Door naar content

Inspirerende tasting week Ventisquero door Fernanda Munoz!

28 mei 2019
Inspirerende tasting week Ventisquero door Fernanda Munoz

Inspirerende tasting week Ventisquero door Fernanda Munoz!

OLDENZAAL - Zondag 19 mei t/m vrijdag 23 mei 2019 Het Chileense wijnhuis Viña Ventisquero is al jarenlang één van de meest prominente wijnhuizen in het assortiment van De Monnik Dranken. Dit is mede te danken aan het feit dat er in alle prijsklassen wijnen beschikbaar zijn. Zowel heerlijk fruitig en betaalbaar tot wijnen die tot de absolute top van Chili behoren zoals Vertice, Pangea, Tara en Enclave. Het is dus geen enkel probleem om een volledige week te vullen en slijters en consumenten te informeren over deze prachtige wijnen. Hiervoor kwam helemaal speciaal voor ons, vanuit Chili, Fernanda Munoz over naar Nederland.
Op pad met Mike
Zondag 19 mei kwam Fernanda aan en genoot ze van een dag in Amsterdam, waar ze nog nooit eerder geweest was. Op maandag 20 mei kon het werk beginnen en bezocht ze samen met Mike Overvliet een aantal slijterijen.
Masterclass bij De Literslijter in Zoetermeer
In de avond stond er vervolgens een doorlopende proeverij in Zoetermeer op het programma, georganiseerd door Edwin en Jetty Huttinga van De Literslijter. In restaurant Happy Moose, mooi gelegen aan de Zoetermeerse plas, bezochten ruim 100 bezoekers de proeverij. De ruimte was al snel afgeladen vol en de wijnen van Ventisquero zijn al jaren bekend bij de bezoekers. Dat men ze ook erg waardeert, bleek wel uit het feit dat Fernanda het continu druk had en er uiteindelijk ook een flink aantal flessen wijn werden besteld. Ventisquero Grey Pinot Noir Eén van de wijnen die er uit sprong was de Ventisquero Grey Pinot Noir. Een zeer complexe elegante wijn, met een prachtige balans tussen rood fruit en het Franse eikenhout waar de wijn 12 maanden op gelegen heeft.
Masterclass Slijterij Adegeest in Voorschoten
Op dinsdag 21 mei bezochten Fernanda en Mike diverse klanten in het westen van het land, alvorens ’s avonds  in Voorschoten te belanden. Hier werd bij Slijterij Adegeest een mooie masterclass gehouden met de wijnen van Viña Ventisquero. De avond begon met een mooie Reserva Sauvignon Blanc. Afkomstig van de dichtbij de kust gelegen ‘cool climate’ regio Casablanca, bezit deze Reserva Sauvignon Blanc een heldergroene kleur, en een krachtige en stuivende geur met hints van citrus en tropisch fruit maar ook kruidige tonen. Deze wijn is ooit tot de beste sauvignon blanc van Chili uitgeroepen en heeft een uitstekende balans tussen de zuren en het tropische fruit. Een wijn ook met een prachtige lange afdronk. Ventisquero Tara project_DO Atacama Tara project Via verscheiden Reserva’s, wit én uiteraard ook rood, neemt Fernanda ons mee naar het Tara project. De Tara wijnen zijn afkomstig uit de DO Atacama, vernoemd naar de gelijknamige woestijn. Tara betekent ook woestijn in de taal van de indianen die al lange tijd dicht gebied bevolken. De Tara wijnen vormen een drieluik en bestaat uit een chardonnay, een pinot noir en een syrah-merlot. De druiven worden in de vroege morgen geplukt en dat zorg voor een mooie frisheid in de uiteindelijke wijn. Vergisting vindt plaats in kleine, open tanks van maximaal 300 liter. Een koude inweking van 5 tot 7 dagen, tweemaal overpompen en een natuurlijke vergistingstemperatuur tussen de 15°C en 25°C zorgen voor de rest. Rijping vindt gedurende 14 maanden plaats in Bourgogne wijnvaten. Als het gaat om puurheid in de wijn; Tara! Ventisquero Vertice topwijn op leeftijd Topwijn op leeftijd Als ‘pièce de resistance’ kwam deze avond de Vertice 2005 op tafel. Bijzonder om een wijn uit Chili van zo’n leeftijd te proeven. Als het gaat om oudere wijnen, grijpt men vaak terug naar wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje. Maar deze Vertice 2005 laat zien dat ook Chili veel te bieden heeft! Vertice 2005 Deze Vertice 2005 is een absolute topwijn met een zijdezachte structuur. De kleur is dieprood met hints van violet. Het aroma is intens en bevat zwarte bessen, zwarte peper en eikenhout. Zwarte bessen en diverse kruiden komen in het smaakpallet naar voren. Tannines zijn heerlijk rijp en goed afgebouwd. De wijn heeft een zeer lange afdronk, is zeker niet vermoeid en kan zeker nog een vijftal jaren worden bewaard.  Het was wederom een zeer geslaagde avond.
Op pad met Joris
Joris Post had het genoegen op woensdag 22 mei met Fernanda op pad te gaan in Noord-Brabant en Fernanda vertelde hier zeer enthousiast over de grote verscheidenheid in het portfolio van Viña Ventisquero. Inspirerende tasting week Ventisquero door Fernanda Munoz_Café Reuring in Wehl
Op pad met Vincent
Op donderdag 22 mei werd het stokje overgedragen aan Vincent Tijink, zodat Fernanda ook het oostelijk deel van Nederland kon bezoeken. De dag eindigde in Wehl, waar úw topSlijter Peeters een masterclass organiseerde op een bijzondere locatie. Bij Café Reuring in Wehl, waar normaal gesproken gedart wordt, waren de pijlen en ogen nu gericht op Fernanda. Heerlijke hapjes Herman en Mark hadden hun best gedaan om alles tot in de puntjes te verzorgen, inclusief heerlijk hapjes van Landwinkel De Verse Kers, en met ongeveer 30 wijnliefhebbers begon Fernanda aan haar masterclass. Ze kreeg menigeen enthousiast over de wijnen. Elegante en fruitige rode wijnen Met name elegante en fruitige rode wijnen als de Reserva Pinot Noir en de Reserva Païs-Moscatel vielen zeer goed in de smaak. Met het naderende mooie weer zijn dit dan ook wijnen die perfect licht gekoeld geserveerd kunnen worden. Als klap op de vuurpijl werd ook hier de Vertice geproefd en beoordeeld. Ventisquero Reserva wijnen
Bezoek aan Oldenzaal
Op vrijdag 23 mei stond er een bespreking met brand managers Robert Handjes en Bouke Wijlens op het programma in Oldenzaal. Alle plannen voor het lopende jaar, maar ook de komende jaren werden besproken. Het was een zeer geslaagde week! Via deze weg willen we ook alle betrokken slijters heel hartelijk danken voor tijd, inzet en enthousiasme.
Back to top