Door naar content

Glen Scotia 18 YO als special op whiskyfestival in Dordrecht

06 november 2019
Glen Scotia 18 YO als special op whiskyfestival in Dordrecht

Glen Scotia 18 YO als special op whiskyfestival in Dordrecht

DORDRECHT – Donderdag 31 oktober 2019 Op donderdag 31 oktober organiseerde Slijterij en Wijnhandel Frans van den Hoogen uit Dordrecht een whiskyfestival. Ruim 250 bezoekers stonden voor aanvang te trappelen van ongeduld om binnen te komen. Liefhebbers in Holland In de oudste stad van Holland wonen veel liefhebbers van gedistilleerd, wijn en bier. Dat is historisch bepaald. Wijn werd hier in Dordrecht ooit met scheepsladingen tegelijk verhandeld, bier in grote hoeveelheden gebrouwen en jenever en likeur wordt er nog steeds gemaakt.
Glen Scotia Distillery
De uit 1832 daterende Glen Scotia Distillery heeft ook een lange geschiedenis, net als Dordrecht. De whisky's van Glen Scotia voelden zich hier dan ook uitstekend thuis. De distilleerderij ligt in het afgelegen plaatsje Campbeltown, op het schiereiland Kintyre in het zuidwesten van Schotland. In de roemruchtige Victoriaanse tijd was de whiskyregio Campbeltown het episch centrum van de whisky-industrie in Schotland. Toentertijd waren er meer dan 30 distilleerderijen in de regio. Daar zijn er tegenwoordig nog maar drie van over, waaronder dus Glen Scotia. In Dordrecht stonden de Glen Scotia Double Cask, Glen Scotia 15 Years Old en de Glen Scotia 18 Years Old op de proeftafel.
Special
De Glen Scotia 18 Years Old was tijdens dit festival benoemd als 'special'. Bij binnenkomst kregen de bezoekers 2 munten die ze konden inwisselen voor een special. Naast de Glen Scotia 18 Years Old was deze eer weggelegd voor Kavalan Solist Sherry Cask. Dat zorgde voor veel belangstelling voor beide whisky's. Glen Scotia 18 Years Old Over het algemeen kunnen we van Campbeltown whisky’s zeggen dat deze een opvallend ziltig karakter hebben, maar daarnaast ook behoorlijk vol en pittig van smaak zijn. Daarbij hebben elk van de Glen Scotia whisky’s natuurlijk ook hun eigen unieke smaakprofiel. Naast het ziltige karakter konden de whiskyliefhebbers in Dordrecht ook citrustonen als limoen en grapefruit in combinatie met gember en kaneel waarnemen in deze 18 jaar oude Glen Scotia. De whisky heeft een mooi gebalanceerde afdronk met daarin de boterachtige smaak van pecannoten en toffee. Kavalan Solist Sherry Cask De Solist Sherry Cask van Kavalan is van heel andere orde. En dat is ook niet verwonderlijk, aangezien de whisky in het tropische klimaat van Taiwan rijpt op sherry-vaten. Zoals de naam al doet vermoeden is de Kavalan Solist een single cask botteling en gebotteld op een vat sterkte van 57,8% alcohol. De Solist heeft een donkere kleur en in de smaak veel tonen van pure chocolade, gebrande koffiebonen en hints van sultana rozijnen.
Tegenstelling
Door het houtgebruik en de klimatologische omstandigheden ontstaan er 2 totaal verschillende whisky's. En wanneer je de whisky's naast elkaar proeft merk je pas hoe groot de tegenstellingen zijn. Dat maakt dit soort whiskyfestivals ook zo interessant voor de liefhebbers van whisky; er valt telkens weer iets nieuws te ontdekken en deze avond waren dat de Glen Scotia 18 YO uit Schotland en de Kavalan Solist Sherry Cask uit Taiwan!
Bedankt
Langs deze weg willen wij het team van Van den Hoogen nogmaals bedanken voor een zeer geslaagde avond.    
Back to top