Door naar content

Exceptional Single Casks proeven bij Drankenspeciaalzaak Kuijpers in Landgraaf

28 november 2019

Exceptional Single Casks proeven bij Drankenspeciaalzaak Kuijpers in Landgraaf

LANDGRAAF – Vrijdag 22 november 2019 Op vrijdag 22 november organiseerde Drankenspeciaalzaak Kuijpers uit Landgraaf een bijzondere tasting met de whisky's van Douglas Laing. De bezoekers konden een 8-tal whisky's uit de Exceptional Single Cask serie proeven. De whisky's werden begeleid door heerlijke verfijnde gerechtjes gemaakt door De Belvauer.
Exceptional Single Casks
Het Schotse Douglas Laing is een bekende onafhankelijk bottelaar en beschikt over een grote voorraad whiskyvaten. Deze vaten zijn afkomstig van diverse distilleerderijen uit de Schotse whiskyregio's. De whiskyvaten zijn 10, 20, tot zelfs 50 jaar geleden weggelegd om te rijpen. Zij vormen de basis voor de Exceptional Single Casks, welke vervolgens weer onderverdeeld kunnen worden in series: Provenance, Old Particular en Xtra Old Particular.
Provenance
Men kreeg 3 whisky’s uit de Provenance serie te proeven. Dit is een serie whisky’s die tussen de 6 en 14 jaar oud zijn en geen bijkleuring of koude filtratie hebben ondergaan. Zo konden de bezoekers bijvoorbeeld de Inchgower 5 Years Old proeven. Een relatief jonge whisky, maar bij Douglas Laing zijn ze er van overtuigd dat jonge whisky ook bijzonder aangenaam kan zijn. En gezien de reacties uit het publiek staat Douglas Laing daar niet alleen in. Deze Inchgower 5 Years Old is een Speyside whisky met smaken van noten, mout en een kruidige ondertoon. Daarbij is de whisky, gezien zijn leeftijd, toch mooi rond van smaak. Naast de Inchgower stonden er nog 2 Speyside whisky's op de proefmat; de Strathmill 9 YO en Glenrothes 6 YO.
Old Particular
De whisky's uit de Old Particular-serie zijn wat ouder dan die uit de Provenance-serie en zijn gebotteld op een hoger alcoholpercentage. Deze serie bevat ook enkele unieke whisky's van reeds gesloten distilleerderijen, zoals Port Dundas. Deze in 2010 gesloten distilleerderij produceerde grain whisky, welke voornamelijk in blends als J&B en Dunhill werd gebruikt. Port Dundas bracht zelden een single grain op de markt en dat maakt het proeven van zo'n whisky extra bijzonder. Port Dundas 14 YO Single Grain Single Cask Benrinnes 15 YO Sherry Matured Single Cask Mortlach 12 YO Single Cask
Xtra Old Particular
Ter afsluiting van de proeverij stonden 2 whisky's uit de XOP-serie op het programma.  Voor deze serie komen alleen oude, zeldzame whiskyvaten in aanmerking. Zoals de XOP Ledaig 21 YO van het eiland Mull en XOP Highland Park 21 YO. Twee whisky's die nog in de vorige eeuw zijn gedistilleerd! Beide afgevuld op vatsterkte en in een beperkte oplage van minder dan 300 flessen. Ledaig 21 YO Ledaig wordt geproduceerd door de enige distilleerderij van het eiland Mull, de Tobermory Distillery. Ledaig heeft een veel hoger turfgehalte dan de van dezelfde distilleerderij afkomstige Tobermory whisky's. Highland Park 21 YO De Highland Park Distillery is gevestigd in Kirkwall op de Orkney Islands en is de meest noordelijk gelegen distilleerderij van Schotland.
Bedankt
Via deze weg willen wij het team van Drankenspeciaalzaak Kuijpers alsmede het team van De Belvauer nogmaals danken voor een zeer geslaagde avond.
Back to top