dorpje Miyata in de Japanse Alpen om precies te zijn. Hier kreeg men de Mars Maltage Cosmo te proeven. Een mooie whisky om een proeverij mee te beginnen. De whisky heeft namelijk een heerlijke mix van zoete smaken zoals honing, karamel en gerijpte vruchten. Subtiel benadrukt door houtige en rokerige hints.
Rampur Select, India
De reis ging verder naar India. Op de uitlopers van de Himalaya, zo'n honderd kilometer van de grens met Nepal kon de Rampur Select geproefd worden. Voor de aanwezigen de eerste kennismaking met een whisky uit India. Maar wel gelijk een goede! Rampur werd namelijk gelijk in het hart gesloten... Rampur Select is dan ook een frisse zachte whisky, met een kenmerkende smaak van lychee. Iets wat de bezoekers uit Heino nog nooit in een whisky hadden geproefd, maar zeer konden waarderen.
Kavalan, Taiwan
Vanuit India reizen we door naar Taiwan. Dit prachtige eiland ligt ongeveer 180 kilometer ten zuidoosten van China. Naast de enorme metropool Taipei wordt het eiland gekenmerkt door dichtbegroeide bossen, duizenden meters hoge bergpieken en meer dan 15.000 eeuwenoude tempels. Whiskytempel De bezoekers uit Heino brachten een bezoek aan de 'whiskytempel' van Kavalan, gelegen in het noordoosten van Taiwan. De Kavalan Distillery werd pas in 2005 gebouwd, maar de whisky veroverde in rap tempo de wereld. Zo werd Kavalan Solist Vinho Barrique tijdens de World Whiskies Awards in 2015 benoemd tot beste single malt whisky van de wereld. Men kreeg 2 Taiwanese whisky's te proeven; de Classic Single Malt en de Concertmaster Port Wood Finish.
The Whistler, Ierland
Naast de hiervoor genoemde Aziatische whisky's kregen de wereld whiskyreizigers uit Heino natuurlijk ook whisky's dichter bij huis te proeven. Zoals bijvoorbeeld whiskey uit Ierland, waarvan men zegt dat het de bakermat van dit heerlijke levenswater is. Boann Distillery Ierse whiskey is (wederom) bezig aan een enorme opmars. The Whistler is een goed voorbeeld van deze toegenomen populariteit. Er worden in rap tempo nieuwe distilleerderijen gebouwd en de Boann Distillery, waar The Whistler gemaakt wordt, is één van de jongste distilleerderijen van Ierland. Irish Cream Liqueur Hier wordt overigens niet alleen whiskey gedistilleerd, maar ook gin en de beroemde en award winnende cream likeur Merrys. Merrys White Chocolate Irish Cream Liqueur is wereldwijd verkrijgbaar en gezien de positieve reacties na het proeven van The Whistler 10 YO gaat het met deze Ierse whiskey dezelfde kant op...
Oamaruvian, Nieuw-Zeeland
Abel Tasman deed er maanden over alvorens hij in december 1642 Nieuw-Zeeland ontdekte. Dan is zo'n virtuele wereldreis toch een stuk makkelijker.. De bezoekers kregen de Oamaruvian Double Wood te proeven en waren daar zo enthousiast over dat de in Heino aanwezige voorraad gelijk uitverkocht was. De zoektocht naar whisky uit Nieuw-Zeeland zal sowieso steeds moeilijker worden, aangezien de distilleerderij niet meer bestaat.
Tamdhu en GlenAllachie, Schotland
Natuurlijk mag Schotland niet ontbreken op een Wereld Whisky Tasting. Waar we eerder aangaven dat Ierland weleens de bakermat van het whisky distilleren kan zijn, raden we het ten zeerste af om deze discussie in Schotland op te starten. Ze zijn het er waarschijnlijk niet mee eens... Ultiem whiskyland Een praatje over het meest ultieme whiskyland ter wereld moet overigens wel kunnen. Want zo mogen we Schotland toch wel noemen. Uit de Speyside, de whiskyregio waar meer dan de helft van de Schotse distilleerderijen te vinden zijn, kreeg men 2 whisky's te proeven; Tamdhu 12 YO en GlenAllachie 18 YO. Houtgebruik Hoewel de Tamdhu Distillery en The GlenAllachie Distillery op slechts 10 mijl afstand van elkaar liggen, smaken de whisky's totaal verschillend. Dit komt door het houtgebruik. De Tamdhu 12 YO rijpt enkel en alleen op ex-sherry vaten, terwijl de GlenAllachie 18 YO op verschillende soorten vaten rijpt (zoals bourbon, Oloroso, Pedro Ximénez en virgin oak). Hierdoor ontstaan 2 verschillende stijlen whisky. Met ieder zijn eigen schare fans, want smaken verschillen nu eenmaal...
Wereld van whisky
Al die verschillende smaken whisky en al die verschillende meningen over deze smaken, in combinatie met de verhalen achter de whisky, maakt de wereld van whisky tot een enorm fascinerende wereld!
Bedankt
Via deze weg willen wij het team van Slijterij Van Dam nogmaals bedanken voor een zeer geslaagde avond.
Back to top