Door naar content

Pellegrino wijnen zorgen voor Siciliaans smaakfeest in Beverwijk

29 mei 2019
Pellegrino wijnen zorgen voor Siciliaans smaakfeest in Beverwijk

Pellegrino wijnen zorgen voor Siciliaans smaakfeest in Beverwijk

BEVERWIJK - Donderdag 23 mei 2019 Op donderdagavond 23 mei vond er in het smaakvol ingerichte proeflokaal van Slijterij Meerwijck een proeverij plaats met de wijnen van Pellegrino. Het werd een waar Siciliaans smaakfeest in Beverwijk. Niek Beute nam de bezoekers namelijk mee naar Sicilië, een uniek wijngebied.
Wijnhuis Pellegrino
De wijnliefhebbers waren onder de indruk van de levenslustige wijnen van het wijnhuis Pellegrino. Bij de wijnen had men het gevoel dat deze 'geïnjecteerd waren met zilte zeelucht'. Dit in combinatie met het Siciliaanse temperament maakt het onvergelijkbare wijnen. Pellegrino is een begrip in de Siciliaanse wijnwereld. Dit prachtige familiebedrijf heeft in totaal 400 hectare wijngaarden in eigen bezit, verdeeld over de beste delen van het eiland, met name in het westelijk deel.
Kelbi
Eén van de wijnen die grote indruk maakte in Beverwijk was de Kelbi Cattarato. Deze wijn is gemaakt van de lokale cattarato druif. Verleidelijk fruit combineert met een toon van heldere zeelucht en eindigt vervolgens met tederheid en hele fijne mandarijnen bitters. Een wijn die je door verhitte momenten helpt en je hierbij weet te charmeren. Historische wijnkelder Pellegrino
Marsala wijnen
De historie van Marsala wijn en de familie Pellegrino zijn nauw met elkaar verbonden. Al in de 19e eeuw besluiten Paolo Pellegrino en zijn zoon Carlo te investeren in het maken van Marsala. In die tijd waren vooral de Engelsen gek op deze versterkte wijn, die door het toevoegen van wijnalcohol de lange reis per schip kon overleven. Vandaag de dag produceert Cantine Pellegrino nog steeds Marsala wijn in haar historische wijnkelder. Er stonden een tweetal prachtige marsala wijnen op de proefmat. Marsala Superiore Riserva Oro Deze wijn is gemaakt van  grillo en catarratto druiven en heeft een houtrijping van 4 jaar ondergaan. Marsala Superiore Riserva Oro bevat intense hints van gedroogd fruit, sinaasappelschil, vanille en honing. Marsala Superiore Rubino Gemaakt van nero d'avola druiven en de wijn heeft minimaal 5 jaar houtrijping ondergaan. Marsala Superiore Rubino is een mooie robijnrode wijn met aroma's van kersen en pruimen. Cantine Pellegrino, Riserva del Centenario, Dry 1980
Cantine Pellegrino, Riserva del Centenario, Dry 1980
Als kers op de taart kwam er een bijzondere marsala uit 1980 op tafel. Een wijn die grote indruk maakte en waar nog lang over werd nagepraat. Dit soort oude marsala heeft een bijzondere complexiteit, met een karakter dat enigszins tussen sherry en port in zit. Droger dan port, en zonder het typische aroma van sherry, want flor komt hier uiteraard niet aan te pas. Hij wordt gemaakt op basis van druiven die tegenwoordig ook voor droge wijnen worden gebruikt: grillo, catarratto en inzolia. Hij rijpt jarenlang op grote foeders van 50 en 80 hectoliter. Daarmee bereikt hij een bijzondere complexiteit en diepgang. Deze wijn kwam in de meest recente editie van Perswijn als winnaar uit de bus in de categorie zoet en versterkt!
Bedankt
Langs deze weg willen wij Slijterij Meerwijck en de aanwezige bezoekers nogmaals hartelijk bedanken voor de zeer geslaagde proeverij!  
Back to top