Door naar content

Achterhoekers proeven, beleven en genieten met Loch Lomond Whiskies

12 november 2019

Achterhoekers proeven, beleven en genieten met Loch Lomond Whiskies

WINTERSWIJK – Donderdag 7 november 2019 Op donderdag 7 november organiseerde Inge ten Dolle van Slijterij Proef Beleef & Geniet uit Winterswijk een whiskyproeverij. In het fraaie Achterhoekse plaatsje kregen de whiskyliefhebbers whisky's te proeven van de Loch Lomond Distillery uit de Highlands en de Glen Scotia Distillery uit Campbeltown.
Gezellige avond
De proeverij werd gegeven door Arjan Hartkamp, ambassadeur voor Loch Lomond Whiskies bij De Monnik Dranken. Om precies 19.30 uur zaten 32 whiskyliefhebbers klaar voor wat een leuke en gezellige avond zou worden. De avond begon met een korte film waarmee Loch Lomond Whiskies werd geïntroduceerd. Daarna nam Arjan het publiek mee naar de beide distilleerderijen en vertelde over de historie, het distillatieproces en de unieke cooperage (vatenmakerij) van de Loch Lomond Distillery.
Proeven
Tussen de verhalen en anekdotes door werd er natuurlijk geproefd! Deze avond stonden er 8 whisky's op tafel; 6 van Loch Lomond en 2 van Glen Scotia.
Loch Lomond Single Grain
De eerste whisky die men te proeven kreeg was de Loch Lomond Single Grain. Voor de meeste bezoekers was dit ook gelijk de eerste kennismaking met een single grain whisky. Single grain whisky als die van Loch Lomond is een zeldzame verschijning, maar wel een zeer smaakvolle!
Loch Lomond Original en 12 Years Old
Daarna waren de Original en 12 Years Old aan de beurt. De fijnproevers uit Winterswijk vonden deze whisky's, in vergelijking met de single grain, veel voller van smaak en iets rokeriger. Daarbij heeft de 12 Years Old een iets fruitiger karakter dan de Original, maar bevat zeker ook, de voor Loch Lomond karakteristieke, hints van turf en rook. Heerlijke hapjes Tussen het proeven door werden heerlijke hapjes geserveerd. Deze pasten goed bij de whisky's en neutraliseerden de smaakpapillen.
Inchmurrin 12 YO en Inchmurrin 18 YO
De gasten werden na een korte pauze getrakteerd op de Inchmurrin 12 YO en Inchmurrin 18 YO. Deze 2 whisky’s zijn vernoemd naar het grootste eiland in het meer Loch Lomond en worden gedistilleerd in de zogenaamde Lomond Still, wat eigenlijk een kruising is tussen een Pot Still en Column Still. Fris en fruitig Hierdoor ontstaat een zeer frisse fruitige whisky. De Inchmurrin 12 YO bevat grassige tonen en bloemige hints van peer, crème karamel, zacht fruit, vanille en fudge. De 18-jarige Inchmurrin heeft een sterk eikenhout karakter, met hints van zomergras, tropisch fruit en pittige citrus.
Glen Scotia Double Cask
De eerste Campbeltown whisky van de avond was de Glen Scotia Double Cask. Dit is een volle, licht rokerige, kruidige whisky met een licht ziltige ondertoon. De whisky ligt op 2 soorten eikenhouten vaten te rijpen; Amerikaans eiken ex-bourbon en Europees eiken ex-Pedro Ximinez. Met name dat PX-vat geeft de kruidige en donkere tonen. In vergelijking met de whisky’s van Loch Lomond zijn de Glen Scotia whisky’s veel voller, rokeriger, ziltiger en kruidiger van smaak.
Glen Scotia 15 Years Old
Na de zeer gewaardeerde Double Cask kwam de Glen Scotia 15 YO aan bod. Een uitzonderlijke single malt whisky, met een kenmerkende neus met tonen van vanille en eiken, verweven met de subtiele tonen van zeenevel en kruidige aromatische vruchten.
Inchmoan 12 Years Old
De laatste whisky van de avond, de Inchmoan 12 YO Single Malt, wordt ook gedistilleerd bij de Loch Lomond Distillery. Inchmoan 12 YO wordt de eerste keer gedistilleerd middels een traditionele pot still met zwanenhals en de tweede distillatie vindt plaats in de ‘straight neck pot still‘. Ook wel Lomond Still genoemd. Hierdoor ontstaat een whisky met een stevig turfkarakter, met diepte, rokerigheid en kruidigheid.
Bedankt
Helaas komt aan alles vaak een eind, zo ook aan deze avond met tongstrelende whisky’s. Met de heerlijke smaak van de laatste whisky nog in de mond namen de gasten afscheid en konden ze terug kijken op gezellige, informatieve, maar vooral smaakvolle Masterclass met de whisky's van Loch Lomond. Via deze weg willen wij Inge van Slijterij Proef, Beleef & Geniet nogmaals danken voor een zeer geslaagde avond.
Back to top